Helstekt-kalvefilet

Helstekt kalvefilet

Over 60 min
Avansert
Skriv ut
Legg oppskriften til din samling
Kalvefilet er en delikatesse. Den har en mild og fin smak og er utrolig mør. Denne sammensetningen med bakt tomat, sellrerirot, lime-potetpuré og calvadossaus med søte rosiner vil gjøre middagen minnerik. 
PORSJONER2

Ingredieser

Bakt tomat- og sellerirot

Potetpuré

Søte epler

Calvadossaus

Fremgangsmåte

  • Kalvefileten renskjæres for sener. Margarin og olje brunes lett i en panne. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider. Legg den i en ildfast form og stikk inn et steketermometer i midten av fileten. Stek den sammen med selleriroten til kjernetemperaturen viser 60 °C for rød, 65 °C for rosa og 70 °C for grå.
  • Tomatene snittes i bunnen og i toppen. Legg dem i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca. 20 minutter på 150 °C.
  • Rens selleriroten, og skjær den i tykke skiver på ca. 3 cm. Brun de i panna med litt olje, og bak de i ovnen med kraft/buljong som dekker 3/4 opp på sellerirotskivene. La det stå i ovnen på 150 ºC i ca. 45 minutter, sammen med fileten (se punkt 1). Når sellerien er ferdig, legg de inn sammen med tomatene, og sett det tilbake i ovnen i noen minutter like før servering.
  • Potetene skrelles og kokes i vann uten salt. Sil av vannet og damp dem tørre. Press i limesaften, tilsettt fløte/melk og margarin, og rør godt sammen til en fin glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper like før servering.
  • Eplene deles i to, behold skallet på. Stek dem i margarin på begge sider. Ha over i en ildfast form, drypp over balsamicoeddik og dryss over sukker og kanel. Bak i ovnen på 180 ºC i ca. 30 minutter til eplene er møre.
  • Lag sausen ved å frese hakket sjalottløk og salvie med olje i en jerngryte/kjele. Tilsett calvados, og la det bli varmt. Tenn så på, og brenn av til flammen slokner av seg selv. Tilsett rødvin og kok det ned til det tykner. Ha i kraft/buljong og rosiner. Kok opp. Smak til med salt og pepper, og jevn med maizena til sausen får en fin konsistens. Like før servering røres 2 ss kaldt smør inn i sausen.
  • *eller andre melne gode poteter.
  • ** fra fileten eller buljong.
  • *** maizena utrørt i litt kaldt vann.
Populære oppskrifter siste uke
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest