akevitt
RIBBE

Fett og litt søt smak i maten gjør at frisk og konsentrert drikke passer fint. Tilbehør som epler og svisker betyr at vi trenger god fruktighet i drikken.
Hvitvin: Tørr riesling, chenin blanc og grüner veltliner er gode valg. Musserende som champagne og crémant er friskt og livlig til ribba.
Rødvin: Pinot noir fra USA eller New Zealand, og italiensk barbera og valpolicella.
Øl: Det trygge valget er juleøl, belgisk dubbel og trippel eller pale ale. Surøl som geuze er friskt og spennende.

Akevitt: Surkål og rødkål er gjerne krydret med karve, akkurat som norsk akevitt. Velg en akevitt med tydelig karvepreg og moderat fatpreg.
Alkoholfritt: Eplemost er friskt og passer godt til. Med bær i mosten blir drikken fyldigere. Alkoholfritt juleøl, hveteøl eller blonde.

PINNEKJØTT

Kjøttet har mye smak, og er fett og salt. Frisk og konsentrert drikke, eventuelt med litt sødme, kan passe godt.
Hvitvin: Riesling eller pinot gris med god konsentrasjon, tørr eller med ørlite sødme. Et vågalt, men godt valg er champagne av blå druer, kalt blanc de noirs.
Rødvin: Barbera, sangiovese eller pinot noir passer bra.
Øl: Belgisk dubbel og blonde, pale ale, brown ale eller norsk juleøl.
Akevitt: Lys og sval akevitt gir en frisk kontrast til fett kjøtt og rotmos med mye smør, mens fatlagret akevitt gir en rikere smakskombinasjon.
Alkoholfritt: Eplemost, gjerne med aronia

TORSK
Juletorsken er mild på smak og har litt fett fra smørsausen. Middels smaksrik drikke passer fint.
Vin: Vil du ha rødvin, gå for en frisk og let vin med lite tannin. Valpolicella, barbera eller beaujolais er gode valg. Hvitvin som chardonnay og weissburgunder passer bra til torsk med smørsaus.
Øl: Fruktig, friskt øl som blonde eller hveteøl
med naturlige aromaer. Eplesider kan
også være spennende til.
Alkoholfritt: Lyst alkoholfritt øl eller frisk
eplemost.
LUTEFISK
Retten med tradisjonelt tilbehør er fet, salt og søtlig. Drikken bør derfor være frisk og smaksrik.
Vin: Riesling fra Tyskland, tørr eller med ørlite sødme. Musserende som crémant og champagne liver opp kombinasjonen. Tørr sherry er en vågal kombinasjon, men kan fungere.
Øl: Belgisk saison og dubbel, eller en hveteøl. For en spennende kontrast kan du prøve bokkøl, porter eller et mørkt juleøl.
Alkoholfritt: Frisk eplemost, alkoholfritt hveteøl, eller mørkere juleøl uten alkohol. 
KALKUN
Kjøttet er magert og moderat i smak. Tilbehør som svisker, eple og nøtter tilfører smak og sødme.
Vin: Pinot noir fra USA, New Zealand eller Australia. Sørfransk rødvin uten for mye snerp passer også godt. Hvitvin passer også godt: Riesling, pinot gris og chardonnay er gode valg. Eller hva med champagne?
Øl: Frisk og fruktig øl som belgisk blonde og wit passer godt til det lyse kjøttet.
Alkoholfritt: Eplemost
VILTRETTER
Noe viltkjøtt har kraftig smak, annet kjøtt er mildt. Søtlig tilbehør som viltsaus, tyttebær og rotgrønnsaker har mest å si for drikkevalget.
Vin: Litt utviklet vin som barolo og barbaresco, spansk rioja gran reserva eller pinot noir fra USA og New Zealand passer godt til viltet. Blanc de noirs champagne er en spennende kombinasjon.
Øl: Belgisk dubbel eller mørke, maltpregede
norske juleøl passer godt til. Det syrlige,
belgiske ølet kriek er tilsatt kirsebær, og gir
friskhet og liv til viltretten.
Alkoholfritt: Eplemost tilsatt røde og
mørke bær passer godt til, mørkt alkoholfritt
øl er også godt til. 
NØTTESTEK
Denne retten er en julefavoritt blant mange vegetarianere. Den er ganske mild, og smaker først og fremst av nøtter og grønnsaksbuljong. Frisk og fruktig drikke passer godt til.
Vin: For en frisk, fruktig og saftig kombinasjon, prøv en tysk riesling. Vil du heller spille på smaken av nøtter og smør, velg en fatlagret chardonnay som har liknende aromaer fra eikefatet. Vil du ha rødvin, velg en frisk og litt fyldig vin, gjerne med innslag av eik. Amerikansk pinot noir eller sangiovese fra Toscana passer godt til. For riktig festfølelse, prøv en moden champagne.
Øl: Juleøl og pale ale gir en smaksrik kombinasjon der maltaromaen står til nøttesmaken, mens en frisk og lett hveteøl liver opp retten.
Alkoholfritt: Frisk og fruktig eplemost, eller et alkoholfritt hveteøl.
Kilde: vinmonopolet.no Foro: Arcus
Populære oppskrifter siste uke
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest