Meny
Litt-om-egg

Rett Tilberedningsmetode
Rå eggI Norge kan du spise eggene så bløte som du ønsker, gjerne helt rå!
Posjert eggKnekk kjøleskapskalde egg opp i kokende varmt vann (90-95 grader) og la dem trekke i ca. 4 minutter til hviten er fast og plommen er bløt.
Bløtkokt eggKokes i 3/6* minutter, avkjøl i kaldt vann.
«Smilende» eggKokes i 6/8* minutter, avkjøl i kaldt vann. På smilende egg skal plommen være litt fast i kanten og bløt i midten.
Hardkokt eggKokes i 8/10* minutter, avkjøl i kaldt vann.
SpeileggKnekk egget forsiktig i en stekepanne med litt smeltet margarin. Stek ved svak varme til hviten er stivnet og plommen fortsatt er bløt.
OmelettHell røren i en varm panne slik at margarinen smelter lett uten å bli brun. Trekk den stivnede røren inn mot midten, legg på fyll og brett over.
EggerøreHell røren i en panne som er så varm at margarinen smelter lett uten å bli brun. Trekk eggerøren sammen med gaffel etterhvert som den stivner. Dryss evt. klippet gressløk over.
TIPS! Egg som er romtemperert legges i vannet når det koker. Skru ned platen for å unngå at det fosskoker.
* små/store

Spørsmål og svar

Hvorfor er det så kort holdbarhetstid på egg?
Fordi Norge følger EØS-regelen om stempling av egg fra år 2000, er det nå bare 28 dager fra egget blir lagt til det ”utgår på dato”.Tidligere var det 45 dager. Denne regelen ble innført fordi de fleste land har problemer med salmonellabakterier i eggene, og bakterier formerer seg etter som dagene går. I Norge har vi aldri hatt salmonellaproblemer med egg, så vi kunne heller gått motsatt vei, og innført lengre holdbarhetstid på eggene våre.Stemplingsdatoen kan derfor tas med ”en klype salt”. Oppbevart i kjøleskap er norske egg holdbare i minst to–tre måneder etter stemplings-datoen. Det er ille dersom norske egg av topp kvalitet kastes i stor stil på grunn av helt gal datostempling! Eggets egenskaper i matlagingen er dessuten først optimale etter noen uker, det er ikke så lett å håndtere helt ferske egg.
Hva er galt når jeg finner egg med to plommer i ?
Ingenting er galt; dette er tvert imot en nokså vanlig, og helt naturlig, ”nybegynnerfeil” hos hønene. Det som skjer er at det slås ett eggeskall rundt to plommer. I tillegg er det slik at alle hønene i et hønsehus er like gamle, og når du kjøper en eggekartong fra hønsehus med helt unge høner, kan du derfor være så heldig å få doble plommer i alle eggene!
Er ikke egg farlig for kolesterolet?
Nei, dette er en myte! Det er mat med mye mettet fett som øker blodets kolesterol. Norsk gjennomsnittskost inneholder for mye mettet fett, dvs. fett fra fete meieriprodukter, fast margarin, fete kjøttprodukter; ferdigmat og fast food med høyt fettinnhold. Egget har i mange år vært kostholdets hakkekylling, rett og slett fordi det har et stoff i seg som heter kolesterol. Både leger og folk flest har knyttet dette til blodkolesterol, og dermed til økt risiko for hjerte-/karsykdommer. Det er på tide å stikke hull på kolesterolmyten omkring egget.
Hvorfor sprekker egget så lett i kokevannet?
Sannsynligvis fordi det ble tatt rett fra kjøleskapet og lagt ned i det kokende vannet. Eggeskallet utvider seg av varme, som alt annet. Overgangen fra noen få plussgrader i kjøleskap til 100 grader i det kokende vannet gir eggeskallet et sjokk, det utvider seg så raskt at det sprekker. Rådet er derfor: Temperer eggene før de kokes, – la dem stå på kjøkkenbenken natten over!
Hvorfor er det så vanskelig å skrelle et hardkokt egg?
Også her er rådet å temperere eggene før koking! Egg tåler godt å stå tre-fire dager på kjøkkenbenken før de skal kokes. Når iskalde egg kokes vil hinnen mellom eggehvite og skall klistre seg til skallet, så de blir håpløse å skrelle. Det samme problemet opptrer også ofte hvis eggene er helt nylagte.
Hvorfor blir ikke eggedosisen stiv (- jeg skal lage sukkerbrød)?
Det sammen gode tipset: Temperer eggene før de piskes!
Hvorfor får jeg ikke eggehviten stiv (- jeg skal piske marengsmasse)?
Du har nok fått litt fett i bollen! Dette kan være fra litt eggeplomme, eller fra fettrester på vispene eller i piskebollen.
Hvor mange egg spiser vi?
Hver nordmann spiser litt mindre enn et halvt egg om dagen – gjennomsnittlig. Dette er inklusive det som finnes av egg i ferdigmat og industriprodukter.
Spiser vi mer egg i påsken enn ellers?
Ja! I påsken dobler vi eggforbruket, hver og én av oss spiser ett egg daglig på de røde påskedagene. Påskeaften er årets største salgsdag for egg!
Hva inneholder et egg?
Et egg inneholder en lang rekke av de næringsstoffene mennesket har bruk for. Det er jo opphav til et nytt liv! Og selv om det er en viss forskjell på menneske og kylling(!), er det slik at de aller fleste næringsstoffene i egget er de samme som de menneskekroppen trenger. Egget inneholder blant annet alle de åtte B-vitaminene, A- , D og E-vitamin, jern, sink og selen! I tillegg til en lang rekke andre mineraler og sporstoffer. De fleste næringsstoffene er konsentrert i eggeplommen.
Er egg proteinrikt?
Ja, i 100 gram egg uten skall er det 12 gram rent protein. Dette proteinet er attpåtil av såkalt høy biologisk verdi, noe som betyr at det har en aminosyre-sammensetning som likner på den menneskekroppen er bygget opp av. Cellene i kroppen byttes ut (fornyes) hele livet, og eggproteinet er det aller beste byggematerialet!
Er det mye fett i egg?
Bare i eggeplommen, og fettet har mest av de umettede fettsyrene. Eggets fett er derfor ikke uheldig med tanke på kolesterolet i blodet. I tillegg er egg en svært liten kilde til fett, siden vi spiser såpass lite egg.
Bør jeg stikke hull på egget før det kokes?
Ja, du reduserer faren for at egget skal sprekke ved å stikke et nålehull i den butte enden. I denne enden er det nemlig en luftblære inni egget.
Skal jeg legge egget i kokende eller kaldt vann?
Det er det samme, bare du beregner koketiden fra det «kalde» vannet begynner å koke.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter