Meny
Ost

Blåmuggost

Blåmuggostene kjennetegnes av de karakteristiske blågrønne åpningene med mugg og den skarpe aromatiske smaken.

Oppbevaring og holdbarhet:

Blåmuggoster skal oppbevares kaldt, mellom 0 og 4 °C.

Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdatoen. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før» datoen, jo mer smak har den.

Ost blir ikke bedre av å ha hatt et opphold i fryseboksen. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten blir dårlig. Fryst ost vil svært ofte bli «kort» på konsistens og egner seg derfor bedre til bruk i varme retter som pizza, supper og gratenger. Det kan derfor være lurt å dele opp osten før den fryses.

Brukertips i matlagingen

Blåmuggoster egner seg bra som dessertoster, men er også spesielt godt egnet i matlagingen. De passer utmerket i varmretter som pasta og pizza, dressinger, dipper, supper og sauser. De er også god å bruke i ostekremer eller som fyll i bakverk.

Som tilbehør til blåmuggoster passer sprø kjeks og søte frukter som pære, druer og aprikos. Fikenmarmelade, honning og tørket frukt er også svært godt til disse ostene.


Roquefort kan bare lages i landsbyen Roquefort som ligger i fjellområdet Massif Central i Syd-Frankrike. Etter produksjon, som i dag foregår på moderne meierier, lagres osten i spesielle kalksteinsgrotter som omgir byen. Ostene blir pleiet meget forsiktig, og behandlet med mye håndarbeid. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1925 som den første osten i Frankrike.

Smak Ostemassen er fuktig og smulete og bør skjæres opp med forvarmet kniv. Smaken er kraftig og rik, konsistensen noe kort.

Bruksområder Roquefort er for mange hedersgjesten på ostebordet/fatet. Naturell legges den på mørkt brød som rug, pumpernickel eller annet brød av surdeig. Den er også god som dessert sammen med tyttebær, rognebær eller solbærsyltetøy. En skikkelig Blue Cheese dressing lages av Roquefort. Osten brukes ofte i sauser og som gratinering, samt fyll i kanapeer. Roquefort passer også veldig godt sammen med pasta eller salat.

Opprinnelsesland Frankrike


Stilton er en blåmuggost produsert av pasteurisert kumelk. Osten kan spores tilbake til midten av 17-hundretallet. Den har sitt gode navn og rykte fra byen Stilton i Huntingdonshire i Midt-England. Stilton er en ost som modnes over tid, og den har sin smaksmessige topp fra 12 uker og oppover. Stilton er en av de klassiske blåmuggsostene på linje med Gorgonzola og Roquefort.

Smak Stilton er meget sterk og rik på smak. Den er ikke så salt som den franske Roquefort. Fargen på osten er gulhvit og marmorert. Konsistensen er tett og «kort». Osten i krukkene er smørebare. Smaken er fyldig, aromatisk og meget særegen.

Bruksområder Stilton er først og fremst en dessertost, gjerne servert med stangselleri og reddiker. Serveres forøvrig best sammen med mørkt brød eller tørr kjeks. Den er velegnet til kanapeer eller som et smakfullt smørbrød, servert på engelsk vis med en sterk kopp te til. Stilton kan også brukes som grunnkomponent i en «Blue Cheese dressing», og som smaksforsterker i en viltsaus. Fin på ostebordet med mørkt brød.

Opprinnelsesland Storbritannia


Saint Agur er en fransk blåmuggost som stammer fra den lille byen Beauzac i Auverne-distriktet. Den er formodnet og spiseklar (stabilisert) direkte fra meieriet.

Smak

Osten har en rik og fyldig smak – kremet og smidig konsistens – smuldrer lite ved skjæring – mer smakfull og smørbar ved lagring.

Bruksområder

Saint Agur er en ypperlig dessertost med flere bruksmuligheter. Den egner seg godt i dressinger og i varme sauser. Osten er nydelig som topping til bakte poteter og stekte kjøttstykker.

Opprinnelsesland Frankrike


Gorgonzola er en klassisk italiensk blåmuggost laget på pasteurisert kumelk. Gorgonzola har sin opprinnelse fra byen med samme navn og er ferdig modnet fra produsent, dvs. at den er stabilisert. Denne osten er lagret i 50-60 dager før eksport. Betegnelsen DOP betyr at denne osten innehar en beskyttelsesmerking som garanterer for at den er fremstilt etter bestemte krav for blant annet området og produksjon.

Smak Gorgonzola finnes i to varianter; dolce og piccante, hvor den førstnevnte er lagret kortere, noe som gir en bløtere ost med mildere smak og mindre marmorering. Skorpen på gorgonzola dulce er rødbrun og litt fuktig, smaken er noe mindre salt enn for piccante. Når den er moden vil ostemassen være svært smørevillig, nærmest rennende.

Bruksområder Detter er en matvennlig ost som også hører hjemme på ostebordet eller som dessert. I tillegg kan den brukes som fyll i kanapeer, og som ingrediens i dressing og sauser – spesielt pastasauser. Serveres sammen med en nøytral kjeks (ikke salt) eller loff.

Opprinnelsesland Italia


Cambozola Denne tyske osten kommer fra Bayern og har blitt laget her siden 1980-tallet. Navnet minner, likesom ostens smak, om den franske camembert og den italienske gorgonzola. Men det referer også til den historiske ystingen som har på gått i Cambodunum siden 3. århundre e. kr. Denne byen heter nå Kempten og det er her produsenten Champignon holder til.

Smak Helt fersk er Cambozola ganske fast i konsistensen med en mild aroma og smak. Under modningsprosessen blir den mykere og mer smidig. Smaken blir da også litt mer pikant. Når Cambozola er fullmoden kan overflaten bli litt brunlig.

Bruksområder På ostebordet bør Cambozola få følge av litt grovere kjeks og mørkere brødtyper. Bruk den også gjerne som påleggsost eller til dessert. Den pikante smaken gjør den også velegnet som «kryddersmør» på en god biff. Mange blåmuggoster kan oppleves som skarpe, men denne er såpass mild at den passer utmerket som en introduksjon til denne ostefamilien.

Opprinnelsesland Tyskland


Norzola

Norzola er en norsk blåmuggost. Den har vært produsert i Norge siden 1975. Osten har en aromatisk og fyldig smak, myk og smidig konsistens.

Norzola er en myk blåmuggost med en smidig, nesten smøreaktig konsistens. Smaken er aromatisk og fyldig. Osten egner seg meget godt i varmretter som pasta og pizza, dressinger, dipper, supper, sauser og ostekremer.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter