Meny

Asiatiske råvarer

Asiatisk

Oppdatert

ASIATISK SJALOTTLØK – AUBERGINE – BAMBUSSKUDD – BROKKOLIKINESISK LANGE BØNNER – BØNNESPIRER – CHA PLU – CHILIPASTE – DAIKON – FISKESAUS – GALANGAL – GURKEMEIE – HJERTEMUSLINGER KARRIPASTA – KINESISK PURRE – NUDLER – PALMESUKKER – REKEPASTE – RIS – RISPAPIR OMSLAGSOYABØNNESKINN – SYLTET INGEFÆR/RØD INGEFÆR – SOYASAUS – SITRONGRESS – TEMPURAMEL – VANNSPINAT –  VÅRRULL OMSLAG – WONTON OMSLAG – WASABIPASTA – ØSTERSSAUS/OYSTERSAUCE

 ss ASIATISK SJALOTTLØK
Små medlemmer av løkfamilien med mild smak. Kopperbrune og omtrent på størrelse med en valnøtt Tilberedes som løk.
    AUBERGINE
Thailandske auberginer er bittesmå og har en annen smak og konsistens enn de auberginene som importeres til Norge, og thailandske auberginer kan være vanskelige, for ikke å si umulige å få tak i. Bruk de større, dråpeformete auberginene som selges hos oss, men smaken blir ikke helt den samme.
    BAMBUSSKUDD 
En grønnsak som brukes mye i thailandsk mat. Hermetiske bambusskudd finnes i de fleste velassorterte matforretninger. Selv i Thailand er det enklere å bruke hermetiske bambusskudd, fordi friske bambusskudd har ekstremt lang koketid.
    BROKKOLI, KINESISK 
En slankere, høyere variant enn den vi vanligvis ser, med mindre blomster og smalere stilk. Smaken er som på vår vanlige brokkoli, så variantene kan brukes om hverandre.
    BØNNER LANGE
Belgplante, med meget lange belger. Man spiser hele belgen med kjerne. Gjerne rå eller tilberedt i varme retter.
«slange» bønner som kan bli opptil 60 cm lange. Vi kan bruke aspargesbønner.
    BØNNESPIRER
Friske spirer av mungbønner, sprø og lekre. Kan kjøpes ferdigspiret, men det er minst like enkelt å spire dem selv. Finnes også hermetisk.
    CHA PLU
Kalles av og til bete/blad. Selges i bunter i asiatiske forretninger. Brukes mye i thailandsk matlaging som emballasje for snacks.
  CHILIPASTE
Nam Prik Pao består av chili, tamarind, bønneolje, tørkede reker og hvitløk. Det finnes en rekke forskjellige chilipaste med mange smaker og til forskjellig bruk.
  DAIKON
En stor, gulrotformet, asiatisk reddik med ganske søt smak. Ligner vanlig reddik i smak og konsistens. Er også å få syltet, på krukker.
  FISKESAUS
En salt, lysbrun saus som brukes i svært mange thailandske retter. Den lages av saltet og gjæret fisk og setter saltsmak på mange retter. Den er uhyre viktig når det gjelder å skape den autentiske thailandske smaken på rettene. Kan kjøpes i inn vandrerforretninger.
    GALANGAL
En slektning av ingefær; en lysgul rot med en egen, litt sart smak. Indoneserne kaller den laos. Røttene likner ingefærens, men er slankere. Selges både frisk, tørket og malt. Ingefær kan brukes i stedet, men det må være frisk, ung ingefær. Malt ingefær kan ikke erstatte galangal.Kha om er umoden galangal, kha haeng er tørket galangal og kha pon er malt galangal.
    GURKEMEIE
Et gult krydder som brukes for å sette både smak og farge på maten. I slekt med ingefær. Den tørkede roten er strålende gul og brukes i blandingskrydder, som karri. Smaken er forholdsvis mild.
    HJERTEMUSLINGER
I Thailand finnes en rød variant som er meget populær.
  KARRIPASTA
Sammensatt, kompleks krydderblanding. Det finnes mange sorter karripasta; grønn karri, rød karri, Penang, massaman osv. Typen av karri avhenger av hvilken kryddersammensetning man har brukt. Karripasta brukes oftest sammen med kokoskrem. Rød og grønn variant er mest vanlig her i landet og fungerer godt.
    KINESISK PURRE
Lang tynn grønn plante. Brukes med eller uten blomst. Fin løksmak, med en tanke av hvitløk. Spises tilberedt i mange retter.
    NUDLER
Lages av både ris, bønner og hvete og brukes som tilbehør til maten i supper og salater, både stekt eller kokt
    PALMESUKKER
Som navnet sier; Sukker fra palme, for eksempel kokos. I thailandsk mat brukes salt og sukker til å bygge opp smaken. Begge deler er smaksforsterkere.
    REKEPASTE
Kapee er også en av de uunnværlige ingredienser i det thailandske kjøkken. Lages av reker som er blitt tørket, saltet og knust til en slags pasta. Selges i store blokker eller på krukker. Lagres i en tett beholder. Det finnes mange typer og de brukes til mange sauser.
    RIS
Jasminris er Thaienes mest alminnelige ris og kjennes igjen på den fyldige aromatiske duften. Hom Mali – betyr direkte oversatt; duften av jasmin. Også i Thailand finnes forskjellige sorter. Oftest renses risen og blir til det vi kjenner som hvit ris. I den senere tid er mange begynt å spise rød jasminris, altså risen med det vitamin- og mineralholdige skallet på.
    RISPAPIR OMSLAG
Spiselige, papirtynne, ~ørre sirkler av ris, mel, vann og salt .Fås bare i tørket form. Må fuktes før bruk for å gjøres smidige.
    SOYABØNNESKINN
Et skinn som dannes av oppvannet soyabønnemelk, og som deretter tørkes. Kommer i store ark som skjæres til i passende størrelser. Brukes til å pakke inn mat før frityrsteking,dampkoking eller grytesteking.
  SYLTET INGEFÆR/RØD INGEFÆR
Brukes i japansk matlaging og har en skarp, søt/salt smak. Fås kjøpt i saltlake eller søte eddiker i forskjellige fargenyanser fra rød til blekt oransje.
    SOYASAUS
Fremstilt av bønner. Soya har en lett salt smak og gir en mørk brunfarge til maten. Det finnes mange typer – lys, mørk, søt, salt osv. Det er mange produsenter, men det viktigste er å få en soya som er produsert på gode rene råvarer.
    SITRONGRESS
Gress. Distinkt sitronsmak. Brukes i saltmat, – til desserter og drikker.
    TEMPURAMEL
Kan kjøpes i pakker i asiatiske matvareforretninger. Lages med isvann. Vanlig hvetemel kan brukes, men deigen blir ikke like lett.
    VANNSPINAT
Alminnelig utbredt over hele Asia. Er ikke beslektet med spinatfamilien, se/y om vanlig spinat kan brukes i stedet. Trenger minimal koketid.
    VÅRRULL OMSLAG
Firkantede eller runde ark laget av en deig av hvetemel og vann. Også kalt eggerull-omslag.
    WONTON OMSLAG
Tynne firkanter av en deig av hvetemel og egg.
    WASABIPASTA
Også kjent som japansk pepperrot En meget sterk pasta laget av den knudrete wasabiplanten, som vokser i Japan. Er også å få i pulverform.
    ØSTERSSAUS/OYSTERSAUCE
Laget av østers, sukker, salt, bønner og hvetemel. Det finns flere merker, som i innhold varierer litt. Vi anbefaler MaKrua. Østerssausen er tykk i konsistensen og gir en litt søt-salt fiskesmak.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Populære oppskrifter
Kanskje du vil like disse også