Meny
Chili

Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa. Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, men innholdet av et stoff kalt capsaicin er 30 ganger så høyt som i paprika, og dette medfører høyst ulik anvendelse av produktene. Chili finnes både rød og grønn. Det er dette stoffet som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak. Heten sitter i stilken før chilien blir høstet. Når chilien høstes renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien. Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene chili, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere. Chili er ofte spissformet i fasong, men kan variere mye i lengde, farge og styrke. I umoden tilstand er alle chili grønne, men noen skifter farge ved modenhet til rød, rødgul eller gul. Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chili som selges ferskt, tørket eller røkt.

Bruksområde Før bruk fjernes chiliens stilk og frø og deretter kan den kuttes i tynne skiver som kan brukes rå i gryter, fylles, stekes lett eller forvelles til bruk i mange typer meksikanske eller italienske retter. Chili kan gjerne brukes til taco eller på pizza, men husk at det har en sterk nesten brennende smak. Den kan også brukes som krydder og tas hele med i gryteretter, men bør da tas ut før servering.

Egenskaper Chili inneholder noe A-, B- og C- vitaminer. Siden chili ofte brukes som krydder er forbruket såpass lite at dette har liten ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav Chili skal ha et blankt og pent utseende med en sterk farge. Den skal være fri for mørke flekker eller sprekker i skallet. Den skal også være myk, saftig og sprø uten tegn til innskrumping eller slapphet.

Grønn chili 

Grønn chilier ca. 10 cm lang og er – sammen med den røde – den mest brukte her til lands. Den er tilgjengelig hele året. Grønn chili smaker noe umodent i forhold til den røde. Den kalles også for spansk pepper eller Dutch chile (hollandsk chili).

Rød chili

Rød chili er den mest vanlige varianten som finnes på markedet. Styrken er medium. Lengden vil variere noe etter sesong, men er på ca 10-15 cm.

 

Anaheim

Anaheim Dette er en mild chili som finnes i grønn og rød variant og har en lengde på ca. 15 cm. Den grønne har en vegetabilsk smak som blir fremhevet ved baking i ovn. Den passer i gryter og sauser og fylt med for eksempel ost. Rød Anaheim har en mer utviklet søtsmak enn den grønne. Den passer godt fylt med ost, i gryter eller stuinger, som grønnsak og syltet.

Habanero

Habanero betyr Havana og er en av de sterkeste chilisortene som vokser i Sør-Amerika og Karibien. Denne chilien er så sterk at den kan være en fare for mennesker med for eksempel dårlig hjerte – SÅ VÆR FORSIKTIG. Habanero kan være 30-50 ganger så sterk som Jalapeño. Lengden er på 3-4 cm og det er denne chilien som brukes i den kjente sausen Tabasco. På tross av sin intense hete har den en fin tropisk aroma og passer perfekt i retter med tropisk frukt som f.eks. tropisk fruktsalsa, chutney, grillsauser og til marinader for sjømat, svin og kylling. Fin å sylte.

Hungarian wax

​Hungarian waxDenne chilien minner veldig om en annen chili som heter Chawa. Hungarian Wax har veldig tynt fruktkjøtt, er søt og har mild smak. Lengden er ca. 15 cm og den passer best til bruk i salsa, syltet eller fylt og stekt i mye olje.

Jalapeño​

Jalapeño er lys grønn, mørk grønn eller rød. Den er 5-7 cm lang og ca. 3 cm. bred. Smaken er frisk og fyldig og saftig. Når den er moden blir den rød og søtere på smak. Styrken er medium til sterk. Den inneholder 2 500 – 5 000 scovillegrader.

Jalapeño er en populær chilifrukt og passer i mange matretter. I USA brukes den til og med i godteri, is og sennep. Rød Jalapeño selges også tørket, men da under navnet chipotle.

​​New Mexican

New Mexican finnes fersk i rød og grønn farge og i tørket tilstand som rød. Heten er medium i styrke og den røde er noe mildere enn den grønne. Lengden er ca. 15 cm og smaken er søt og jordaktig. Den passer bra i grønne chilisauser, sauser, stuinger, salsa, fylt med f.eks. ost og stekt, i gratenger og frisk som grønnsak i en grønnsaksrett.

​Poblano

Poblano En meget populær chili i Mexiko. Den er mild og fin i smaken og er ca 10-15 cm lang. Bakt i ovnen får chilien en røkt og jordaktig smak og den har en vegetabilsk aroma. Ta alltid ut frøene og brenn den gjerne på utsiden slik at skinnet kan rives av. Passer i grønnsaksretter, sauser, gyter og gratenger.

​Serrano

Serrano er den mest brukte chilien i Mexico og brukes både i salsa og ceviche. Den finnes i grønn og rød farge og har en klar bitende medium hete, høyt syreinnhold og en lengde på ca. 5 cm. Chilien passer utmerket til sylting og baking, i gryter eller i sauser. Den kan minne om Jalapeño, men er tynnere og kortere.

Ancho​

Ancho er medium sterk og er en tørket rød poblanochili. Lengden er ca 10 – 15 cm. Ancho er er av de mest brukte tørkede chilien i Mexico. Den har aroma av kaffe, likør, tobakk, svisker, rosiner og litt bark og er den søteste av tørket chili. Ancho passer i salsa, sauser, grillsauser, dessertkaker og farser.

​​Pimientosde Padron

Pimientosde PadronPadrón paprika kommer fra Padrón provinsen i Galicia, Spania. Dette er små gule-grønne paprika ca. 5 cm lange. De er vanligvis milde, men 10-25% er veldig HOT!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter