Bakt kveite med røykte mandler

Bakt kveite med røykte mandler

40-60 min
Avansert
Skriv ut
Legg oppskriften til din samling
Til bakt kveite med røykte mandler, potetterrin, puré av jordskokk og sprø østerssopp i herlig harmoni må du bruke litt tid. Men til fest gjør vi gjerne det. 
PORSJONER4

Ingredieser

Hvitvinssaus

Jordskokkpuré

Fremgangsmåte

  • Husk å start dagen før med potetterrin.

Potetterrin

  • Sett stekeovnen på 160 grader. Skrell potet og skjær i tynne skiver med ostehøvel. Dekk en brødform med bakepapir og legg potetskivene lagvis mens du pensler mellom lagene med en blanding av olje, pepper, salt og sitron. Bak i ovn under lokk i ca. 1 time. Legg så en lik brødform ned i og legg på press til dagen etter. Sett stekeovn på 180 til 200 grader. Før servering ta terrinen ut av formen og del i porsjonsbiter. Varm opp porsjonene i ca. 10 til 12 minutter, slik at de blir gylden og fine på alle sider.

Hvitvinssaus

  • Finhakk løk og fres til den er blank. Tilsett hvitvin og reduser til det halve før du tilsetter fiskekraft og reduserer til det halve igjen. Tilsett fløt og reduser sausen til den begynner å tykne. Smak til med salt og pepper.

Kveite

  • Skjær kveitefilet i porsjonsstykker. Lag en 10 % saltlake av 100 gram salt per liter vann. Ha saltet oppi vannet, og rør til saltet er oppløst. La fiskestykkene ligge i saltlaken i ca. 6 minutter.

Røykte mandler

  • Kok opp halvparten av mandlene i godt saltet vann. Sil vekk vann og la de tørke. Legg mandlene i en røykovn av typen som man har med på fisketur, og røyk dem lett. La røykovnen stå til den er kald slik at røyken får lagt seg, ca. 10 minutter. Riv mandlene på et fineste rivjernet. Paner fisken med de røykte mandlene. Bak fisken i en ildfast form i ovn på 180 grader i ca. 8–10 minutter.

Jordskokkpuré

  • Rens og kutt jordskokk i grove biter. Kok i melk og fløte til de er møre. Hell melk og kjør jordskokk i blender eller med stavmikser til en glatt puré. Spe med melk og fløte hvis pureen blir for tørr, og smak til med salt og pepper.

Østerssopp

  • Riv østerssopp i biter og fres i panne med smør til de blir sprøe. Smak til med salt og pepper. Skald mandler og rist dem i panne til de er lett gyllende. Ha på litt salt. Anrett det hele på varm tallerken.
Kilde: godfisk.no Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen
Populære oppskrifter siste uke