Lammestek-med-fløtegratinerte-poteter-1

Lammestek med fløtegratinerte poteter

Over 60 min
Middels
Skriv ut oppskriften Legg oppskriften til din samling
Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Her har vi fylt den saftige lammesteken med hvitløk og rosmarin. 
PORSJONER6

Ingredieser

lammestek

FLØTEGRATINERTE POTETER

rødvinsaus

MAIZENABLANDING

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 125 °C.

LAMMESTEK

  • Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet. Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.
  • Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5-2 timer eller til steketermometeret viser 67-70 °C. La steken hvile i 15-30 minutter før den skjæres opp.

FLØTEGRATINERTE POTETER

  • Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.

RØDVINSSAUS

  • Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde. Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker. Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann
  • Tips: Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.
Kilde: tine.no
Populære oppskrifter
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest