Kalkun-med-appelsinsaus-alternativ

Helstekt kalkun med appelsinsaus

Over 60 min
Middels
Skriv ut oppskriften Legg oppskriften til din samling
Helstekt kalkun er en fantastisk anledning til å samle sine venner og familie rundt. En stor fugl er nok til å mette mange sultne gjester. En tradisjonsrik rett med godt tilbehør er vel noe alle vil ha?
PORSJONER8

Ingredieser

Helstekt kalkun

Appelsinsaus med krydder

Lune endiver

Fremgangsmåte

  • Tips: Tin kalkun i kjøleskap eller et annet kjølig sted i 2-3 døgn.
  • Ta ut innmatposen av kalkunen. Av innmatposen kan du lage kraft som blir god basis for saus. Kraften kan også fryses.
  • Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.
  • Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.
  • Hell på varmt vann og sett kalkunen inn i stekeovn på 180 °C. Beregn ca. 30 minutter steketid pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen hvert 30 minutt. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
  • Skjær av det ytterste gule, skallet på appelsinen og spar det. Klem ut appelsinsaften i en kjele, tilsett kalkunkraft, fløte, chili og krydder. La det småkoke i 20 minutter. Rør ut maisenna i litt kaldt vann. Hell væsken i en tynn stråle i sausen under omrøring til sausen er passe tykk.
  • Ha appelsinskallet i sausen og la det trekke i ca. 10 minutter, til du har en god sitrussmak. Ligger appelsinskallet for lenge i sausen kan smaken bli bitter. Sil sausen og smak til med salt og pepper.
  • Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den.
  • Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den lett inn i aluminiumfolie. Se til at dampen kommer ut slik at skinnet holder seg sprøtt og godt.
  • Del endivene i fire og skyll dem godt. Stek endivene raskt i en panne med olivenolje til de detter litt sammen. Grovhakk nøtter og tranebær, og ha over endivene sammen med honningen på slutten av steketiden. Smak til med salt og pepper.
  • Server den helstekte kalkunen sammen med appelsinsaus og lune endiver.

Slik koker du kraft på innmaten

  • Skyll innmaten i kaldt vann og ha den i en kjele. Hell på vann så det akkurat dekker og kok opp. Fjern skummet med en skje.
  • Tilsett biter av grønnsaker (som selleri, gulrot, purre) og noen persillekvister, hel hvit pepper, laurbærblad og ½ teskje salt. Tilsett eventuelt mer vann. La kraften trekke 1-2 timer sil kraften og bruk den i sausen.
Kilde: matprat.no
Populære oppskrifter
Stikkord for denne oppskriften