Meny
Gravet-laks
Lag din egen gravlaks. Det er lett å få til og smaker attpåtil supergodt. Navnet gravlaks stammer fra middelalderen da fiskerne gravde ned saltet fisk i sanden for gjæring. I dag bruker vi sjeldent å gjære laksen, men bruker i stedet en såkalt tørrmarinade bestående av salt, sukker og dill. 
Porsjoner4
Ingredieser
Fremgangsmåte
  • Del laksefileten i to på midten. Legg filetene med skinnsiden ned i en form eller langpanne. Bland sammen sukker og salt og gni inn fisken med blandingen.
  • Strø hvit pepper og dill over fisken. Drypp over akevitt eller druebrennevin.
  • Legg den ene delen over den andre. Dekk fisken med plastfolie og sett på lett press (bruk for eksempel et par tallerkener).
  • Sett fisken kjølig (8 °C eller lavere) i 3-4 døgn, avhengig av størrelsen.
Etter gravingen:
  • Hell av laken og tørk fisken lett med kjøkkenpapir.
  • Du får de peneste skivene ved å skjære fisken i tynne skiver på skrå mot “hodesiden” av fileten.
Gravlaks med sennepssaus, stuede poteter eller kokte nypoteter smaker supergodt.
    Gravlaks holder seg godt i 4-5 dager, forutsatt lagring ved kjøleskaptemperatur. Skal den oppbevares lenger bør den fryses. I fryseren holder den i ca. 3 måneder, forutsatt tett emballasje.
      Kilde: matprat.no Foto: Mari Svenningsen

      Share on facebook
      Share on pinterest
      Share on email

      Populære oppskrifter