Meny
bønner

Bønnefamilien har et stort antall medlemmer – fra friske, sprø belger med saftige bønner, til tørkede små protein- og kostfiberpakker. Fellestrekket er at de både er gode og smakfulle. Bønner passer til alt av fisk, kjøtt eller i salater. Ferske bønner skal varmebehandles og er enkle å tilberede – klar, ferdig, rask og deilig mat!

Aspargesbønner

Beskrivelse
Det franske kjøkkenet er rett og slett utenkelig uten aspargesbønner – haricots verts. Lune salater med aspargesbønner, sjalottløk, olivenolje og persille er ofte på menyen, og ikke minst i klassikeren Salade Niçoise.

Aspargesbønnene er lange med små, runde erter. De er som alle andre ferske bønner fantastisk gode og raske å tilberede – i wok, i salater eller ganske enkelt ristet noen minutter i pannen med olivenolje og litt finhakket hvitløk. Aspargesbønner stekt med litt finhakket sjalottløk er fantastisk tilbehør til biffen!

Smak: Aspargesbønner har de typiske, kraftige grønne smakstonene som kjennetegner belgfrukter.

Tilberedning: Alle ferske bønner skal varmebehandles ved f.eks. forvelling. Aspargesbønnene skylles godt, og visne eller misfargede bønner fjernes. Pass tiden ved tilbereding, så ferske bønner ikke varmebehandles for lenge. Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter. Tilbered bønnene rett før bruk, eller avkjøl dem i isvann for å hindre at kokeprosessen fortsetter.

Bruk & Fakta: Dette er en allsidig grønnsak, som kan kokes, stekes, dampes og stues og passer til nesten alle slags retter.

Sesong: Den norske sesongen er fra august til september. Resten av året importeres de fra Marokko, Kenya, Frankrike, Etiopia, Nederland og Zimbabwe.

Oppbevaring: Oppbevares i kjøleskap ved 2–4 ºC i plastpose eller tett plastboks. Holdbarhetstiden er kort.

Ernæring: Det er rikelig med kostfiber i aspargesbønnene. Samtidig er de kalorifattige og en flott kilde til B-vitaminet folat.

Kilde: bama.no


Brekkbønner

Beskrivelse
Ovale, saftige og tykke belger med hvite, søte bønner. På få minutter kan du gjøre brekkbønner til en deilig matopplevelse.

Brekkbønner lar seg kombinere med en lang rekke ulike ingredienser og i mange kombinasjoner, og riktig tilberedt får brekkbønnene en deilig, sprø konsistens. De egner seg både som tilbehør, forrett og snacks, for eksempel i lune salater, vendt i olje, hvitløk og ferske urter. I likhet med andre bønner, skal de varmebehandles før du spiser dem.

Smak: Brekkbønner har en god og frisk smak.

Tilberedning: Bønnene kokes i lettsaltet vann i noen få minutter, i likhet med andre smale og tynne grønnsaker. Pass på koketiden, blir bønnene overkokt, mister de den sprø konsistensen og den friske smaken. I wok tilsetter du brekkbønnene til slutt. Varmen fra de andre grønnsakene er nok til å gjøre brekkbønnene klare.

Bruk & Fakta: Brekkbønner kan wokkes, stekes, kokes og grilles.

Sesong: Importeres mesteparten av året fra bl.a. Spania, Nederland, Italia og Frankrike. Den norske sesongen er fra august til september.

Oppbevaring: Oppbevares i kjøleskap ved 2–4 ºC i plastpose eller tett plastboks. Holdbarhetstiden er kort.

Ernæring: Brekkbønner er naturlig rike på kostfiber, samtidig som de er fattige på energi. De er også en fin kilde til B-vitaminet folat.

Kilde: bama.no


Snittebønner

Beskrivelse
Snittebønner er alltid knasende gode og du kan bruke dem i mange deilige matretter.

De har belger som er lange, flate og grønne, og som navnet tilsier blir de vanligvis snittet opp i mindre biter. Som alle ferske bønner, er de raske å tilberede, for eksempel frest i en varm panne med litt bacon, løk og smør. Alle ferske bønner må forvelles før bruk, eller varmebehandles på en eller annen måte.

Smak: Snittebønner er regnet som de mest aromatiske av alle bønner. De er sprø, saftige og gode på smak.

Tilberedning: Skjær av endene og fjern eventuelt strengen. For å forvelle snittebønnene: gi dem et raskt oppkok i lettsaltet vann. Legg bønnene deretter i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Bruk & Fakta: Spises smørdampet, kalde, forvellet i salat, stuet, stekt i smør eller olje eller wokket.

Sesong: Den norske sesongen er fra august til september. Snittebønner importeres ellers fra Spania, Marokko, Nederland og Frankrike.

Oppbevaring: Bønner har kort holdbarhet, og er ikke egnet for lang oppbevaring. Behold gjerne originalemballasjen, eller legg bønnene i en plastboks.

Ernæring: Snittebønner er fattige på energi, men rike på kostfiber. De er i tillegg en fin kilde til B-vitaminet folat.

Kilde: bama.no


 

Sukkererter

Beskrivelse
Sukkererter er fantastisk søte og sprø, og de kan stekes, kokes og wokkes. De norske sukkerertene kan spises rå.

Sukkererter er flate belger med små, lite utviklede erter. De er sentrale i det italienske og franske kjøkken, og på fransk kalles de «mange tout» – direkte oversatt «spis alt.» Du kan likevel fjerne stilken og strengen som sitter på belgen, for skallet er godt, men det er ertene som har den milde og søte smaken.

Smak: Sukkererter er sprø, søte og saftige.

Tilberedning: Vask og skyll sukkerertene før bruk, fjern eventuelt stilk og streng på belgen.

Bruk & Fakta: Sukkererter er godt i salater eller som snacks. Pass på tiden om du varmebehandler dem, varmes de for lenge mister de den gode konsistensen. Sukkererter kommer opprinnelig fra Vest-Asia.

Sesong: Sukkererter er tilgjengelige i butikk hele året, men den norske sesongen er i juli og august.

Oppbevaring: Sukkererter oppbevares best i kjøleskap ved 2–4 ºC, helst i plastpose eller tett plastboks.

Ernæring: Sukkerertene er kalorifattige og fulle av kostfiber – ikke sukker! De er rike på C-vitamin og en fin kilde til B-vitaminene tiamin og folat.

Kilde: bama.no


 

Voksbønner

Beskrivelse
Prøv voksbønner, så vil du merke at de både er fantastisk gode og raske å tilberede. Mager kost er de også!

Bønnene har gule eller gulhvite belger med form og størrelse som brekkbønner. Sammenlignet med for eksempel aspargesbønner, er de flatere i fasongen. Voksbønner mangler det grønne fargestoffet klorofyll, noe som gir dem nen gulaktig fargen.

Smak: Voksbønner er friske og søtlige på smak og skal ha en sprø konsistens.

Tilberedning: Skjær av endene og fjern eventuelt strengen. For å forvelle voksbønnene: gi dem et raskt oppkok i lettsaltet vann. Legg bønnene deretter i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Bruk & Fakta: Alle ferske bønner må forvelles før bruk, eller varmebehandles på en eller annen måte. Bruk dem kalde i salater, i wok, gryter eller ristet i pannen med olivenolje og finhakket hvitløk. Bønner kommer opprinnelig fra Peru, der inkafolket dyrket flere sorter. Fra 1600-tallet kjenner vi til dyrking av bønner i Norge.

Sesong: Voksbønner importeres fra Nederland størsteparten av året. Den norske sesongen som er fra august til september.

Oppbevaring: Oppbevar voksbønnene kjølig og fuktig (4–6 °C), og behold dem gjerne i originalemballasjen, eller i et lufttett plastbeger eller en plastpose.

Ernæring: Voksbønner er magre og kalorifattige, men rike på kostfiber. De er i tillegg en fin kilde til B-vitaminet folat.

Kilde: bama.no


 

Erter

Erter erter er vanligst å kjøpe hermetisk eller frosne. De er ofte en del av frosne grønnsaksblandinger, og det er helt greit. Frosne grønnsaker inneholder nemlig like mye næringsstoffer som ferske grønnsaker. Bare kok eller damp dem i fem minutter, så er de spiseklare.

Erter kan brukes til så mangt. For eksempel som tilbehør til kjøtt, fugl eller fisk, gjerne blandet med andre grønnsaker eller linser, ris eller couscous.

Du kan også ha grønne erter i tomatsaus og servere det til pastaen. Eller hva med å lage en herlig ertestuing eller ertesuppe fra bunnen av? De mer kreative variantene kan være ertepesto eller ertesalsa, eller for eksempel å ha erter i en nydelig omelett.

Her er det bare å prøve seg frem, for erter trenger ikke nødvendigvis bare å komme på bordet hos bestemor når hun serverer hjemmelagde kjøttkaker.


Borlottibønner

Borlottibønner er en type middels store bønner og en italiensk spesialitet. Belgen er rødspraglet og frøene har røde «tegninger». Når de kokes går rødfargen over til grønn.

Bønnene er dekorative i salater og som tilbehør til ulike retter. De selges både som ferskvare og tørket, og går mest til restaurantmarkedet.

Bruksområde

Bønner er grønnsaker som er lett å tilberede. De kan kokes, smørdampes, stues eller tilsettes gryteretter. Bønner er deilig som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi – og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge, uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.

Lagring

Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom.

Kilde: frukt.no


Bondebønner

Bondebønner blir også kalt hestebønne, bønnevikke eller fevesbønner. Den store belgen er lysegrønn eller gul-brun og fløyelsaktig innvendig. Den inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er meget velsmakende. Det er kun de lysegrønne,nyreformede bønnene som skal spises, og ikke belgen.

Bruksområde

Belgen åpnes på langs og bønnene plukkes ut. Ha vann i en kjele og tilsett salt. Kok bønnene i 3-5 minutter om du skal bruke dem i salater. Skal du lage stuing bør de koke i 5-8 minutter. Skyll bønnene i kaldt vann for å stanse kokingen.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi – og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.
Norsk sesong: fra slutten av juli og ut august.

Lagring
Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom.

Kilde: frukt.no


Haricots Verts

Haricots verts er en variant av brekkbønner og kalles delikatessebønner. Dette er en art lange, meget tynne bønner med mørkegrønne belger som kokes hele.

Bruksområde

De kan kokes, smørdampes, stues eller tilsettes gryteretter. Bønner er deilig som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter. Bruksområdene varierer noe for den enkelte variant. Haricots Verts er relativt dyre i innkjøp, og det er restaurantbransjen som bruker de mest.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi – og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Lagring

4 – 6°C

Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom. Haricots Verts oppbevares best ved 6-8 grader.

Kilde: frukt.no


Meterbønne

Meterbønner er tynne grønne bønner som kan bli 30-40 cm lange. De har en frisk grønn farge og kraftig smak. Importeres fra fjerne Østen og Afrika og selges for det meste til restaurantmarkedet.

Allerede 60 dager etter såing begynner den å vokse. Bønnene vokser i par og plukkes straks før den er moden, da den er som best. Den vanligste sorten er grønn, men det finnes også mørkegrønne og brunrøde varianter. Meterbønner kommer opprinnelig fra sørøst Asia, hvor man vanligvis skjærer dem i mindre biter og bruker dem bl.a. i wokretter. Bønnene er delikate med nøtteaktig smak og er helt ‘trådfrie’.

Meterbønner er ikke så vanlige å se i butikkene, og selges for det meste til storhusholdningsmarkedet.

Bruksområde

Meterbønner skjærer man vanligvis i mindre biter og bruker dem bl.a. i wokretter og andre kokte retter. Kan også skjæres opp i mindre biter og kokes som vanlige bønner.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi – og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Lagring

Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom. Åpne kasser bør tildekkes med duk eller vått papir for å opprettholde optimal fuktighet.

Kilde: frukt.no


Runde sukkererter

Sugar snap er en rund sukkerert som også kalles for rund sukkerert. Den er i dag blitt vår mest populære sukkerert etter at den kom til Norge på slutten av 1900-tallet.

Sugar snap er en krysning mellom sukkererter med tykke belger og margerter. Den har en fantastisk søt smak og belgen er sprø og saftig og er lite trevlete.

Bruksområde

Godt f.eks. i salater, i wok eller i omeletter. Importert vare bør forvelles før bruk.

Egenskaper

Sukkererter har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet i tillegg til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sukkererter er også en kilde til tiamin og folat. Tiamin bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Lagring

Sugar snap oppbevares best i plast i 2-4 grader.

Kilde: frukt.no


Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter