Knafritt-grovbrød-1

Eltefritt grovbrød med bygg

Over 60 min
Enkel
Print
Eltefrie brød er blitt veldig populære. Her er en oppskrift som nærmest garanterer deg et luftig brød med sprø og deilig skorpe. 
PORSJONER1

Ingredieser

Fremgangsmåte

  • Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i ca 1/2 dl varmt vann og tilsett deretter 4 dl kaldt vann.
  • Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men den skal ikke flyte utover.
  • Ha på lokk eller plastfolie over bollen, og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer.
  • Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og brett deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne bretteprosessen et par ganger.
  • Strø godt med mel på bakepapiret. Legg deigen med bretten ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i rundt 2 timer.
  • En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 °C og sett samtidig inn formen (formen må være med lokk) som du skal steke brødet i. Formen må tåle 250 °C.
  • Når brødet er ferdig etterhevet hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme formen. Rist eventuelt litt forsiktig, om du synes at brøddeigen kom litt ujevnt i formen.
  • Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det. Brødet avgir en hul lyd når det er ferdigstekt.
  • Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Tips

  • Brødet kan enten bakes i en stor form eller flere små.
Kilde: brodogkorn.no Foto: Karoline MJ Nordbø