Helstekt and
Til oppskriften

Helstekt and

Helstekt og gyldenbrun and servert med eplebåter, svisker og fiken er fristende og smakfull mat. I Danmark er and like populær middag på julaften som ribbe er her i Norge. 
Over 60 min
Middels
Middag
PORSJONER4

Ingredieser

Fremgangsmåte

  • Bind lårene sammen ved benknokene.
  • Krydre med salt og pepper og gni krydderet godt inn.
  • Legg anden på en rist i en langpanne eller ildfast form. Press over sitronsaft, og la gjerne sitronen bli med under stekingen.
  • Bruk en ostehøvel og lag skiver av smør, legg dem over anden. Hell på vann. Stek anden i stekeovn på 225 °C i 20 minutter. Ta ut langpannen, fjern risten og legg anden tilbake i formen.
  • Del eple i båter og legg båtene i langpannen sammen med svisker. Stikk inn et steketermometer i andebrystet (se til at termometeret ikke treffer ben). Øs gjerne litt kraft over anden. Stek videre på 160 °C til kjernetemperaturen viser 68 °C. Dette tar ca. 40 minutter. Steketiden avhenger av størrelsen på anden.
  • Tips: For å få et ekstra sprøtt og godt skinn kan du øse stekesjy over anden gjentatte ganger under steking. Skru eventuelt opp steketemperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon mot slutten av stekingen.
  • Anden er ferdig stekt, sprø, gyllen og fin. Server gjerne med epler, svisker og noen gode ferske fiken.
Print