Lammelår

Lammelår er mørt og saftig. Du kan steke det helt eller skjære ut bena og lage en stor eller to mindre steker. Lammelår egner seg ekstra godt oppskåret i biter til finere grytekjøtt og spyd. Det kan saltes til fenalår eller til lettsaltet lammelår.

Lammestek med ben
På en lammestek skal isbenet og den ytterste delen av benet på skanken være fjernet. Dette gjør steken lettere å skjære opp når den er stekt. Steken skjæres på langs i tynne skiver.

Lammestek uten ben
Lammestek uten ben fås kjøpt ferdig surret i nett. Den stekes på samme måte som vanlig lammestek. Fordelen med benfri lammestek er at den er lettere å skjære i pene skiver.

Lammelår i skiver
Skivene kan stekes i stekepanne eller ovn som en stor kotelett. Skivene egner seg også som mindre biter til finere gryteretter og spyd. De egner seg veldig godt til marinering.

Nyttige steke- og koketips for lammelår

Rett/del

Mengde kjøtt
pr. porsjon

Tilberedningsmetode

Kjernetemperatur
ferdig tilberedt

Stek m/ben

250 g

Stekes i ovn på 125 °C, 2-3 kg stekes i ca. 3 timer

Medium: 65 °C
Medium pluss: 70 °C
Gjennomstekt: 75 °C

Lår- lettsaltet, røkt

250 g

Pakkes i folie, stekes i ovn på 125 °C

72 °C

Stek u/ben, surret lår

200 g

Stekes i ovn på 125 °C, 2 kg stekes i ca. 2 timer. Steker under 2,5 kg brunes raskt i stekepanne først.

Lite stekt: 55-60 °C
Medium: 65 °C
Medium pluss: 70 °C
Gjennomstekt: 75 °C

Kilde: matprat.no

Populære oppskrifter
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest