Meny
Engelsk-julekake-1-1
Med en engelsk julekake er du garantert suksess. Du kan servere den uten pynt, men skal den bli ekte, må den glaseres og dekoreres etter gammel engelsk tradisjon. Den engelske julekaken stammer fra 1100-tallet, da korsfarerne kom hjem fra det hellige land med tørkede frukter og nøtter. Kaken ble i utgangspunktet laget til 14. dagsfesten, som ble feiret stort, men nå er det vanlig å spise den hele julen. Den samme fruktkaken er alltid tilstede ved store anledninger som bryllup, dåp, runde dager, forlovelser o.l. i England. 
Porsjoner1 kake
Ingredieser
Fruktblanding
 • 425 g sultanrosiner
 • 425 g korinter
 • 200 g kandiserte sitrusskall fruktblanding
 • 145 g rosiner
 • 145 g glasserte cocktailbær deles i to
 • 1 stk appelsiner raspet skall & saft
 • 1 stk sitron raspet skall & saft
 • 1 dl konjakk
Deig
Royal icing
Sukkerpasta
Fremgangsmåte
Fruktblanding
 • Alle ingredienser til fruktblandingen legges i Cognac og appelsin- og sitronsaft + skall i et døgn.
Deig
 • Visp romtemperert smør og sukker til en luftig krem. Tilsett et romtemperert egg om gangen til kremen, visp godt mellom hvert egg, slik at ikke kremen skiller seg. Tilsett oppvarmet sirup til røren. Sikt inn hvetemel og krydder i smørblandingen. Tilsett ingrediensblandingen som har lagt i bløtt i et døgn og rør forsiktig om. Røren helles over i to godt smurte brødformer (1,5 liter) eller i en 24 cm rund form. Fordel røren gjevnt i formene. Stekes ved 140 ºC i 2,5 time. Sjekk om kaken er ferdigstekt med en kakepinne, før den tas ut av ovnen. Kaken avkjøles på rist.
 • Pakk kaken inn i plastfolie og aluminiumsfolie og sett den kaldt til modning i minimum 3 uker. Dynk den gjerne med fruktjuice, tee, konjakk eller fruktlikør under lagringsperioden. Da blir kaken saftigere. 4 til 5 dager før kaken skal benyttes, smøres kaken med kokende aprikospure/syltetøy og kles med marsipan (1/2 cm tykkelse). La kaken stå kaldt og udekket i et døgn, slik at marsipanen setter seg og blir tørr på overflaten. Kaken dekkes til slutt med royal Icing eller sukkerpasta
Royal Icing
 • Eggehvitene vispes til den er blitt hvit og luftig, og tilsettes sitronsaft. Sikt melisen gradvis i eggehvitene under stadig visping. Kremen skal bli så stiv at ringene etter vispen ikke siger sammen når du stopper mikseren. Skal du ikke benytte kremen med en gang dekkes bollen til med et fuktig klede eller has over i en lufttett beholder. Kjevle ut et marsipanlokk av marsipanen, ca 1cm tykt. La stå å tøre i ca ett døgn. Tynt lag royal Icing smøres direkte på marsipanlokket. Kremen kan smøres på slik at man får en glatt overflate med skarpe kanter, (dette krever litt trening) eller man kan smøre kremen utover kaken og få den til å se ut som snø ved å trykke baksiden på en skje ned i kremen og dra den opp (se bilde). Dette må gjøres rett etter at kremen er lagt på, da overflaten på kremen stivner raskt.
Sukkerpasta
 • Varm vann (ikke kokende) i en liten kjele og tilsett galantinpulver. Rør til gelatinen har løst seg opp. Tilsett glukose og glyserin, mens kjelen står på lav varme og rør til det har løst seg opp. Ta kjelen av varmen og tilsett melis gradvis under omrøring. Når man ikke klarer å tilsette mer melis med røreredskap, elter man inn resten av melisen med hendene. Fortsett å elt massen til den er smidig og glatt. Pastaen kjevles best ut når den er nylaget. Pastaen kan oppbevares i en dobbel plast poste i romtemperatur i noen dager. Pastaen kjevles ut på samme måte som marsipan, men med mer tykkelse. Før pastaen legges over marsipanlokket må marsipanen pensles med vann, slik at pastaen fester seg til marsipanen. Kaken settes kaldt uten å være tildekket, til den skal serveres. Skal man oppbevare kaken over en lengre periode, lønner det seg å pakke den inn i aluminiumsfolie og oppbevare den på et kjørlig sted. Godt innpakket i en lufttett beholder kan kaken holde seg i flere år. (Kaken er selvkonserverende siden den inneholder så mye sukker og frukt)
En liten refleksjon fra Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent hos melk.no:
 • Til mitt bryllup bakte jeg denne engelske fruktkaken som er en tradisjon i engelske bryllup. Den hadde fire etasjer. Den første etasjen gikk med i bryllupet. Den andre ble spist på vår 1 års bryllups dag. Den tredje etasjen ble spist i vår første datters barnedåp 1 ½ år etter. Og den siste etasjen ble spist i vår andre datters barnedåp 8 år etter bryllupet. Den siste etasjen smakte nesten like fortreffelig som den første, dog må det tilføyes at melisglasuren på den siste kaken var blitt så hard at vi måtte benytte en hammer for å komme oss gjennom den.
Kilde: melk.no Foto: Alf Børjeson

Oppdatert

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter