Bidos-1

Bidos

20-40 min
Enkel
Skriv ut
Legg oppskriften til din samling
Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, men full av smak. Leage buorre! 
PORSJONER4

Ingredieser

Fremgangsmåte

  • Skjær kjøttet i terninger, og ha det i ei gryte.
  • Lag meljevning ved å blande mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt). Hell meljevningen og resten av vannet over kjøttet. La det koke opp under omrøring for å unngå klumper i sausen.
  • Skrell poteter og del dem i to. Skrell gulrøtter og kutt dem i tykke skiver. Hakk løken. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til potetene er møre.
  • Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
  • Server bidos med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.
  • Tips: For å få fin farge og god smak på retten, er det viktig å ha meljevningen over kjøttet før du setter det til koking
  • Tips: Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.
Kilde: matprat.no Foto: Mari Svenningsen
Populære oppskrifter
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest