Meny
Hvitmuggoster

Hvitmuggost og Chevré

For de fleste ostetyper er mugg en trussel i forhold til kvalitet. Ved produksjon av muggoster er derimot mugg både ønsket og nødvendig for å skape særtrekkene ved slike oster. Muggsoppen bryter ned melkefettetog danner samtidig smaksstoffer som gir osten den karakteristiske skarpe smaken.Hvitmuggostene kjennetegnes ved den snøhvite fløyelsmyke overflaten som blir dannet ved vekst av hvit muggsopp, vanligvis en som kalles Penicillium candidum eller P. camemberti. De mest kjente hvitmuggostene er brie og camembert, men det lages også andre varianter enten av ren kumelk eller av melk fra geit, eller av en blanding av ku- og geitemelk.

Oppbevaring og holdbarhet: Hvitmuggoster bør oppbevares kaldt, ved 0-4 °C. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises utover denne datoen.

Jo nærmere osten er «best før» datoen, jo mer smak har den, men mot slutten av holdbarhetstiden vil en hvitmuggost ofte lukte litt ammoniakk. Normalt forsvinner lukten ved temperering av osten. Blir lukten av ammoniakk svært kraftig og konsistensen nærmest flytende, er osten overmoden.Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet.Har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten blir overmoden. Fryst ost egner seg best til bruk i varme retter som pizza, supper og gratenger. Det kan derfor være lurt å dele opp osten før den fryses.

Brukertips i matlagingen Hvitmuggost egner seg godt til dessert, snacks, i osteanretninger og lett oppvarmet eller fritert. Osten serveres gjerne med søte marmelader, godt moden søt frukt eller honning på en knasende sprø kjeks.

Chèvre

Chèvre er det franske ordet for geit. I Frankrike blir ordet brukt om hvit ost laget av geitemelk, mens vi i Norge gjerne bruker ordet om en sylinderformet hvitmuggost laget av geitemelk. Det finnes også kremoster av geitemelk på det norske markedet som kalles «chèvre».


Camembert Maxi Bocage er en Camembert som modner utenfra og innover. Når osten er moden blir den tørre kjernen borte, og osten får en bløt og kremet konsistens.

Smak Når osten er moden blir den tørre kjernen borte, og osten får en bløt og kremet konsistens. Smaken utvikler seg fra å være litt syrlig til å få en rund, fyldig og krydret smak.
Bruksområder Camembert Maxi Bocage er en selvskreven gjest på ostebordet. Til å representere hvitmuggostene er camembert et populært valg med sin fyldige smak. Brukes også til snitter, småretter sammen med spekemat eller innbakt i butterdeig med for eksempel jordbærsyltetøy. Osten har en god smelteevne. Vi anbefaler at den serveres med en mild kjeks (ikke salt) eller loff.
Tips: Det er viktig at du tar ut osten fra kjøleskapet og temperer den minst 2 timer i forkant av servering. Da kommer dens smak og egneskaper til sin rett!

Opprinnelsesland Frankrike


Coeur de Lion er en fransk brie som er delvis formodnet på meieriet (delvis stabilisert). Den er uten kjerne og derved spiseklar. Coeur de Lion er litt mer temperaturfølsom enn andre brier, og kan fort bli noe bløt hvis den blir utsatt for varme. Dette er muligens den eneste brie som har tilsatt fløte som ingrediens, noe som skaper en mer kremet konsistens.

Smak Coeur de Lion har en mer kremet konsistens. Smaken er mild, men fyldig.

Bruksområder Den fine konsistensen til Coeur de Lion gjør den til en perfekt dessert når den serveres med friske bær og frukter. Perfekt til osteanretninger og snitter, eller innbakt i butterdeig med f.eks. jordbærsyltetøy. I tillegg er den et selvsagt valg på ostebordet.

Opprinnelsesland Frankrike

 

Chaource er produsert av pasteurisert kumelk. Osten har fått sitt navn etter en gallisk landsby i det franske Champagneområdet. Chaource er en av de aller eldste ostene vi kjenner, og den var allerede kjent i det 16. århundre. Den fikk sin AOP betegnelse i 1977.Smak Den har en skorpe dekket av et tynt hvitmugglag. Ostemassen minner om en ferskost og har fet og kremet ostemasse, bløt men allkevel fast. Den har en svak duft av champignon og fløte, og er mild og fruktig, men med litt syrlighet, nøtte- og champignonsmak. I kanten har det utviklet seg en brunlig vekst i løpet av modningen. Modningen tar minimum to uker og som oftest minst en måned.

Bruksområder Chaource spises nesten bare som avslutning på et godt måltid. Osten smaker godt med en nøytral kjeks, en baguette og et glass rødvin.

Opprinnelsesland Frankrike


Chèvre Sylinderformet hvitmuggost laget av pasteurisert geitemelk. Dette er den ekte franske varianten av geitost.Smak Osten er sylinderformet av utseende og har sin særegne geitemelksmak.

Bruksområder Deilig som dessertost, men kan også brukes i matlagning f.eks. til gratinering og i salat. Serveres den som den er, bør den tempereres for at smaken skal komme til sin rett.

Opprinnelsesland Frankrike

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter