Lammebog-med-komler-og-rotmos-1
Til oppskriften

Lammebog med komler og rotmos

Det er populært å vende tilbake til de norske matrøttene for inspirasjon. Lammekjøtt, rotmos og komler er så norsk som det kan bli! Servert på denne måten, blir det rett og slett eksotisk. 
Over 60 min
Avansert
Middag, Tradisjon
PORSJONER4

Ingredieser

Komler

Rotmos

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen til 125 °C. Surr lammebog med hyssing. Gni den inn med salt, pepper og hvitløk.
  • Hvis ikke du er en mester med kniven kan det å beine ut en lammebog by på utfordringer. For all del, prøv men du må ikke være redd for å be din lokale kjøtthandler om å gjøre deg denne tjenesten.
  • Brun lammebogen på alle sider i en varm stekepanne med smør. Legg den over i en langpanne. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Sett langpannen midt i stekeovn, og stek i ca. 1 ½ time eller til kjernetemperatur 70 °C.

Komler

  • Skrell rå potet og riv dem grovt. Riv eller mos kokte, rensede poteter og bland dem inn i de rå potetene sammen med mel og salt.
  • Form små komler med en hånd og en stor skje, og trekk dem i lettsaltet vann eller kjøttkraft. Komlene skal trekke i 30-40 minutter. Når de er ferdige skal de ha jevn farge og konsistens helt igjennom.
  • Kok gjerne en prøvekomle først for å se om deigen er fast nok. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver komle du former, og prøv å få dem så glatte som mulig.

Rotmos

  • Skrell potet og rotgrønnsaker, og del dem i grove biter. Kok bitene møre i en kjele med vann. Mos med en stamper eller i en hurtigmikser. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og muskat, og eventuelt litt stekesjy fra bogen.
  • Ta kjøttet ut av stekeovn og la det hvile i ca. 10 minutter før du skjærer det i skiver. Sil stekesjyen som har dannet seg i bunnen av langpannen, og server den ved siden av.
Kilde: matprat.no Foto: Mari Svenningsen
Print