Meny

Litt om kål

Kåltyper

Oppdatert

Blomkål – Brokkolini – Brokkoli – Grønnkål –  Hodekål – Kinakål – Paksoi og tatsoi – Romanesco – Rødkål – Rosenkål – Savoykål – Sommerkål – Spisskål

Blomkål

Blomkålen er mager kost, men mettende, fiberrik og attpåtil enkel å tilberede. Den står på egne bein som middagsrett, eller godt tilbehør til kjøtt eller fisk. I Norge har blomkålen blitt dyrket siden 1600-tallet, og er en velkommen gjest på bordet. Blomkålhodet består av mange små sammenvokste blomsterbuketter, og navnet betyr rett og slett kålblomst. Det er blomsten som normalt brukes til mat, men også stilk og blader er spiselige og bør ikke kastes. Smak Rå blomkål har en sprø konsistens, en anelse peppertoner balansert med sødme. Varmebehandlet forsvinner peppertonene og blomkålen får tydelig kålaroma og sødme. Tilberedning Bryt eller skjær mindre buketter av blomkålen, og del dem opp i mindre biter med en kniv. Koketiden avhenger av størrelsen på bitene. Den tykkeste delen av stilken kan skrelles og deles opp i mindre biter til koking. Ønsker du å spise bladene har de kortere koketid. Bruk & Fakta Blomkål kan kokes, stekes, dampes, wokkes, spises rå i salater eller som snacks med dip. Den kan syltes, gratineres og lages til puré, eller brukes som base i sufflé, stuinger og grateng. Blomkål har blitt dyrket i Norge siden 1600-tallet._ Sesong Blomkål importeres hele året fra Italia og Spania. Den norske sesongen er mellom juli og oktober. Oppbevaring Blomkål oppbevares i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Ernæring En super grønnsak, i likhet med brokkoli! Rik på vitamin C og kostfiber, og en flott kilde til B-vitaminet folat og kalium. De viktigste plantestoffene heter isotiocyanater og inneholder svovel. Kilde: bama.no

Brokkolini

Brokkolini er en supergrønnsak! Den er en krysning mellom brokkoli og en asiatisk grønnsak ved navn gai lan, og er full av sødme, smak og næringsstoffer.

Brokkolini spises hel og er ferdig kokt på noen få minutter. Den er ganske ny på norske kjøkken, men vel verdt å prøve. Brokkolini har vært brukt i det asiatiske kjøkken i mange år, og er søtere enn sin «storebror» brokkolien.

Smak Brokkolini er nærmest brokkoli i smak og har en mild kålsmak, en anelse bitterhet kombinert med tydelig sødme.

Tilberedning Brokkolini kan spises både kokt og rå, og hele stilken spises. Den trenger ikke å koke mer enn et par minutter, da beholder den sin spenst og gode næringsstoffer.

Bruk & Fakta

Server brokkolini som forrett, som tilbehør til alle slags middager, i paier, wok, omeletter, salater, som tempura eller suppe.

Sesong

Brokkolini er tilgjengelig hele året, importert fra Spania og Kenya. Den norske sesongen er mellom juni og november.

Oppbevaring

Oppbevar brokkolini i kjøleskap ved 0–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

Ernæring

Brokkolini minner om brokkoli i næringsinnholdet og er en kalorifattig grønnsak med mye vitamin C, vitamin K, fiber og B-vitaminet folat, samt kalium. De viktigste plantestoffene heter isotiocyanater.

Kilde: bama.no

Brokkoli

Brokkoli er suveren som tilbehør til middagsretter og i wok. Det mørkegrønne hodet med blomsterknopper sitter på en kraftig stilk – og dette er faktisk den søteste delen. Skrell den og spis den også!

Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har, og inneholder mer C-vitamin enn appelsiner. Brokkoli er en godt fremavlet bladkål-sort som etter hvert har blitt et tett hode. Prøv den varm i salat, smørdampet eller kjørt i en blender til en lekker, grønn suppe.

Smak

Brokkoli har en mild kålsmak, en anelse bitterhet kombinert med sødme.

Tilberedning

Skyll brokkolien, skjær av stilkenden og bladene og skrell stilken. Del opp toppen i mindre buketter, og skjær stilken i tynne skiver. Brokkolien kan du spise både rå og varmebehandlet. Den trenger bare noen få minutter i kokende vann før den er klar til å spises, da har den fremdeles litt spenst.

Bruk & Fakta

Brokkoli er god følgesvenn til alle middager, i wok, rå i salater og som suppe.

Sesong

Brokkoli er i salg hele året. Den norske brokkolien får du tak i fra juni til oktober.

Oppbevaring

Brokkoli bør lagres i kjøleskap, 0–4 °C, pakket i plast. Brokkoli egner seg godt til nedfrysing, men da bør den forvelles først.

Ernæring

Brokkoli har et høyt innhold av vitamin C og K, og den er rik på kostfiber og B-vitaminet folat også. Den er også en fin kilde til kalium. Det viktigste plantestoffet heter isotiocyanat.

Kilde: bama.no

Grønnkål

Grønnkålen er en supergrønnsak – full av vitaminer, mineraler, kostfiber, helsebringende plantestoffer og er samtidig fattig på kalorier.

Grønnkål er en robust bladgrønnsak i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. Den kan spises rå, men er like god varmebehandlet. Bladene er mørkegrønne, saftige og ofte svært krusete, men det finnes også grønnkål med glattere blader.

Smak

Grønnkål har en tydelig kålaroma med en anelse bitter smak.

Tilberedning

Fjern grove stilker og bladnerver. Brukes hele eller snittet opp. Fersk grønnkål kan fryses før videre tilberedning, og dette vil gjøre den søtere. Er bladene litt slappe, har de godt av å ligge i kald vann en stund for å få spensten tilbake.

Bruk & Fakta

Grønnkålen er utmerket til salat, baking i ovn, stuing, supper, smoothie og wok.

Sesong

Norsk sesong er fra juni og ut desember. Importeres ellers fra Spania og Italia.

Oppbevaring

Oppbevar grønnkålen i kjøleskap ved 0–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Den kan også fint oppbevares i fryseren. Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke til langtidslagring.

Ernæring

Grønnkål er rik på vitamin A i form av betakaroten, vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg får du vitamin B6 og folat, samt kalsium og kalium. En næringsbombe!

Kilde: bama.no

Hodekål

Hva er det norske kjøkkenet uten fårikål? Hodekålen er fattig på kalorier, men tar det igjen på vitamin C. Strimlet kål er deilig som råkost eller som stuing til kjøttkaker.

Hodekålen er en viktig tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet, og har blitt dyrket i Norge siden 1600-tallet. Men kålen er også en verdensvant grønnsak: prøv deg på den amerikanske klassikeren coleslaw eller en asiatisk kimchi-salat.

Smak

Hodekål smaker fyldig og litt søtt. Konsistensen er sprø og saftig. Den mest smaksrike delen av kålen er de lyse bladene nærmest stilken.

Tilberedning

Skyll kålen og ta av stygge blader. Del den opp i båter og kok i lettsaltet vann med smør til den er mør. Til stuing snitter du strimler og koker dem i lettsaltet vann til de blir knapt møre. Om du damper kålen beholder den mer smak enn om du koker den. Kålen trekker til seg mye smak under koking, for eksempel i fårikål og lapskaus.

Bruk & Fakta

Kålen kan stekes, breseres, wokkes, syltes, brukes til surkål, stuing eller supper. Du kan dampe eller koke den, eller spise den rå i salater eller som råkost.

Sesong

Den norske hodekålen får du tak i hele året.

Oppbevaring

Oppbevar hodekålen i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

Ernæring

Hodekål er naturlig fattig på energi, men den er rik på vitamin C og K. I tillegg gir den deg en del kalium, og den inneholder mye kostfiber. De viktigste plantestoffene heter isotiocyanater.

Kilde: bama.no

Kinakål

Kinakål er ikke en salat, men en kålsort som er svært godt egnet til koking, damping, steking, wokking og grilling. Du kan naturligvis også ha den i salat!

Kinakål kommer – ikke overraskende – opprinnelig fra Kina, der den er vanlig som frokost! Kålen er kalorifattig, delikat og mild, med god «crunch». De milde og søte smakstonene kommer virkelig til sin rett når den varmes. Her finnes mange tilberedningsmuligheter, så smak deg frem til din egen favoritt.

Smak

Kinakålbladene er sprø, med en mild og søt kålsmak.

Tilberedning

Skjær 5 mm av stilken og legg kålen i kaldt vann. Tørk og skjær kinakålen med en stor kniv i halvdeler eller båter, og kok den nesten mør i lettsaletet vann tilsatt smør. Til wokking strimler du den – den trenger bare noen få minutter før den er ferdig. Den blir vassen og mister mye av smaken om den blir overkokt. Den øverste, bladrike delen kan brukes til salat.

Bruk & Fakta

Kinakålen er god i salater og som råkost. Den kan også kokes, gratineres, smørdampes, stekes eller brukes til stuing, i supper eller gryter.

Det har vært dyrket kinakål i Europa fra midten av 1900-tallet.

Sesong

Du får tak i kinakål hele året. Den norske sesongen er fra mai til januar, ellers importeres den hovedsakelig fra Portugal.

Oppbevaring

Kinakål oppbevares i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

Ernæring

Det er mye kostfiber å hente i kinakål, og den er rik på vitamin K. Den er også en fin kilde til vitamin C. Det viktigste plantestoffet heter isotiocyanat og inneholder svovel, som gir kållukten.

Kilde: bama.no

Paksoi og tatsoi

Paksoi og mini-paksoi (også kalt boksoi) er all navn på en grønnsak som brukes mye i det asiatiske kjøkken, og er god både wokket og smørdampet.

En annen vanlig betegnelse er «pak choy». Denne orientalske grønnsaken består av en grønn bladbunt, med en lang hvit stilk og hvite bladnerver, og kan minne om kinakål. Den er en av mange asiatiske kålsorter, og er en svært kalorifattig grønnsak.

Smak

Paksoi har en mild og god kålsmak, som kan beskrives som pepperaktig og fyldig.

Tilberedning

Det er vanlig å wokke denne grønnsaken, og da er det viktig å bruke høy varme og passe på tiden. Bruker du for lav varme eller for lang tid, vil grønnsaken miste smak og tekstur. Til salat tar du bladene fra hverandre og legger dem i iskaldt vann i ca. 15 min. Det fjerner bitterstoffer og gir en sprøere salat.

Bruk & Fakta

Brukes i supper, stekes eller kokes. Friske blader og sprø stengler kan også brukes i salat.

Sesong

Mini-paksoi dyrkes i veksthus hele året. Normal paksoi har norsk sesong fra juni til oktober. Import kommer hovedsaklig fra Nederland og Italia.

Oppbevaring

Oppbevar grønnsaken i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne pakket i plastpose eller i lukket plastboks.

Ernæring

Paksoi er kalorifattig, men rik på kostfiber. Kålen er også rik på vitamin C, K og B-vitaminet folat, samt en kilde til vitamin A.

Kilde: bama.no

Romanesco

Romanesco er en krysning mellom brokkoli og blomkål, og har mange av de samme bruksområdene. Med andre ord – god til det meste!

Romanesco er grønn som brokkoli, men formen minner mer om blomkål. Den har spisse, knudrete buketter og er både kalorifattig og mager kost som samtidig er full av kostfiber. Server den flotte grønnsaken dampet som tilbehør til middagen, eller legg små buketter i grønnsaksfat, som tilbehør i salater eller som ren snacks.

Smak

Romanesco har en mild blomkålsmak, og du aner også slektskapet til brokkolien i smaksbildet.

Tilberedning

Før koking deler du romanescoen opp i små buketter. Det er viktig at bukettene har omtrent lik størrelse, slik at de kokes likt og ikke mister farge.

Bruk & Fakta

Romanesco brukes på samme måte som blomkål og brokkoli, og kan spises rå, kokt, gratinert eller frityrstek.

Sesong

Romanesco tilbys stort sett året rundt, og importeres hovedsaklig fra Frankrike, Italia og Nederland. Norsk sesong fra juni til ut oktober.

Oppbevaring

Oppbevar den i kjøleskap ved 0–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Romanesco har lang holbarhet, forutsatt høy luftfuktighet og lav temperatur.

Ernæring

Romanesco er kalorifattig, men full av kostfiber. Den er rik på vitamin K, C og B-vitaminet folat, og den er en kilde til kalium. De viktigste plantestoffene heter isotiocyanater og inneholder svovel.

Kilde: bama.no

Rødkål

Beskrivelse

Rødkål er en av de eldste grønnsakene vi kjenner til. I Norge har den først og fremst blitt brukt til julemat, men den egner seg til mye annet godt også!

Rødkålen er i familie med andre kåltyper som savoykål, rosenkål, blomkål og brokkoli i tillegg til sennep og karse. I likhet med mange av slektningene, er rødkålen en kompakt grønnsak som består av tettpakkede blader. Rødkål absorberer mye smak – prøv den bresert eller ovnsbakt. Nydelig!

Smak

Rødkål smaker fyldig og søtt med en anelse bitterhet. Konsistensen er sprø og saftig, og som kokt kommer det tydelige kålaromaen frem.

Tilberedning

Snitt rødkålen før steking, wokking eller bresering. Riv av de øverste bladene og skyll den godt under kaldt vann. Del deretter kålhodet i to og skjær ut stilken med to skråkutt. Skjær deretter halvdelene i tynne skiver.

Bruk & Fakta

Rødkålen kan brukes blant annet i salater og stuinger. Den kan stekes, dampes, kokes eller syltes.

Rødkålen kom til Norge allerede under vikingtiden, og er en av de eldste grønnsakene vi kjenner til.

Sesong

Rødkålens norske sesong er fra september til mai. Utover dette importeres den fra Nederland.

Oppbevaring

Oppbevar rødkålen i kjøleskap ved 2–4 ºC. Rødkål holder seg godt fordi bladene har et tynt, naturlig vokslag som beskytter mot uttørking når kravene til temperatur overholdes.

Ernæring

Rødkålen får fargen sin fra antocyaner – som blåbær. Den er rik på vitamin C, K og kostfiber, og en kilde til B-vitaminet folat. Den inneholder også plantestoffet isotiocyanat, som gir svovellukten.

Kilde: bama.no

Rosenkål

Rosenkål smaker veldig godt alene eller sammen med andre grønnsaker – når den er tilberedt riktig!

Noen sier de ikke liker rosenkål, men ofte er det fordi de har fått den servert overkokt. De fleste koker rosenkålen, men prøv å dampe den i stedet, da beholder den mer smak og farge. Smørdamper du den, får den enda mer smak. Den kan også strimles rå i salater og er et godt tilskudd i potetsalat.

Smak

Rosenkål smaker svakt bittert, med litt sødme og mye kålsmak. Kokes den for lenge kommer den bitre smaken sterkere frem.

Tilberedning

Som med de fleste andre grønnsaker må du passe på koketiden. Rosenkål trenger omtrent 3–5 minutter i lettsaltet vann, avhengig av størrelsen. Husk at det er bedre å koke denne grønnsaken for lite enn for mye.

Bruk & Fakta

Rosenkål kan stekes, kokes eller dampes. Den passer godt til kjøtt, vilt, kalkun og fisk.

Rosenkålen kommer opprinnelig fra Belgia, i området rundt Brüssel hvor den har blitt dyrket siden midten av 1700-tallet.

Sesong

Den norske sesongen for rosenkål er mellom august og januar.

Oppbevaring

Oppbevar den i kjøleskap ved 0–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

Ernæring

Rosenkålen har et høyt innhold av vitamin C, K og B-vitaminet folat. Dette følges av masse kostfiber. I tillegg er rosenkål en fin kilde til kalium. De viktigste plantestoffene heter isotiocyanater.

Kilde: bama.no

Savoykål

Savoykål er mild, velsmakende og allsidig. Prøv å dampe den med olivenolje og dryss på parmesan, eller hvorfor ikke steke den?

Savoykål regnes botanisk som en egen variant. Den har store, krusete kålblader som vender utover og omkranser selve kålhodet.

Smak

Savoykål har en mild og fin kålsmak. Slik som med alle andre kåltyper vil smaken bli sterkere og mer markant ved lengre varmebehandling.

Tilberedning

Bruk en stor kniv, og del kålen i fire båter. Fjern de ytterste bladene. Skyll kålen, og tørk den. Hvis du skal dampe den, beholder du den i båter. Skal du steke den kan du snitte den videre i strimler.

Bruk & Fakta

Savoykål er god til råkost, siden den er mild i smak, sprø og dekorativ. Den egner seg også til mange typer varmebehandling.

Savoykål stammer fra Savoie-distriktet i Frankrike, derav navnet.

Sesong

Du vil stort sett ikke finne savoykål i butikkene utenom norsk sesong. Den norske sesongen er fra juli til januar.

Oppbevaring

Oppbevar den i kjøleskap ved 0–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Holdbarheten for savoykål er kortere enn for vanlig hvitkål.

Ernæring

Savoykålen er rik på kostfiber og vitamin C, samt K-vitamin. I tillegg er den en fin kilde til kalium. De viktigste plantestoffene i savoykålen heter isotiocyanater og inneholder svovel.

Kilde: bama.no

Sommerkål

Beskrivelse

Sommerkål, også kalt nykål, smaker fantastisk og har et hav av bruksområder!

Noen venter på nypotetene, andre på jordbærsesongen. Mange venter også på sommerkålen – og det er ikke så rart. Den smaker nemlig nydelig, er full av vitamin C og B-vitaminet folat, og er i tillegg svært anvendelig. Den er elegant og sprø, og akkurat denne sprøheten er vel verdt å passe på ved varmebehandling: Ikke kok den for lenge!

Smak

Sommerkålen er sprø, og ubehandlet har den en mild og søt kålaroma. Når den er kokt kommer sødmen og den flotte kålaromaen virkelig frem.

Tilberedning

Sommerkål smaker best smørdampet. Bruk en vid kjele med lokk, dekk bunnen så vidt med vann, én ss smør og dryss en grovskåret sommerkål over. Legg på lokk og damp på sterk varme i ett til to minutter. Den blir aller best om bladene fremdeles har litt av sprøheten igjen ved servering.

Bruk & Fakta

Sommerkålen kan grilles, stekes, wokkes, kokes eller dampes som tilbehør til alle slags kjøtt-, fisk- og fugleretter, som stuing eller suppe. Finsnittes til salater eller som råkost.

Sesong

Den norske sesongen er fra mai til juli. Det er import fra Ungarn og Makedonia fra slutten av mars frem til norsk sesong.

Oppbevaring

Oppbevares best i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

Ernæring

Denne deilige kålen er svært rik på vitamin C, K, B-vitaminet folat og kostfiber. Den er kalorifattig også. De viktigste plantestoffene kalles isotiocyanater, inneholder svovel og gir kålen smak.

Kilde: bama.no

Spisskål

Våren betyr ikke bare lysere tider, men også knasende sprø spisskål!

Spisskål har en karakteristisk form, med løst knyttede, saftige blader. Ettersom den er mild i smak kan denne kålen også nytes rå.

Smak

Spisskål er mild, delikat og minner mest om sommerkål i smak.

Tilberedning

Spisskålen smaker best når den smørdampes. Bruk en vid kjele med lokk, dekk bunnen så vidt med vann, én ss smør og dryss en grovskåret spisskål over. Legg på lokk og damp på sterk varm i 1–2 minutter. Den blir best om bladene fremdeles har litt av sprøheten igjen ved servering.

Bruk & Fakta

Spisskål passer til alle slags kjøtt-, fisk- og fugleretter. Brukes stekt, kokt eller dampet med litt salt, pepper og smør.

Sesong

Spisskål har noe import utenom norsk sesong, som er fra mai til oktober.

Oppbevaring

Oppbevares best i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

Ernæring

Kålen skal ha frisk farge med tette blader. De ytterste bladene skal være tunge, med skinnende lysegrønn farge. Fargen skal være jevn, og bladene skal være uten kutt og andre skader.

Kilde: bama.no

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Populære oppskrifter
Kanskje du vil like disse også