Fenikkel og tomatgrateng med skinke
40-60 min
Enkel
Saftige tomater, fennikel, skinke og urter gir denne gratengen en god smak.
PORSJONER4
Ingredieser
- 700 g fennikel
- 100 g kokt skinke
- 1 stk løk
- 2 stk tomater
- 50 g smør + smør til formen
- 3 ss hvetemel
- 1 dl Crème fraîche eller seterrømme
- 2,5 dl revet ost
- 1 ts provencekrydder
- 1 ts salt
- friske krydderurter
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 200 °C.
- Rens fennikelen, og forvell den i lettsaltet vann i ca 3 min. Ta opp fennikelen, la den renne av og avkjøl den. Mål opp 5 dl av kokevannet. Del fennikelen i skiver. Skjær bort det grove i midten.
- Smør en gratengform med smør og legg fennikelen i formen.
- Skjær skinken, og strimler. Skrell løken, og hakk den fint. Skolde og flå tomatene og skjær de i skiver.
- Smelt smøret, fres løk og skinke. Dryss melet over og brun det lett. Spe forsiktig med kokevannet fra fenikkelen mens du rører godt så sausen blir glatt.
- Tilsett creme fraiche og halvparten av osten. Smak til med urtekrydder, salt og pepper.
- Legg fenikkel og tomater i formen. Hell sausen over og dryss på resten av osten. Stek i ovnen i ca. 30 minutter eller til gratengen er gyllenbrun.
- Pynt med friske krydderurter.