Analoge-oster

Analoge «oster»

I butikkene og i storhusholdning finner man i dag et produkt som til forveksling ser ut som revet ost, men som på fagspråket kalles analog ost. Analog betyr «i stedet for», og analog ost brukes gjerne som en erstatning for ekte revet ost.

For at man skal kunne benytte navnet ost på et produkt, må det være laget av melk. Analoge «oster» er basert på melk, men alt eller noe av melkefettet er erstattet med vegetabilsk olje som palmekjerneolje, palmeolje, raps- eller solsikkeolje. Produsentene har derfor ikke lov til å kalle disse produktene for ost, og bruker isteden navn som «topping», «revet økonomiblanding» og lignende. Analoge «oster» er langt billigere å produsere enn ekte ost, og koster derfor mindre. For å få ostesmak på et analogt produkt, må smaken tilsettes i form av aroma. Hvordan produktet smelter vil også kunne oppleves forskjellig fra ekte ost.

Står det oppført vegetabilsk olje i innholdsfortegnelsen og om ordet ost er utelatt på emballasjen, er det en analogt produkt.

De med melkeproteinallergi kan ikke benytte disse produktene, da de inneholder melkeproteiner.

Kilde: melk.no