Grilltips for kjøtt og fugl. Tider, metoder og temperaturer

Grill

Grilltips for kjøtt og fugl. Tider, metoder og temperaturer

SVINEKJØTT    
Grillråvarer/rett Tilberedningsmetode Kjernetemperatur
Hel ytrefilet Brun fileten raskt på begge sider på direkte varme. Flytt fileten over på indirekte varme og etterstek ønsket kjernetemperatur. Beregn ca. 40 minutter steketid per kilo kjøtt Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Hel indrefilet Brun fileten raskt på begge sider på indirekte varme. Legg fileten over på indirekte varme og grill videre i 15-20 minutter. Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Ytrefilet i skiver Grill i 3-5 minutter på hver side på medium varm grill. Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Svinekam i skiver (grillfilet) Grill i 3-5 minutter på hver side på medium varm grill. Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Indrefilet i skiver Grill biffene på middels varme til de er gjennomstekt, ca. 8 minutter. Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Skinkebiff Grill i 2-3 minutter på hver side på direkte varme. Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
 Flintstek  Grill flintstek på direkte varme i ca. 2 minutter på hver side. Flytt den over på indirekte varme og grill videre i 15-20 minutter. Snu den ofte mot slutten.  
 Sommerkoteletter/koteletter  Grill kotelettene i 3-4 minutter på hver side.  
 Nakkekoteletter  Grill kotelettene i 3-4 minutter på hver side.  
 Svinebog i skiver  Grill skivene på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Flytt dem over på indirekte varme og grill videre i ca. 10 minutter.  
 Grillribbe Grill på direkte varme i 1 minutt per side. Flytt dem over på indirekte varme og grill videre i 3-4 minutter.Krydret grillribbe kan også grilles kun på direkte varme. Snu kjøttstykkene ofte for å unngå at de svir seg.  
 Spareribs (rå) Grill kjøttet i smoker eller grill på indirekte varme i 4-5 timer til kjøttet løsner lett fra beina.  
 Spareribs (forkokt), f.eks. baby back ribs Pakk spareribs i et stykke aluminiumsfolie. Legg foliepakken på indirekte varme med lokk i ca. 15 minutter, eller til det er varmt.Du kan også grille forkokt spareribs over direkte varme i 10-15 minutter. Pensle med en grillsaus på slutten av grilltiden.  
 Svinenakke (nakkefilet) Krydre svinenakken med en rub. Grill den raskt på alle sider over direkte varme. Flytt kjøttet over på indirekte varme og la den steke til ønsket kjernetemperatur. 1,5 kg svinenakke trenger 1,5-2 timer på grillen (ved 175 °C)  Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
 Pulled pork av svinenakke Smør benfri svinenakke inn med sennep og fordel rub rundt hele stykket. Legg svinenakken på indirekte varme (150 °C) på kullgrill i ca. 5 fem timer.  86-92 °C.
 Grillspyd  Grill spydene på alle sider i ca. 10 minutter til sammen. Snu dem flere ganger underveis.  
Grillspyd satay eller svineschnitzel eller andre tynne skiver svinekjøtt  Stek på direkte varme i ca. 2 minutter på hver side.  
 STORFE    
 Grillråvarer/rett  Tilberedningsmetode  Kjernetemperatur
 Hel ytrefilet  Grill ytrefileten på direkte varme ca. 4–5 minutter på hver side. Flytt kjøttet til indirekte varme og la kjøttet ettersteke i 30-35 minutter til ønsket kjernetemperatur.  Kjøttet er rødt på 55-60 °C, rosa på 65 °C, og godt stekt ved 70 °C.
 Hel indrefilet  Grill indrefileten på direkte varrme til den blir fint brun rundt det hele. Snu ofte. Flytt fileten til indirekte varme og stek videre i ca. 35-45 minutter til ønsket kjernetemperatur.  Fileten er ferdig når termometeret viser 60-65° C (hvis du ønsker den medium stekt).
 Biffer  Grill biffene på middels sterk varme i 2-3 minutter på hver side. Når kjøttsaften begynner å piple på oversiden kan du snu skivene og steke de videre til rosa kjøttsaft pipler frem.  
 T-benstek  La T-benstekene grille ca. 10 minutter på hver side på middels varme, snu dem ofte.  
Short ribs Short ribs grilles over lang tid på indirekte varme. Det vil si 100 – 125 °C i 3-5 timer.
Grillspyd Grill spydene på direkte varme i 2-3 minutter. Snu dem ofte. Legg dem over på indirekte varme når de har fått en fin, jevn farge. Sett om mulig på lokk. La spydene ligge et par minutter til de er ferdig stekt.  
Grillspyd med store biffbiter Grill spydene på vekslende direkte og indirekte varme i ca. 20 minutter, eller til de er stekt slik du liker det.  
LAM    
Grillråvarer/rett Tilberedningsmetode Kjernetemperatur
Lammekoteletter Grill lammekotelettene i 2 minutter på hver side på direkte varme. Grill så videre på indirekte varme i 3-4 minutter.  
Lammelår i skiver Grill lammelår i skiver raskt på sterk varme i ca. 2 minutter på hver side. Legg skivene over på aluminiumsfolie på grillen, legg på lokket og la dem ettersteke i ca. 3-4 minutter.  
Lammecarré Grill lammecarreen i ca. 2 minutter på direkte varme. Flytt den over på indirekte varme og grill videre til ønsket kjernetemperatur. Lite stekt: 60 °C
Medium: 65-70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
KYLLING OG KALKUN    
Grillråvarer/rett Tilberedningsmetode Kjernetemperatur
Kyllingfilet Grill kyllingfileter på middels varme i ca. 5 minutter på hver side. 68 °C
Kyllinglår naturell Grill lårene på direkte varme et par minutter på hver side, slik at de får en fin stekeskorpe. Legg lårene over på indirekte varme og la dem grille i 35-40 minutter, snu dem innimellom slik at de ikke svir seg.  
Overlår Legg overlårene i smurt aluminiumsform eller ildfast form. Grilll kyllingstykkene på indirekte varme under lokk i ca. 1 time og 15 minutter.  
Grillet kyllinglår Varm grillet kyllinglår på grillen i 10-15 minutter, eller til de er gjennomvarme.  
Hot wings Varm hot wings i en smurt aluminiumsform på grillen i ca. 10 minutter, eller til de er gjennomvarme.  
Grillede kyllingvinger(Buffalo Wings) Varm grillede kyllingvinger i en smurt aluminiumsform på grillen i ca. 10 minutter, eller til de er gjennomvarme.  
Hel kylling Tre kyllingen på en halvfull ølboks og sett den på indirekte varme med lokk over grillen. Grill kyllingen i ca. 70-90 minutter. Stikk et hull i låretfestet på kyllingen for å se om saften som renner ut er klar.  
Kalkunfilet i skiver (kalkunbiff) Grill kalkunbiffer på direkte varme i 2 minutter på hver side. Legg biffene på indirekte varme og grill videre i ca. 4 minutter. 68 °C
PØLSER, HAMBURGERE OG GRILLSPYD
Grillråvarer/rett Tilberedningsmetode Kjernetemperatur
Pølser Skjær 2-3 små snitt på hver side av pølsene og legg dem på grillen. Grill pølsene til de er pent gylne rundt det hele, ca. 2-3 minutter.
Hamburger og sliders (rå) Grill hamburgere på sterk varme, 2-3 minutter på hver side.
Grillspyd med kjøttdeig Bruk direkte varme og grill spydene raskt på alle sider. Ettergrill spydene på indirekte varme, 8-10 minutter. Snu spydene underveis.
Kile: matprat.no
Populære oppskrifter den siste uken