Frikassé-med-kylling-eller-høns-1-1

Frikassé med kylling eller høns

Over 60 min
Middels
Skriv ut
Legg oppskriften til din samling
Enten du bruker kylling eller høns er frikassè velsmakende mat som vekker nostalgiske følelser hos mange. Når du først er i gang med å koke høns, kan du like godt koke to eller flere. Da får du masse god kraft, og deilig, mørt kjøtt til frikasseen. 
PORSJONER4

Ingredieser

Fremgangsmåte

  • Legg kylling eller høns i en kjele sammen med salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og persille- eller sellerirot. Hell på kokende vann til det så vidt dekker. Kok opp, senk varmen og la kylling/høns trekke under lokk. Fjern urenheter som samler seg på toppen etter hvert med en liten øse.
  • Tips: Kylling trenger ca. 1 times koketid og høns trenger ca. 2 timers koketid. Kylling/høns er ferdigkokt når lårbenet lett kan løsnes fra skroget.
  • Ta det ferdig kokte kjøttet opp av kraften med en hullsleiv. Sil kraften og hell den tilbake i kjelen.
  • Skjær resten av grønnsakene i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 5 minutter. Ta grønnsakene ut av kraften.
  • Smelt smør i en kasserolle. Rør inn mel og spe med varm kraft under omrøring, til en halvtykk saus. La sausen koke litt, og smak den til med salt, pepper og fløte. Synes du smaken er litt tam, kan du tilsette buljong.
  • Fjern skinn og bein fra det kokte kjøttet og skjær det i passe biter. Legg det i sausen sammen med grønnsakene. La alt bli gjennomvarmt. Dryss over raust med hakket persille og server med kokte poteter.
  • Server gjerne frikasseen i dype tallerkener, med skje i tillegg til kniv og gaffel.
  • Tips: Istedenfor hel kylling kan du bruke kyllinglår. De tåler mer varmebehandling og «trøkk» enn kyllingfilet.
  • ? Det er ganske lite kjøtt på høns, og de trenger lang koketid. Til gjengjeld er høns svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Kok gjerne to eller flere på en gang, så får du masse god kraft! De kan eventuelt legges frosne i kjelen, og kokes opp med kaldt vann. Fettet som danner seg på toppen kan skummes av og brukes i stedet for smør når du lager saus.
Kilde: matprat.no Foto: Mari Svenningsen
Populære oppskrifter siste uke
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest