Bidos-1

Bidos

20-40 min
Enkel
Print
Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, men full av smak. Leage buorre! 
PORSJONER4

Ingredieser

Fremgangsmåte

  • Skjær kjøttet i terninger, og ha det i ei gryte.
  • Lag meljevning ved å blande mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt). Hell meljevningen og resten av vannet over kjøttet. La det koke opp under omrøring for å unngå klumper i sausen.
  • Skrell poteter og del dem i to. Skrell gulrøtter og kutt dem i tykke skiver. Hakk løken. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til potetene er møre.
  • Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
  • Server bidos med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.
  • Tips: For å få fin farge og god smak på retten, er det viktig å ha meljevningen over kjøttet før du setter det til koking
  • Tips: Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.
Kilde: matprat.no Foto: Mari Svenningsen