Fylt-svinekam-med-aprikos
Til oppskriften

Fylt svinekam med aprikos

Danskene har skjønt det! Dette må vi også lære, bedre svinestek finns ikke. Klassisk fyll er epler og svisker. Her er en annen variant, med saltbakt løk som et pikant tilbehør. 
Over 60 min
Avansert
Julemat, Middag
PORSJONER4

Ingredieser

Potetmos

Sjysaus

Fremgangsmåte

  • Skjær svoren i tynne striper på tvers. Bruk tresleiv/rørespade som er dyppet i kaldt vann og lag et hull langsetter midt i kjøttstykket. (Du må bruke litt makt, og kjenne etter at hullet går tvers igjennom). Stikk inn aprikoser og mynteblader. Press inn så mye du klarer.
  • Gni steken med salt og pepper og legg den i en langpanne. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Hell på 2 dl kokende vann og dekk med aluminiumsfolie. Damp den på 230 ºC i 45 minutter, ta av folien og slå ned varmen til 175 ºC og stek i ca. 1 time, til steketermometeret viser 74 ºC. Ekstra sprø svor får du ved å sette på grillen, kun 1-2 minutter til svoren "blåser" seg opp. Pass godt på!
  • Skjær rotfestet av løkene og sett dem i en ildfast form som er dekket med grovt salt i bunnen. Stek i 30-40 minutter sammen med det andre i ovnen, siste del av steketiden. De skal være myke og lette å klemme ut når de er ferdige.
  • Skrell potetene, del dem i grove biter og kok dem møre.
  • Ha tomatene i en liten, ildfast form. Hell på olivenolje, litt salt og pepper. Stek dem 10-15 minutter, siste del av steketiden sammen med svinekammen.
  • Sil sjyen og tilsett soyasaus og eplecider. Kok opp sjyen, rør ut maizena i litt kaldt vann og spe til du får en passe tykk saus. La sausen småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Mos potetene og rør inn varm melk og smør. Rør godt. Smak til med salt, pepper og muskat. Rør inn egget til slutt.
  • Server steken med potetmos og sjysaus.
Print