Dansk rugbrød
Over 60 min
Middels
Rugbrød har vært grunnstammen i dansk hverdagskost i over 1000 år. Brødet har en karakteristisk bitter smak, og passer blant annet godt til sild og leverpostei.
PORSJONER2 brød
Ingredieser
Fordeig
- 350 g sammalt rug fin
- 400 g sammalt rug grov
- 120 g solsikkekjerner
- 35 g linfrø
- 3 ts salt
- 7 dl vann
Fremgangsmåte
Fordeig
- Bland sammen mel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete.
- Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller natten over.
Hoveddeig
- Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne væsken.
- Tilsett gjærblandingen, hvetemel og sirup i fordeigen.
- Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.
- Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød.
- Legg dem i smurte 2-litersformer. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 25–30 minutter til brødene fyller formene.
- Stek brødene nederst i ovnen på 225 °C i 40–60 minutter. Avkjøl på rist.
Kilde: brodogkorn.no Foto: Studio Dreyer-Hensley