Meny

Kjøttdeig og karbonadedeig

Kjøttdeig

Oppdatert

Kjøttdeig

Kjøttdeig er storfekjøtt som først er skåret rent for sener og fett, og deretter kvernet eller hakket. Kjøttdeig er ofte tilsatt inntil 5 prosent isvann og 1 prosent salt, men det finnes også kjøttdeig uten tilsatt vann og salt.

Hensikten med å tilsette isvann og salt er ikke for å drøye kjøttdeigen, men for å kjøle den ned under hakkingen og sørge for bedre holdbarhet.  Den lille saltmengden bidrar også til å binde vannet i kjøttdeigen.Kjøttdeig uten tilsatt vann og salt blir i stedet produsert med flytende nitrogen til å avkjøle maskinen som kverner kjøttet. Det er en dyrere produksjonsmetode som betyr noe høyere pris på denne kjøttdeigen.

TILBEREDNING

Bruk sterk varme, og la stekepanna bli ordentlig varm før du legger kjøttdeig i panna. Stek ikke mer enn 200-300 g kjøttdeig av gangen, og la den steke litt før du begynner å røre i den.

Slik lager du kjøttkaker: Rør først salt godt inn i kjøttdeigen, og deretter krydder og potetmel. Spe med melk eller vann. Du kan også spe kjøttdeigen i en foodprosessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin.

BEREGNING PER PERSON

Hvor mye kjøttdeig du bør beregne per person varierer med hvilken type rett du lager.

ALTERNATIVE RÅVARER

I stedet for tradisjonell kjøttdeig kan du gjerne bruke kjøttdeig av svin eller kylling, som begge er magrere alternativer. Det aller magreste alternativet er likevel karbonadedeig, men den er ikke egnet til kjøttkaker eller andre kjøttretter hvor deigen skal spes.

Kilde: matprat.no Foto: Jarle Nyttingnes

Kjøttdeig av lam

Kjøttdeig av lam finner du i butikkene stort sett bare i lammesesongen. Kjøttdeigen kalles også lammedeig eller kvernet lammekjøtt. Kjøttdeig av lam kan i prinsippet brukes på samme måte som kjøttdeig. Lammekjøttdeig er blant annet uunnværlig i moussaka og greske kjøttboller.

TILBEREDNING

Kjøttdeig av lam tilberedes på ulike måter etter hvilken rett man lager.

BEREGNING PER PERSON

Hvor mye lammekjøttdeig man beregner per person vil variere med hvilke retter man lager. Kilde: matprat.no Foto: Jarle Nyttingnes

Kjøttdeig av svin

Kjøttdeig av svin er mild i smaken, og passer i de fleste smaksretninger. Kjøttdeigen er godt egnet til kjøttdeigretter som taco, pasta og pizza.
Den aller magreste svinekjøttdeigen er kvernet kjøtt av svineskinke på 5 prosent fett, men de fleste ligger på 9 eller 10 prosent fett. Det finnes også kjøttdeig av svin med høyere fettprosent.

TILBEREDNING

Kjøttdeig av svin stekes på samme måte som vanlig kjøttdeig av storfe. Til kjøttkaker og kjøttboller må de røres ekstra godt med salt, og ikke spes med for mye væske, da de lett kan bli litt løsere i konsistensen. Den aller magreste deigen er mindre egnet til kjøttboller og kjøttkaker. Kilde: matprat.no Foto: Jarle Nyttingnes

Kjøttdeig av reinsdyr

Kjøttdeig av reinsdyr, eller reinsdyrhakkk som det også kalles, kan brukes som vanlig kjøttdeig eller karbonadedeig til karbonader, viltkaker, ovnsretter, pytt i panne og lignende. Kvernet reinsdyrkjøtt brukes også til spekepølseproduksjon.

TILBEREDNING

Kjøttdeig av reinsdyr stekes på samme måte som vanlig kjøttdeig. Bruk sterk varme, og la stekepanna bli ordentlig varm før du legger kjøttdeig i panna. Stek ikke mer enn 200-300 g kjøttdeig av gangen, og la den steke litt før du begynner å røre i den.

BEREGNING PER PERSON

Hvor mye kjøttdeig du bør beregne per person varierer med hvilken type rett du lager.

ALTERNATIVE RÅVARER

Kvernet reinsdyrskav, kjøttdeig av elg eller hjort, kjøttdeig av storfe eller karbonadedeig.

Kilde: matprat.no

Karbonadedeig

Karbobonadedeig er grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett, og er derfor  magert. Karbonadedeig kan inneholde opp til 6% fett.

TILBEREDNING

Karbonadedeig er ypperlig til hjemmelagde karbonader og kjøttboller som ikke blir spedd med væske i noen særlig grad. Til kjøttkaker og andre kjøttretter hvor deigen skal spes bør man heller velge kjøttdeig.

BEREGNING PER PERSON

Beregning per person varierer med hvilke retter man lager med karbonadedeig.

ALTERNATIVE RÅVARER

I stedet for karbonadedeig kan du bruke tradisjonell kjøttdeig, kjøttdeig av svin eller kyllingkjøttdeig.

Kilde: matprat.no Foto: Jarle Nyttingnes

Kyllingkjøttdeig

Kjøttdeig av kylling har omtrent samme bruksmåter som kjøttdeig av svinekjøtt. Den kan brukes til det meste, forenes med alle typer krydder og smaker, og ikke minst brukes i kjøttretter fra andre land. Deigene varierer i fettprosent fra bare 2 prosent fett opp til 9,5 prosent fett.

Kjøttdeig av kylling egner seg særlig godt til kjøttdeigretter som taco, wraps og pastaretter, men kan brukes til magrere kjøttkaker og kjøttboller, bare den spes minimalt med væske. Den aller magreste kjøttdeigen på 2 prosent fett er mindre egnet til kjøttboller og kjøttkaker.

TILBEREDNING

Kjøttdeig av kylling stekes på samme måte som vanlig kjøttdeig av storfe.

Til kjøttkaker og kjøttboller må de røres ekstra godt med salt, og spes minimalt med væske, ellers blir de for løse i konsistensen. Den aller magreste deigen er mindre egnet til kjøttboller og kjøttkaker.

BEREGNING PER PERSON

Hvor mye kjøttdeig du bør beregne per person varierer med hvilken type rett du lager.

ALTERNATIVE RÅVARER

I stedet for kjøttdeig av kylling kan du gjerne bruke kjøttdeig av svin, som i likhet med kjøttdeig av kylling er magrere alternativer enn vanlig kjøttdeig av storfe. Karbonadedeig er også et godt alternativ, men den er ikke egnet til kjøttkaker eller andre kjøttretter hvor deigen skal spes.

Kilde: matprat.no

Medisterdeig

Medisterdeig er fremstilt av svinekjøtt, eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett av storfe eller svin.
Medisterdeig brukes til å lage medisterkaker, burgere, posteier, pateer og hjemmelagde pølser for å nevne noe, og er mest vanlig å finne i butikkene om høsten fremover mot jul.

TILBEREDNING

Medisterkaker: Elt deigen med salt til den er seig. Spe med melk i flere omganger og rør godt. Tilsett potetmel og krydder når du har spedd 2/3 av melken. Spe med resten av melken. Form runde kaker og stek dem pent brune på begge sider i en stekepanne. La medisterkakene trekke ferdig i vann, kraft eller buljong.

Kilde: matprat.no

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Populære oppskrifter
Kanskje du vil like disse også