Meny
Lutefisk

Slik tilbereder du lutefisk

Slik tilbereder du lutefisk

Få retter er mer tradisjonsrike enn lutefisken.

Full av smak og med lange tradisjoner skaper lutefisken alltid stemning. Se hvordan du går fram for å få et perfekt måltid med lutefisk.

Lutefisk-sesongen starter i oktober og varer ut januar. Under finner du alt du trenger for å lage et trivelig lutefisklag.

Tilberedning av lutefisk

Lutefisk er utvannet tørrfisk, som behandles med lut av aske eller kaustisk soda, og så vannet ut igjen. Du kan kjøpe ferdig utvannet lutefisk i butikken.

Hvis du kjøper lutefisken ferdig i butikken, kan du lese hvordan produsenten anbefaler deg å tilberede den, men her er noen generelle råd:

  • Beregn 500 til 750 gram lutefisk til hver person.
  • Hvis du salter lutefisken et par timer først, får du en fastere fisk på tallerkenen: Legg fisken i ei form, strø godt med salt over og vent et par timer. Skyll av løst salt og sett fisken i stekeovnen, i enten en fiskekjele med rist eller i en vanlig kjele med bare litt vann nederst.
  • Sjekk underveis: Klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig.

Tilbehør til lutefisk

Du kan gjøre det enkelt eller mer avansert når du serverer lutefisk, og varierer gjerne etter hvor du befinner deg i landet.

  • Det tradisjonelle tilbehøret til lutefisk er poteter som Mandel, Gulløye eller Ringerikspotet, samt ertestuing og bacon.
  • Annet godt følge til lutefisk er sennep, lefse, sirup, kålrotstappe og revet geitost.
  • Kombinasjonene av tilbehør er ofte geografisk betinget: Kålrot og bacon finner du ofte på bergenserens tallerken, mens trøndere mener sirup og geitost hører sammen

Kilde: godfisk.no

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter