Meny

Litt om pasta

Pasta

Oppdatert

Pasta er et næringsmiddelprodukt, som vanligvis er lagd av en deig av hvete (vanlig hvete eller durumhvete) vann og salt, men kan også være tilsatt andre ingredienser for å gi farge og smak til pastaen, eller andre egenskaper. Mest vanlig er det å tilsette egg.

Ordet pasta kommer fra latinsk / gresk språk (παστα) som betyr deig;

På italiensk brukes også ordet om små kaker.

Selv om mange forbinder pasta med Italia så har den røttene i den arabiske matkulturen før den spredde seg til Hellas (Makaronia) og deretter til Italia.

Produktet selges oftest i tørket tilstand, da med et vanninnhold på ca. 7 %, men kan også selges fersk.

Hovedingrediensen i pasta etter italiensk tradisjon er durumhvete, som gir pastaen et høyt innhold av protein og karbohydrater, og et lavt innhold av stivelse. Den bidrar også til at pastaen ikke klebrer etter koking.

I Østen brukes mye nudler, der deigen kan lages av både hvete, mais, ris og bønner. Pasta kan også lages av spelt, eller bokhvete som f.eks. Pizzoccheri. Det finnes ulike finhetsgrader på pasta, fra finmalt mel til grovmalt og helkorn.

I tillegg finnes pasta i ulike varianter som:

  • fersk eller tørket
  • fylt eller ikke fylt
  • farget eller ikke farget (brukes ofte grønnsaker til farging)

I noen tilfeller kan pastadeigen også tilsettes B-vitamin, jern eller proteiner.

Kilde: wikipedia.org

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Populære oppskrifter
Kanskje du vil like disse også