Meny

Eksotisk frukt

eksotisk

Oppdatert

Babaco – Carambola, Stjernefrukt – Chayote – Cherimoya – Dhudi – Durian – Feijoa – Fiken – Fikenkaktus – Granateple – Guava – Jackfrukt – Kaffirlime – Kiwai – Kiwano – Kumquat – Litchi – Lotusrot – Mango – Mangostan – Nashi – Papaya – Pasjonsfrukt – Pepino – Physalis – Pitahaya – Pomelo– Rambutan – Salak – Sweetie – Tamarillo – Ugli

Plutselig bugner grønnsaksavdelingen i butikken med nye frukter og grønnsaker i de lekreste farger og lokker med sine myke former eller stikkende pigger. Men det er slett ingen grunn til å være redd for å prøve – det er faktisk like lett som å spise et eple eller en gulrot. Allikevel går vi ofte i en bue rundt de eksotiske fruktene og grønnsakene. Vi tror det skyldes følelsen av noe ukjent – usikkerhet.Her kan du lese om disse produktene, lære dem litt mer å kjenne, hvordan de skal spises, hvor de kommer fra, m.m., og dermed kanskje bidra til at du er litt mindre usikker neste gang du går i butikken.

Babaco

Babaco er i familie med papaya og kommer fra fjellområdene i Ecuador. I 1980-årene ble frukten ”oppdaget” av produsenter fra New Zealand, som mente dette kunne bli en ny suksess på linje med kiwifrukten.

Produksjon av babaco ble startet på New Zealand og etter hvert også i Europa. Babaco er en avlang, femkantet spiss frukt, som kan bli opptil to kilo. Den er grønn, høstes når den begynner å gå over til gul, og når den er moden er den helt gul. Fruktkjøttet er kremhvitt, mykt og meget saftig. Frukten er stenfri og smaken er meget aromatisk, litt syrlig, og minner om en blanding av jordbær, ananas og papaya. Den gode smaken og den gode holdbarheten på umoden babaco burde være gode forutsetninger for at den skulle bli populær, men den har ikke blitt den helt store suksessen i Europa. Mye av årsaken til det er nok at den har svært kort holdbarhet når den er moden.

Bruksområde Babaco deles i biter eller skiver og spises mest naturell. Den er god i fruktsalat. Det er ikke nødvendig å skrelle frukten. Den kan brukes til saftpressing og man kan også kjøre hele frukten gjennom hurtigmikser og servere den som en velsmakende tørstedrikk.

Egenskaper Babaco har et høyt innhold av vitamin C og kalium. Vitamin C styrker immunsystemet og bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin C bidrar i tillegg til å redusere tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til normal muskelfunksjon, samt å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Babaco skal være fast og hel, uten mekaniske skader eller råte.

Lagring 8 – 12 °C.

Umoden babaco kan lagres i flere uker. Den modnes fram i romtemperatur i løpet av noen dager. Når den blir gul og moden, bør den lagres kjøligere (6 – 8 ºC) og omsettes raskt.

Carambola, Stjernefrukt

Carambola, eller stjernefrukt som den også blir kalt, er en frukt som opprinnelig kommer fra Indonesia, men dyrkes nå i alle tropiske strøk. Det finnes flere forskjellige sorter som er gule eller grønne i fargen. Frukten er sprø og meget saftig med en duft lignende jasmin.

Carambola er avlang; ca 15 – 20 cm og har flere langsgående kanter som gjør at frukten i tverrsnitt ligner en stjerne. Den kalles derfor også for stjernefrukt. Smaken er frisk og syrlig.

Bruksområde Carambola kan spises naturell hvis den er moden. Moden carambola har endret farge fra grønn til gul og er best å bruke når vingene får et lite brunskjær. Den kan deles opp i fruktsalater sammen med andre eksotiske frukter. Carambola brukes også til pynt på fiskeretter og som pynt og smakstilsetning til kalde drikker. Carambola kan kokes sammen med andre frukter og passer bra til hjemmelaget syltetøy. Fryste skiver av carambola kan også brukes som isbiter i festdrikker. Med sin vakre form og farge er den like fin som stjerneskudd på trepinner som stjernedryss i salater.

Egenskaper Carambola har lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er bra for fordøyelsen. Carambola har i tillegg et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C reduserer også tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Vitamin C bidrar i tillegg til normal energiomsetning.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Carambola høstes ofte umoden og er derfor sur i smaken før den er moden. De store gule sortene er best, da de har mindre oxalsyreinnhold og derav mindre surhet i smaken. Carambola skal være hel uten sprekker eller tegn til skader i skallet.

Lagring 8 – 10 °C.

Holdbarheten er meget bra og carambola tåler lengre oppbevaring. Bør likevel ikke lagres for kjølig da dette bremser opp modningsprosessen. Moden vare kan lagres kjølig i mange uker. Se i sammenheng holdbarhet for varen og ideell oppbevaring.

Chayote

Chayote kommer fra Mellom-Amerika, og var en vanlig grønnsak hos aztekerne. Spanjolene brakte denne grønnsaken til Europa, og derfra har den spredd seg til Afrika og Asia.

Chayote tilhører gresskarfamilien, men ser ut som en stor lysegrønn pære med litt ruglete skall. Den finnes i flere størrelser, men mest vanlig er 10 – 12 cm. Fruktkjøttet er hvitt, fast og sprøtt, og i motsetning til andre gresskar eller squashvarianter, har den en stor kjerne i midten. Den hvite kjernen er flat og hard, og kan være flere cm lang. Smaken på chayote er ganske nøytral, litt søtlig og minner om agurk eller squash.

Bruksområde Chayote er litt klebrig, så det er en fordel å skrelle og dele den under rennende vann. Den kan brukes rå i salater, men brukes mest som kokt grønnsak i kombinasjon med fisk eller kjøttretter. Chayote kan også brukes ovnsbakt, til wok og den er god i karriretter. Den store kjernen er spiselig, men blir vanligvis ikke brukt. Chayote kan erstatte squash i de fleste oppskrifter.

Egenskaper Chayote er en kilde til vitamin A og C, samt kalium, kalsium og jern. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Chayote skal være hel og frisk, uten sår og sprekker, og uten mugg eller råte.

Lagring 8 – 12°C

Cherimoya

Cherimoya er en frukt som fra gammelt av har blitt dyrket av inkafolket i Equador og Peru. Frukten finnes nå også i landene rundt Middelhavet og i Asia. Cherimoya vokser på trær og er enten oval eller hjerteformet i fasongen.

Frukten er lys grønn i fargen, men mørkner noe etter hvert som den modnes. Skallet er tynt med en skjellaktig struktur. Fruktkjøttet er gulhvitt og har en mykt kremaktig konsistens med sorte kjerner. Smaken er delikat og kan beskrives som en blanding av ananas, jordbær og banan. Hver frukt består av mange små sammenvokste frukter. Cherimoya anses å være en av de aller beste fruktene som finnes.

Bruksområde Cherimoya er en dessertfrukt. Man kan servere den i halvdeler og spise naturell fra skallet med skje. Den er også best å servere kald. Før servering skjæres frukten på langs og tilsettes noen dråper sitronsaft for å hindre misfarging av fruktkjøttet. Kjernene skal ikke spises og er lette å fjerne. Cherimoya kan også brukes i fruktsalat sammen med andre tropiske frukter. Den kan også brukes i milkshake, til fromasj, til is eller i sorbet.

Egenskaper Cherimoya er en kilde til vitamin B6 og vitamin C. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Vitamin C  beskytter cellene mot oksidativt stress og bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitamin C reduserer også tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Cherimoya har også et høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er bra for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Cherimoya skal ha en jevn farge være fri for mekaniske skader og flekker. Moden cherimoya har en noe mørkere farge og gir etter for et lett håndtrykk.

Lagring 14 – 15 °C.

Cherimoya bør oppbevares på lik linje med bananer. Moden vare har kort holdbarhet og umoden vare kan modnes ved oppbevaring i romtemperatur. Må ikke plasseres på kjølerom.

Dhudi

Dhudi (skrives også Dudhi) er umodne frukter av flaskegresskar som brukes som grønnsak. Flaskegresskar antas å ha sin opprinnelse i Afrika.

Flaskegresskar antas å ha sin opprinnelse i Afrika. Det er kjent at flaskegresskar kan holde seg flytende i flere måneder, og fra Afrika har den spredd seg til Amerika og Asia. Dhudi er avlang som en squash, men den kan bli opptil en meter lang. Skallet er lysegrønt og tynt, fruktkjøttet er grønnhvitt med mange små kjerner i midten. Smaken er mild, og dhudi passer derfor like godt til fisk som kjøtt eller sammen med andre grønnsaker.

Bruksområde Dhudi brukes som kokt, stekt eller bakt grønnsak som tilbehør til kjøtt eller fisk. Fint som tilbehør til karriretter.

Egenskaper Ingen kjente ernæringsmessige opplysninger på denne varen.

Kvalitetskrav Dhudi skal være hel og uskadd, uten bløte og mørke flekker.

Lagring 8 – 10°C

Durian

Durian er en frukt som kommer fra det østlige Asia og er den mest omdiskuterte tropiske frukten vi kjenner til.

Den er ganske populær blant asiater, men omstridt som handelsvare utenfor dette kontinentet. Dette skyldes nok at durian har en meget spesiell lukt og kalles derfor også for stinkfrukt. Når durian modner, gir den fra seg en gjennomtrengende og særdeles ubehagelig lukt som best kan beskrives som en blanding av gammel ost, råtten løk og terpentin. Av denne grunn har den ikke stor utbredelse i Europa. Frukten er oval i fasongen og høstes gjerne umoden og har da en lys grønn farge. Underveis i modningen vil fargen endres til lys brun. Fruktkjøttet er delt i flere seksjoner som hver inneholder 1 – 7 kjerner. Den kan bli meget stor og veie opp til 9 kilo, mens mest vanlig størrelse i handelen er rundt 3 kilo. Hele frukten er dekket av store spisse pigger. Fruktkjøttet har myk konsistens og en eksotisk smak som hevdes å være meget behagelig for de som klarer å unngå å bli for sterkt påvirket av den påtrengende lukten.

Bruksområde Durian deles opp i båter og kan spises naturell. Smaken er frisk, fyldig og kremaktig. Husk at dette er en tropisk frukt og i Asia er durian å oppfatte som en delikat forfriskning. Det at frukten blir oppfattet som en delikatesse av lokalbefolkningen er en grunn god nok til å prøve den selv. Umoden durian kan brukes som grønnsak; kokt som tilbehør til kjøtt. Kjernene i frukten kan ristes eller stekes.

Egenskaper Det foreligger ingen næringsmessige egenskaper for denne frukten.

Kvalitetskrav Durian skal være hel og uten skader i skallet. Durian høstes umoden og modnes under frakt. Når den er moden har frukten et brunt piggete skall som vil gi lett etter for et håndtrykk. Frukten lukter også vondt som moden.

Lagring 4 -8°C

Holdbarheten på durian er noe avhengig av hvor den er i modningsprosessen. Moden vare har ganske kort holdbarhet. Umoden vare har noe lenger holdbarhet ved riktig oppbevaring.

Feijoa

Feijoa er en frukt som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika der den vokser vilt. Den kalles også for vill guava og ananasguava.

Den dyrkes i dag også på New Zealand, i USA og Israel. Feijoa er et avlangt bær med skiftende fasong avhengig av variant. Den kan enten være noe avlang eller rund. Skallet er mørkegrønt og kan være både blankt og noe ruglete. Selve fruktkjøttet er gult og kremaktig mykt med noe kornet konsistens. I midten er det noen små kjerner, som også kan spises. Smaken er veldig intens søt-syrlig og sterkt aromatisk. Moden feijoa har en egenartet, intens duft.

Bruksområde Feijoa er en deilig dessertfrukt. Man kan enten skrelle den eller servere den i halvdeler og spise naturell fra skallet med skje. Før servering skjæres frukten på langs og tilsettes noen dråper sitronsaft for å hindre misfarging av fruktkjøttet. Kjernene kan også spises. Feijoa kan brukes i fruktsalat sammen med andre tropiske frukter, i milkshake, til fromasj, is eller sorbet.

Egenskaper Ingen kjente ernæringsmessige egenskaper for denne frukten.

Kvalitetskrav Feijoa skal være hele og uten sår i skallet eller mekaniske skader. Den bør være så moden at den er litt myk. Moden feijoa skal dufte godt og gi lett etter for et trykk.

Lagring 8 – 12°C

Holdbarheten er noe avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. En moden feijoa har ganske kort holdbarhet. Feijoa bør heller ikke lagres for kjølig da det lett kan oppstå kuldeskader.

Fiken

Fiken er en frukt som dyrkes i området rundt Middelhavet og i Brasil. Fruktkjøttet er mykt og saftig og fullt av små spiselige kjerner.

Den er dråpeformet i fasong og fargen på skallet kan variere mellom de ulike sortene. Mest vanlig er lysegrønn eller rødblå fiken. Den har et høyt naturlig sukkerinnhold og smaken kan beskrives som søt og syrlig med en anelse av nøttesmak. Skallet består egentlig av kronblader til blomsten. Fiken er en meget gammel frukt og er omtalt i både Det gamle og Det nye testamentet.

Bruksområde Fersk fiken er en deilig dessertfrukt med mange bruksegenskaper. Fersk fiken passer godt til et ostebord eller i fruktsalat eller middagssalat. Den kan gjerne gratineres eller bakes og serveres varm som dessert eller med parmesan på tapasbordet.  Fiken kan brukes i kjøttretter eller som garnityr til is. Den er også godt egnet i bakverk.

Egenskaper Fiken inneholder vitamin A som bidrar til normal hud og normalt syn. Fiken har også et høyt kostfiberinnhold. Det høye kostfiberinnholdet gjør fiken gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Fiken skal være moden og gi etter for et lett håndtrykk. Den bør være ren og fri for sprekker eller støtflekker. På fruktens overflate finnes det ofte et pulveraktig belegg som er helt naturlig. De mest modne og beste fikene er normalt de som er mørkest i fargen.

Lagring 0 – 4°C

Moden frisk fiken har kort holdbarhet og bør spises så fort som mulig. Fiken må oppbevares kjølig og beskyttes mot direkte lufttrekk. Fiken må også håndteres med forsiktighet. De får meget lett trykk- og støtskader.

Fikenkaktus

Kaktusfiken er en frukt som opprinnelig kommer fra Mexico. I dag dyrkes den i tropiske og subtropiske områder, samt ulike middelhavsområder. Den er oval i formen og kan i fasong ligne litt på en pære.

Kaktusfiken finnes i flere farger og kan variere mellom gult, rødt, orange og grønt eller nyanser mellom disse fargene. Skallet er uspiselig og har mange små skarpe hår med usynlige mothaker. Vær derfor forsiktig når du tar i frukten. Fruktkjøttet er gulorange til rød i fargen og inneholder en mengde små spiselige kjerner. Konsistensen er litt grynete og kan minne om en blanding av vannmelon og sorbet. Smaken er forfriskende og mild, men litt syrlig.

Bruksområde Kaktusfiken serveres som frisk frukt til dessert eller som tilbehør på et ostebord. Den kan brukes i fruktsalat eller som tilbehør til is. Kapp av endene og del den opp i to halve eller i båter. Spis gjerne fruktkjøttet med skje. Kaktusfiken er nydelig i syltetøy, i silte dessertsauser og i salater.

Egenskaper Kaktusfiken har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C og magnesium, i tillegg til å ha et høyt kostfiberinnhold. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Kaktusfiken skal være fast og velformet uten tegn til uttørking. Den skal være fri for sprekker eller mørke flekker. Den er moden når det grønne skallet går over til gult eller rødt og den gir etter for et lett trykk.

Lagring 6 – 10°C

Kaktusfiken modnes ved oppbevaring i romtemperatur. Den modnes også ved oppbevaring sammen med etylenholdige varer som epler og bananer. Etter modning bør den legges kjølig for å bevare holdbarheten.

Granateple

Granateple er en frukt som dyrkes i landene rundt Middelhavet, Afrika og i Sør-Amerika. Frukten er hard og blank med en rusten rødbrun farge og størrelsen kan variere noe.

Det er en mengde kjerner inne i frukten som er omsluttet av rødt saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gele. Det kan se ut som små drueklaser der kjernene ligger sammenpresset inndelt i flere rom. Det er disse røde kjernene man spiser. Smaken er søt og syrlig. Granateple ble dyrket allerede i forhistorisk tid og ble ansett av både jøder og egyptere for å være en hellig frukt. Dette fordi frukten angivelig skal inneholde 613 kjerner som skal tilsvare Det Gamle Testamentes 613 lover. Ofte symboliserte den fruktbarheten.

Bruksområde Skjær rundt skallet på granateplet (kun i skallet) og brekk delene fra hverandre. På denne måten unngår du å søle med saften. Saften setter fort flekker, så pass på.

Brekk skallet i flere deler og pirk ut kjernene i granateplet, eller å slå skallet med en tresleiv over en bolle. Granateple er nydelig i salater og desserter. Granateple kan med fordel presses til jus. Av saften lages grenadin som brukes til sette farge på drinker.

Egenskaper Granateple har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant ved lange reiser. Den er leskende med frisk smak. Granateple er en kilde til folat og kopper. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Granateple har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Granateple høstes umoden og er moden når skallet er blitt rødbrunt. Det er vanlig at skallet har en del flekker og at små brune prikker er synlig ved modenhet. Moden frukt vil også gi etter for lett håndtrykk. Et granateple som føles tungt i forhold til størrelsen er kun et tegn på at det inneholder mye fruktsaft.

Lagring 8 – 10°C

Granateple har meget god holdbarhet. Den kan gjerne oppbevares i romtemperatur noen uker og enda lenger på kjølerom i 8 – 10 °C.

Guava

Guava er en frukt som opprinnelig kommer fra de tropiske områdene av Sør-Amerika, hvor den fortsatt vokser vilt. Den er rund eller pæreformet i fasong og på størrelse med en sitron.

I dag dyrkes den mange steder i tropene. Guava finnes i mange forskjellige varianter. Skallet er blankt og litt ru i overflaten og fargen varierer fra lys grønn til gul. Fruktkjøttet kan være hvitt, lysegult eller rosa. I midten av en guava er det en mengde små, harde frø. Når guava er moden avgir den en intens aromatisk duft og gir etter for et lett trykk. Smaken er meget søt og aromatisk.

Bruksområde Guava spises naturell. Skallet og frøene er også spiselige, og bl.a. i Sør-Amerika spises den som et eple. Guava kan brukes i fruktsalater eller til fyll i kaker. Guava kan også deles opp i biter og serveres på fruktfat sammen med andre eksotiske frukter til dessert.

Egenskaper Guava har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet, beskytter cellene mot oksidativt stress og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Guava er i tillegg en kilde til folat som sammen med vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og reduserer tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Guava skal være hele og uten sår eller støtskader. For at den skal være tilstrekkelig moden, skal den avgi en søtlig aromatisk duft.

Lagring 8 – 12°C

Holdbarheten er avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. En moden guava har ganske kort holdbarhet. Guava bør ikke lagres for kjølig, da det lett kan oppstå kuldeskader.

Jackfrukt

Jackfrukt er en type brødfrukt som opprinnelig kommer fra India.

Derfra ble jacksfrukt spredt videre til Sørøst-Asia og Filippinene. Oppdagelsesreisende satte stor pris på jackfrukt som proviant og tok den med seg videre igjen til bl.a. Vest-India. I dag er jackfrukt utbredt på mange steder i tropene, men har spesielt stor betydning i India, Indonesia og Malaysia. Den har derfor blitt som basismat å regne i de asiatiske landene. Frukten kan bli enormt stor. Fruktene på de fleste sortene veier imidlertid fra 2-10 kg. Frukten vokser på trær og kan høstes opp til 3 ganger i året. Jackfrukt er en stor, avlang, uregelmessig formet frukt og fargen er grønn med noe brunskjær. Skallet er kraftig og har pigger. Når frukten deles består den av en rekke sekskantede fruktsekker på størrelse med en valnøtt. Fruktkjøttet er gult eller svakt lilla og med en uspiselig kjerne. En moden jackfrukt er myk og saftig med en sursøt og meget karakteristisk smak. Den spiselige delen av frukten utgjør ca. 1/3 av totalvekten.

Bruksområde Jackfrukt skal spises som en frukt i motsetning til andre varianter brødfrukt som tilberedes som grønnsak. Det er bare det gule eller lilla fruktkjøttet som spises. Jackfrukt spises naturell eller i fruktsalat. Steinene kan stekes i panne og servers som kastanjer.

Egenskaper Jackfrukt er en kilde til vitamin A og vitamin C. Vitamin A bidrar til normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C reduserer også tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Jackfrukt skal være hel og uten sår eller mekaniske skader. En moden jackfrukt er myk og saftig, lukter sterkt og gir etter for et lett trykk.

Lagring 12 – 16°C

Jackfrukt oppbevares best i 12-16 grader C. Som annen tropisk frukt er også jackfrukt ømtålig for kulde og må derfor ikke oppbevares på kjølerom. Moden jackfrukt har meget kort holdbarhet.

Kaffirlime

Kaffirlime er en sitrusfrukt på størrelse med vanlig lime, men har et knudrete og bulkete skall. Både blad, saft og skall av Kaffirlime (kalles også Papeda) brukes veldig ofte som krydder i bl.a. det thailandske kjøkken.

Den har en sterk og karakteristisk duft som ikke er lett å erstatte med andre krydder. Men både vanlig limeskall og tildels også sitronskall kan brukes i stedet.

Kaffirlime-blader brukes også mye i det asiatiske kjøkken og da gjerne sammen med kokosmelk. Bladene har en karakteristisk smak av sitron, og utseende minner om laurbærblad.

Bruksområde Man kombinerer gjerne kaffirlime med ingefær, hvitløk, galangarot og chili i det thailandske kjøkken.

Saften fra kaffirlime brukes bl.a. i fisk- og fjørferetter, og i currypaste er kaffirlime en av de viktige ingrediensene.

Kaffirlimeblad brukes mye i det asiatiske kjøkken, og særlig sammen med kokosmelk. Bladene må skylles nøye før bruk. Om de rives eller strimles grovt så frigjøres smaken bedre enn når de brukes hele. Tre eller fire blader brukes gjerne i en rett til 4 porsjoner. Hele blad fjernes fra maten før servering.

Lagring 8 – 10°C

Frukten oppbevares i kjøleskap.

Kiwai

Kiwai, stikkelsbærkiwi, minikiwi, babykiwi eller kiwidruer – kjært barn har mange navn. Dette er en liten frukt som er i slektning av kiwi og som vokser i klaser. Kiwai, stikkelsbærkiwi, minikiwi, babykiwi eller kiwidruer – kjært barn har mange navn. Dette er en liten slektning av kiwi som vokser i klaser. Frukten er oval i form, 1,5 – 3 cm lang og 1-2 cm i diameter. De kan minne om avlange stikkelsbær – derav det ene kallenavnet. Fruktkjøttet er mykt og meget saftig. Hele frukten – bortsett fra stilken – kan spises, også skinnet/skallet. Smaken er behagelig søt og svakt syrlig med en tydelig kiwiaroma. Den har de samme bruksegenskapene som kiwi.

Kiwano

Kiwano, eller hornmelon som noen kaller den, er en frukt som er i slekt både med agurk og melon, og har sin opprinnelse i Afrika. Den har vært kjent i Afrika i flere hundre år.

Kiwano er en frukt som er i slekt både med agurk og melon, og har sin opprinnelse i Afrika. Så sent som i 1980-årene bestemte en farmer i New Zealand seg for å satse på denne frukten og patenterte navnet Kiwano. Navnet er et registrert varemerke, men frukten produseres nå flere steder under andre navn, bl.a. Melano og Pepano. Fruktkjøttet er vakkert grønt, veldig saftig og inneholder mange små frø. Konsistensen kan minne litt om agurk. Smaken er mild, frisk, sursøt og kan beskrives som en blanding av melon og agurk med en anelse av lime og banan. Utvendig har frukten et gult læraktig skall med små pigger eller horn. Når frukten er moden er skallet guloransje. Formen er oval og frukten kan bli 10 – 15 cm lang.

Bruksområde Frukten kan skjæres opp på langs og man bruker skje for å få ut fruktkjøttet, eller man kan dele den i skiver og beholde det dekorative skallet på. Kiwano er ideell til å mikse i drinker og fruktbowler. Den kan blandes med annen frukt i for eksempel en eksotisk fruktsalat. Den milde smaken gjør at Kiwano også passer fint i rekecoctail eller kan røres inn i naturell yoghurt som et lite mellommåltid.

Egenskaper Kiwano er kalorifattig, rik på kalsium og magnesium, i tillegg til å være en kilde til vitamin C. Kalsium bidrar blant annet til normal energiomsetning, i tillegg til å opprettholde normale knokler og tenner. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Kiwano skal være hel og fast uten sprekker eller andre ytre skader. Frukten skal være jevnfarget guloransje uten brune eller mørke flekker.

Lagring 15 – 20°C

Kiwano oppbevares på samme måte som bananer. De skal ikke på kjøl og de skal ikke utsettes for trekk eller etylenproduserende frukt.

Kumquat

Kumquat er en liten sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Kina der den fortsatt vokser vilt. Fra Kina har den blitt ført videre til Japan, Middelhavsområdet og Brasil.

Kumquat er en sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Kina der den fortsatt vokser vilt. Fra Kina har den blitt ført videre til Japan, Middelhavsområdet og Brasil. Kumquat er på størrelse med en valnøtt, og finnes i både oval og rund form. Den ovale er mest aromatisk. Frukten spises hel og med skallet på. Fruktkjøttet er mykt og saftig og smaken er pikant, frisk og syrlig med en litt bitter nyanse. Det finnes også kumquat som er krysset med lime, mandariner eller sitroner, men disse importeres svært sjelden hit til landet.

Bruksområde Kumquat spises naturell med skallet på. Det spiselige skallet har en søtsyrlig smak og fruktkjøttet er mykt og saftig. Den kan også skrelles, men dette er ikke altid like enkelt da moden kumquat lett går i stykker ved skrelling. Kumquat kan skjæres i skiver og brukes som tilbehør til desserter, sjokolademousse, kaker, is eller i fruktsalat. Skiver av kumquat kan også legges i drinker, eller fryse disse før bruk og anvendes som isbiter etterpå. Kumquat kan også syltes og brukes som tilbehør til kjøtt.

Egenskaper Kumquat har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kumquat har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Kumquat skal være fullt utviklet med orangefarget skall. Noen grønne prikker kan likevel forekomme. Størrelsen kan variere noe etter typen, men de bør være minst 2,5 cm og veie ca 12 – 15 g. De skal være faste, saftige og fri for bløte eller brune flekker. Skallet bør være blankt.

Lagring 4 – 6°C

Kumquat har god holdbarhet. Frukten tåler lagring i flere uker ved riktig oppbevaring. Pass på å ha riktig luftfuktighet ved lagring da kumquat er lett utsatt for uttørring.

Litchi

Litchi, eller kjærlighetsfrukt som vi ofte kaller den, er en frukt som opprinnelig kommer fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten Lee Chee og den har faktisk blitt brukt som betalingsmiddel av skatt i riktig gamle dager.

Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten Lee Chee og den har faktisk blitt brukt som betalingsmiddel av skatt i riktig gamle dager. Litchi har vært regnet som en av de mest fornemme fruktene i Kina, og er i nær slekt med lignende frukter som rambutan og longan. Litchi kalles også for kjærlighetsfrukt og vokser på trær i klaser på 20 til 30 frukter. Frukten er oval og på størrelse med en valnøtt og har et tynt, sprøtt, rødbrunt, hardt og knudrete skall. Skallet tas lett av; som om det var et hardkokt egg. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er utsøkt mild, søt, krydret og aromatisk. I midten er det en brun hard kjerne som ikke spises.

Bruksområde Litchi skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. God i fruktsalat og kan dessuten serveres til dessert sammen med is eller krem. Litchi kan også brukes i fruktbowle sammen med andre eksotiske frukter.

Egenskaper Litchi har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Litchi er også en kostfiberkilde. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Frukten skal være høstet moden siden den ikke kan modnes videre etter innhøstning. Skallet skal da være knudret og brunt eller rødbrunt i fargen.

Lagring 4 – 8°C

Litchi har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader, og at luftfuktigheten er riktig.

Lotusrot

Lotusrot kommer fra Asia og har blitt dyrket i over 3000 år. Roten vokser under vann og brukes som en delikatessegrønnsak.

Lotusrot er 5-8 cm tykk og 10-30 cm lang med flere innsnevringer. Fargen er lys gul, ofte med noen brune flekker. Fruktkjøttet er hvitt og sprøtt, og har mange huller i et sirkelmønster, som gjør skiver av lotusrot svært dekorative. Lotusrot har en søt og delikat smak med sprø konsistens.

Bruksområde Lotusrot må skrelles og kuttes i ønsket form før bruk. Den er best varmebehandlet; dampet, kokt eller stekt og passer godt til wok. Lotusrot er en dekorativ grønnsak og velsmakende tilbehør til fjørfe og kjøttretter. I Japan blir den stekt i olje og kokt med litt sitronsaft og vann. I India blir den syltet. lett forvellet er den god i salater.

Egenskaper Lotusrot er en kilde til vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Lotusrot skal være hel og sunn, uten mekaniske skader eller bløte flekker. Fruktkjøttet skal være saftspent og ikke tørt.

Lagring 4 – 6°C

Lotusrot oppbevares best kjølig og mørkt, gjerne tildekket eller pakket i plastpose for å hindre uttørring.

Mango

Mango er en frukt som stammer fra India. I dag dyrkes den i alle tropiske og subtropiske områder. Frukten er en av de mest spiste i verden etter banan.

Det finnes over 1000 arter av mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt og fruktkjøttet er guloransje og meget saftig. Inne i frukten finnes en flat stein som henger fast i fruktkjøttet og som må skjæres ut med kniv. Moden mango skal være litt myk når den er moden. Fruktkjøttet har en søt tropisk aroma.

Bruksområde Mango må deles før bruk. Skallet og den flate steienen inni spises ikke. Mango spises naturell, syltes, brukes i dessert eller som tilbehør til middagen. Den spesielle kraftige og søte mangosmaken passer godt til kjøtt, fugl eller fisk. Mango kan også moses til en saus som er nydelig til desserter og i dressinger. Mangochutney lages gjerne av umoden mango.

Egenskaper Mango har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Mango er også en kilde til folat som reduserer tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Mango kan ha forskjellige farger i skallet som ikke sier noe om modningsgraden, den kan godt være moden selv om den er helt grønn. Moden mango skal gi lett etter for trykk og dufter sterkere enn mango som er hard og umoden. Moden frukt kan ofte ha små, sorte prikker i skallet som indikerer høyt sukkerinnhold. Skallet skal være fast og glatt uten tegn til mørke flekker eller råte. En helt myk mango med litt skrukkete skall behøver ikke være dårlig, men det er et tegn på at den er spisemoden.

Lagring 8 – 12°C

Holdbarheten til mango er avhengig av hvor den er i modningsprosessen. En moden mango har kortere holdbarhet enn en umoden. Umoden mango bør oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modning. Når mangoen er moden kan den legges svalt ved 8 °C for å redusere modningsprosessen.

Mangostan

Mangostan er en frukt som opprinnelig kommer fra Malaysia der den har vært dyrket i flere hundre år. Mange anser denne frukten for å være den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes.

Mangostan kommer opprinnelig fra Malaysia der den har vært dyrket i flere hundre år. Mange anser denne frukten for å være den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes. Et mangostantre vokser sakte og bærer ikke frukter før etter 15 år. Mangostan høstes moden da den ikke kan modnes frem etter høsting. Frukten er rund, på størrelse med en tomat. Skallet er rødbrunt, ca 0,5 cm tykt og læraktig. Det hvite, delikate fruktkjøttet er delt inn i 4-6 båter som kan minne om hvitløkskløfter. Den inneholder vanligvis 2-3 stener og er myk og saftig. Smaken kan beskrives som en blanding av villbringebær, fersken og ananas. Den er forfriskende syrlig med fyldig sødme.

Bruksområde Mangostan spises naturell. Skallet er hardt og vanskelig å åpne med hendene og inneholder en bitter saft som kan sette purpuraktige flekker på det hvite fruktkjøttet. Den beste måten å skrelle mangostan på, er å skjære igjennom skallet på midten av frukten uten å skade fruktkjøttet og vri de to halvdelene hver sin vei. Deretter kan man løfte av skallet på den øverste halvdelen. Ved å la det hvite fruktkjøttet ligge igjen i den ene halvdelen kan denne servers til ost, sammen med andre frukter eller alene som dessert. Fruktkjøttet er lett å ta ut av skallet med skje eller med fingrene. Den er nydelig i fruktsalater og i desserter.

Egenskaper Mangostan er rik på kalsium og C-vitamin. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Skallet skal ha en brunfiolett farge og være fritt for sprekker og mørke eller bløte flekker.

Lagring 4 – 6°C

Mangostan oppbevares best på 4 – 6 °C. Ved riktig oppbevaring kan den holde seg i flere uker.

Nashi

Nashi kalles også japansk pære og som navnet tilsier kommer frukten opprinnelig fra Japan, men dyrkes nå i alle verdensdeler.

Nashi kalles også japansk pære og som navnet tilsier kommer den opprinnelig fra Japan, men dyrkes nå i alle verdensdeler. Nashi er mer følsom for temperaturer enn vanlig pære, og tåler ikke lave vintertemperaturer. Det finnes mange forskjellige sorter med gult, lysgrønt eller gyllenbrunt skall. Man deler dem gjerne i to hovedgrupper: Kinesisk type som er pæreformet og japansk type som er rund. Smaken minner om pære og er forfriskende og søt. Fruktkjøttet er meget saftig og sprøtt, og er fastere i konsistensen enn vanlig pære. Som andre kjernefrukter har Nashi kjernehus med små svarte kjerner.

Bruksområde Nashi brukes på samme måte som vanlig pære. Den kan spises naturell eller i fruktsalat og brukes varm eller kald til dessert. Den er også deilig f.eks. i krydrete gryteretter.

Egenskaper Det er ikke kjente næringsverdier for denne frukten.

Kvalitetskrav Nashi skal være harde, uten myke eller mørke flekker og skal lukte aromatisk. Den skal være hel i skallet, og fruktkjøttet skal være kremhvitt og sprøtt. frukten blir ikke bløt når den er moden.

Lagring 4 – 8 °C

Nashi utvikler brune flekker om de blir fuktige. Skal ikke dusjes, men oppbevares så tørt som mulig. Nashi er følsomme for etylen. Om de utsettes for etylen mister de farge og fasthet. For å ivareta best mulig kvalitet skal de derfor oppbevares adskilt fra varer som utskiller etylen.

Papaya

Papaya er en frukt som opprinnelig kommer fra Mellom-Amerika men er i dag vanlig i alle tropiske land. Frukten har form som en avlang stor pære, og det finnes mange forskjellige varianter.

Papaya kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika men er i dag vanlig i alle tropiske land. Frukten vi importerer har form som en avlang stor pære, men det finnes mange forskjellige varianter i tropene. De største kan bli opp til 8 -10 kilo, men de vi importerer er gjerne på 300 – 500 gram. Skallet er grønt, grønngult eller oransje, og er ikke spiselig. Midt i frukten finnes et hulrom som er fullt av små runde og svarte kjerner som ikke er spiselige. Fruktkjøttet er saftig, søtt og aromatisk med en konsistens som kan minne om melon. Fargen på fruktkjøttet er guloransje eller lakserødt. Smaken er søt og minner om en blanding av melon og pære, men er noe nøytral fordi den mangler syre. Moden papaya skal gi etter for et lett trykk.

Bruksområde Papaya deles i to og kjernene i midten fjernes. Den spises deretter naturell direkte med skje eller deles i skiver eller båter. Smaksaromaen fremheves ved å dryppe noen dråper sitron eller lime over fruktkjøttet. Frukten kan serveres som dessert eller spises alene som et lite mellommåltid. Den kan også benyttes som tilbehør til kjøtt og fisk. Papaya er mye brukt i det asiatiske, indiske og meksikanske kjøkken, hvor den tilfører sødme og fremhever kryddersmaken i sterk mat. Umoden papaya kan brukes som grønnsak, stekt eller kokt.

Egenskaper Papaya har både lavt energi-  og fettinnhold. Papaya har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. I tillegg er papaya en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Papaya skal ikke være for tidlig høstet da den kan bli vanskelig å modne frem. Det bør derfor være gule sjatteringer i skallet. Frukten skal være hel og fri for sår og skader uten mørke eller bløte flekker. Spisemoden papaya er vanligvis mer gul enn grønn.

Lagring 0 – 2°C

Holdbarheten på en papaya er veldig avhengig av hvor den befinner seg i modningsprosessen. Den må ikke utsettes for lave temperaturer da dette vil hindre videre modning. En moden papaya har forholdsvis kort holdbarhet.

Pasjonsfrukt

Pasjonsfrukt kommer opprinnelig fra Sør-Amerika der den fortsatt vokser vilt i enkelte områder. Den dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske områder og finnes i mange forskjellige varianter.

Mest kjent hos oss er den lilla varianten, men det finnes også gule, rødgule og helt purpurrøde varianter. Pasjonsfrukt har en svakt oval rund form og skallet er kraftig og læraktig. Størrelsen er som på en plomme. Umoden pasjonsfrukt har et glatt skall, mens en moden frukt har et skrukket og bulkete skall. Fruktkjøttet er i konsistens geleaktig og inneholder en masse spiselige kjerner med en gulgrønn farge. Smaken kan beskrives som eksotisk, frisk og syrlig og er meget god.

Bruksområde Pasjonsfrukt spises naturell, og det er det geleaktige fruktkjøttet i midten som spises. Del frukten i to og spis fruktkjøttet med skje direkte fra skallet eller bruk den i sauser, syltetøy, kaker, fruktsalater, smoothies og iskrem. Fruktkjøttet kan også siles fri for stener og brukes til juice og drinker.

Egenskaper Pasjonsfrukt er en kilde til vitamin E og C. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Pasjonsfrukt har også høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Pasjonsfrukt skal ikke ha sprekker eller bløte flekker i skallet og fargen skal være jevn. Moden frukt har et skrukkete utseende på skallet, mens en umoden frukt har et glatt skall.

Lagring 8 – 12°C.

Pasjonsfrukt er svært kuldeømfintlig og må ikke oppbevares på kjølerom, men i romtemperatur. Holdbarheten er også noe avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. Det er viktig å ha høy luftfuktighet under oppbevaring.

Pepino

Pepino er en frukt som opprinnelig kommer fra Peru der den vokser på små trær. Den ligner på en melon i utseende og smak.

Pepino kommer opprinnelig fra Peru der den vokser på små trær. Den ligner på en melon i utseende og smak. Frukten er oval eller hjerteformet og kan bli på størrelse med en grapefrukt. Skallet er tynt med en lys gul farge med lilla striper. Underveis i modningsprosessen skifter umoden pepino farge fra grønhvit til gul. Fruktkjøttet er gult, saftig og mykt, som oftest helt uten kjerner. Skulle det forekomme kjerner kan disse spises. Smaken er deilig og aromatisk og kan minne om en blanding av pære, aprikos og melon.

Bruksområde Pepino er god å spise naturell. Den kan kuttes i båter og serveres sammen med røkt skinke eller spekemat. Frukten kan deles i to og hulrommet i midten fylles med biter av jordbær og kiwi med litt portvin, og serveres til dessert. Kan også kuttes i biter og tas med i fruktsalat. Umoden pepino kan brukes som grønnsak.

Egenskaper Pepino er kalorifattig og er en kilde til vitamin A og vitamin C, samt jern. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Pepino skal være fast uten bløte flekker eller tegn til mugg eller sprekker i skallet. Moden Pepino gir lett etter for et lett trykk og er gul med lilla striper.

Lagring 4 – 6°C

Pepino har ganske god holdbarhet og kan holde seg i flere uker. Holdbarheten er noe avhengig av modningsprosessen. Pepino har lett for å få støtskader. Den bør derfor behandles forsiktig. For å modnes frem må pepino ligge svalt i 10 – 16 °C, men kan legges noe kjøligere etter dette.

Physalis

Physalis er en frukt som opprinnelig kommer fra Peru. Spanske sjøfarere tok den med seg videre, og den dyrkes i dag over store deler av verden. Physalis ligner i uåpnet tilstand på prydveksten japansk lykt, men inne i den papirtynne membranen ligger det deilige, spiselige bæret og frister.

Physalis kommer opprinnelig fra Peru. Spanske sjøfarere tok den med seg videre, og den dyrkes i dag over store deler av verden. Physalis ligner i uåpnet tilstand på prydveksten japansk lykt, men inne i den papirtynne membranen ligger det deilige, spiselige bæret og frister. Physalis er et oransjegult bær med glatt skall. Fruktkjøttet har en saftig geleaktig konsistens med mange ørsmå hvite frø. Smaken er sursøt og frisk.

Bruksområde Physalis spises naturell etter at hamsen er trukket tilbake. Ta deretter bæret og vri rundt. Physalis er godt egnet til pynt på kaker og desserter. Den er god i middagssalater og i fruktsalater. Lune, glasserte physalis er nydelig til is.

Egenskaper Physalis har et høyt innhold av beta-karoten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til normal hud og normalt syn. Physalis er også en kilde til niacin og vitamin B6 som bidrar til normal energiomsetning. Physalis er en kilde til folat som reduserer tretthet og utmattelse, samt en kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Physalis har i tillegg et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Physalis skal ha et oransjegult skall for å være moden. Hamsen skal være tørr og lysfarget. Bærene skal ikke ha tegn til soppangrep eller misfarging.

Lagring 0 – 2°C

En moden nektarin har en noe kortere holdbarhet enn en umoden frukt. Pass på at nektarin oppbevares så lavt ned mot 0 °C som mulig. Likevel kan frukten få kjøleskader dersom den oppbevares i mer enn 2 uker ved denne temperaturen. Pass på at frukten ikke blir våt, da dette raskt kan ødelegge skallet og fremskynde mugg.

Pitahaya

Pitahaya – som også kalles dragefrukt – er en relativt ny frukt på markedet. Den vokser på kaktus, men i motsetning til kaktusfiken har ikke pitahaya noen skarpe pigger i skallet.

Pitahaya er en forholdsvis ny frukt på markedet. Den vokser på kaktus, men i motsetning til kaktusfiken har ikke pitahaya noen skarpe pigger i skallet. Pitahaya finnes i flere varianter, men mest vanlig er den gule og røde varianten. Formen er oval og fruktkjøttet er gråhvitt eller rødt med mange små, sorte, spiselige kjerner. Smaken er søt, fyldig og aromatisk. Skallet er forholdsvis tykt, mykt og ruglete. Gul pitahaya høstes før den er helt moden og vil gå fra grønt til gulgrønt og til helt gult etter hvert som den modnes.

Bruksområde Pitahaya deles i lengderetningen i to halvdeler og kan deretter spises med skje fra skallet. Frukten kan også kuttes i båter eller skiver og spises naturell eller serveres til dessert sammen med is eller annen eksotisk frukt.

Egenskaper Pitahaya har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og bidrar i dannelse av kollagen som har betydning for hudens normale funksjon. Vitamin C bidrar i tillegg til å redusere tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Pitahaya skal være fast og velformet uten tegn til uttørring. Den skal være fri for sprekker eller mørke flekker. Pitahaya er en hardfør frukt og har sjelden noe kvalitetsproblem.

Lagring 6 – 10°C

Pitahaya har ganske god holdbarhet.

Pomelo

Pomelo er en stor pæreformet sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Pomelo er i familie med grapefrukten og finnes både som blond med gult fruktkjøtt eller som blod med rødlig fruktkjøtt.

Pomelo er en stor pæreformet sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Pomelo er i familie med grapefrukten og finnes både som blond med gult fruktkjøtt eller som blod med rødlig fruktkjøtt. Pomelo kan bli opp til 20 – 25 cm i diameter og skallet er grønngult og ganske tykt. Pomelo har et fruktkjøtt som er delt inn i lommer mellom kraftige hinner. Disse hinnene er seige og de anbefales ikke å spise. Smaken på fruktkjøttet er frisk, fin og søt, men med en noe tørrere konsistens enn grapefrukt og uten den beske nyansen i smak. De røde variantene er søtere i smak enn de blonde.

Bruksområde Pomelo kan spises naturell eller brukes i forskjellige typer fruktsalat. Den kan serveres til forrett eller spises som et lite mellommåltid. Pomelo har et tørt, deilig fruktkjøtt, men dette egner seg ikke til å presse juice med. Det blir sagt at pomelo er en familiefrukt. Skjær opp det tykke skallet i ca 3 cm striper fra toppen mot bunn av frukten, ta av skallet halvveis ned, skjær noen hakk i fruktkjøttet og sett frem frukten på et fat. Nå kan familien plukke av biter av fruktkjøttet som om det var druer på en klase. Der skallet ikke er sprøytet kan det brukes til bakverk eller til produksjon av marmelade.

Egenskaper Pomelo har lavt energi – og fettinnhold, samt høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Pomelo er også en kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Pomelo skal være ren og fri for sprekker, bløte flekker eller misfarging av fruktkjøttet. Skallet skal være blankt og fast uten mugg. Mindre flekker kan forekomme på skallet, men dette er ofte som resultat av vindstøt under vekstperioden og har ingen betydning for kvaliteten.

Lagring 10 – 12°C

Pomelo har meget god holdbarhet og kan lagres i uker. Holdbarheten kan variere noe mellom de ulike sortene.

Rambutan

Rambutan er en frukt som opprinnelig kommer fra Øst-Asia. Den ser ut som en hårete utgave av sin nære slektning litchi.

Rambutan er rund i formen og på størrelse med en valnøtt. Skallet er læraktig og hårete og frister ikke akkurat til å bli spist, men frukten inni er lekker. Rambutan høstes når den er moden og har da en rødbrun farge. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og er noe fastere i konsistensen enn litchi. Smaken er mild, søt krydret og aromatisk. I midten er det en brun, myk kjerne som ikke spises.

Bruksområde Rambutan skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. Den er nydelig i middagssalater og fruktsalater og den passer utmerket i asiatiske retter.

Egenskaper Rambutan er rik på vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Rambutan skal ha mørkerødt eller kastanjefarget skall. Hårene som dekker frukten skal ikke være visne eller inntørket.

Lagring 8 – 12°C

Rambutan har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader, og at luftfuktigheten er riktig.

Salak

Salak har sin opprinnelse i Malaysia og Indonesia og vokser i stort antall på slettene rundt Djakarta. Den er meget populær i sitt nærområde, men hos oss ganske ukjent selv om frukten er tilgjengelig hele året.

Salak har sin opprinnelse i Malaysia og Indonesia og vokser i stort antall på slettene rundt Djakarta. Den er meget populær i sitt nærområde, men hos oss ganske ukjent selv om frukten er tilgjengelig hele året. Salak vokser i små klaser på en liten palme. Frukten er dråpeformet og på størrelse med en lime. Skallet er skjellaktig, tynt, rødbrunt og glinsende og ser ut som et slangeskinn. Fruktkjøttet er fast og gulhvitt og frukten er delt inn i 2 – 4 deler som hver inneholder en stor mørkebrun kjerne. Smaken er søt og syrlig. Umoden frukt smaker beskt og er ikke god.

Bruksområde Salak skrelles og frukten spises naturell som mellommåltid eller dessert. Frukten kan også deles i fedd og tas med i en fruktsalat.

Egenskaper Det er ikke kjente næringsverdier eller egenskaper for denne frukten.

Kvalitetskrav Salak skal være hel og fast uten ytre tegn til sprekker eller bløte flekker.

Lagring 8 – 12°C

Salak har kort holdbarhet og er følsom både for kulde og varme. Den oppbevares best på 10 °C.

Sweetie

Sweetie er en forholdsvis ny sitrusfrukt og er en krysning mellom en blond grapefrukt og pomelo. Den er på størrelse med en grapefrukt og skallet har en grønngul farge.

Sweetie er en forholdsvis ny sitrusfrukt og er en krysning mellom en blond grapefrukt og pomelo. Den er på størrelse med en grapefrukt og skallet har en grønngul farge. Frukten kommer fra den nordlige delen av Israel. Fruktkjøttet er stenfritt, saftig og søtt i smaken. Sweetie har ikke den aning bitterhet som man finner hos grapefrukt, men smaken er faktisk søt og fyldig. Med andre ord et beskrivende navn på denne frukten. Frukten er spisemoden selv om skallet er grønngult og således kan virke umoden.

Sweetie spises naturell eller presses til juice. Fruktkjøttet fra en delt sweetie løsnes fra skallet med en grapefruktkniv, og båtene spises med skje. Sweetie har en frisk og deilig smak. Dette gjør at den passer godt til frokostfrukt på linje med en grapefrukt eller som et lite mellommåltid. En halv sweetie til frokost er en god start på dagen med mange nødvendige vitaminer. Den er også god i fruktsalat sammen med annen frukt.

Bruksområde Sweetie spises naturell eller presses til juice. Fruktkjøttet fra en delt sweetie løsnes fra skallet med en grapefruktkniv, og båtene spises med skje. Sweetie har en frisk og deilig smak. Dette gjør at den passer godt til frokostfrukt på linje med en grapefrukt eller som et lite mellommåltid. En halv sweetie til frokost er en god start på dagen med mange nødvendige vitaminer. Den er også god i fruktsalat sammen med annen frukt.

Egenskaper Sweetie har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Sweetie skal ha blankt, glatt skall, fri for sprekker og uten antydning til bløte flekker eller soppvekst.

Lagring 10 – 12°C

Sweetie har meget god holdbarhet og kan lagres i uker.

Tamarillo

Tamarillo kalles også for tretomat og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Peru. Den vokser i klaser på små trær og er i slekt med både tomat, potet og aubergine.

Tamarillo blir dyrket i store deler av Sør-Amerika og spesielt i de tropiske fjellområdene. Senere er den blitt innført i Afrika, New Zealand og Sydøst-Asia der den også er blitt veldig populær. Tamarillo er oval, og ofte spiss i den ene enden. Frukten er guloransje som går over til rødt når frukten er moden. De modne fruktene kan ha gult eller rødt fruktkjøtt. Tamarillo minner mye om tomat i sin oppbygging, med et saftig geleaktig fruktkjøtt som inneholder små mørke frø i midten og et fastere fruktkjøtt nærmest det tynne skallet. Smaken minner noe om vanlig tomat, men er kraftigere og mere syrlig. Skallet og kjøttet nærmest skallet er bittert. Derfor er det lurt å skrelle frukten.

Bruksområde Tamarillo har en kraftig smak, noe som gjør at den kan benyttes både som frukt og grønnsak. Som grønnsak kan den brukes i stedet for tomater i de fleste retter. Den kan stekes og serveres som tilbehør til kjøtt og fisk. Som frukt kan den brukes i fruktsalater, eller deles i båter og serveres sammen med ost. Den kan også spises naturell sammen med andre eksotiske frukter til dessert eller den kan moses og brukes til å smaksette yoghurt, iskrem, saus eller sorbeter.

Egenskaper Tamarillo er en kilde til vitamin A og vitamin C. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Tamarillo skal være moden og gi lett etter for trykk. Den skal være blank, hel og velformet uten tegn til innskrumpning eller uttørring.

Lagring 4 – 8°C

Tamarillo har kort holdbarhet og bør oppbevares ved 4°C. Ved lav temperatur er frukten utsatt for kuldeskader og ved høyere temperatur vil den tape væske og vekt ganske fort.

Ugli

Ugli er en sitrusfrukt som ble funnet på Jamaica på begynnelsen av 1900-tallet og er sannsynligvis en krysning mellom tangerin, appelsin og grapefrukt. Ugli er litt større enn grapefrukt og har en ujevn, rund form.

Ugli ble funnet på Jamaica på begynnelsen av 1900-tallet og er sannsynligvis en krysning mellom tangerin, appelsin og grapefrukt. Ugli er litt større enn grapefrukt og har en ujevn, rund form. Skallet er grovporet, gulgrønt og lett å skrelle av. Fruktkjøttet er guloransje, mykt og meget saftig med frisk og aromatisk smak. Ugli er et varemerke registrert på Jamaica. Navnet kommer fra engelske ugly som betyr stygg. Denne frukten mangler utseende, men tar kraftig igjen på smak og aroma.

Bruksområde Ugli kan brukes både som appelsin og som grapefrukt. Frukten kan skrelles og spises i båter eller deles på midten og spises med skje rett fra skallet. Ugli kan også brukes, som andre søte sitrusfrukter, i desserter, salater, til is eller kaker.

Egenskaper Ugli har som alle sitrusfrukter et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Ugli skal ha gulgrønt skall som ofte kan ha små brune flekker. Dette er helt normalt for frukten. Ugli skal være fri for bløte flekker og soppvekst.

Lagring 8 – 10°C

Ugli har meget god holdbarhet og kan lagres i uker ved optimal temperatur og fuktighet.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Populære oppskrifter
Kanskje du vil like disse også