Meny

Litt om ris

Rid

Oppdatert

Naturris/ upolert ris:
Riskorn har et hardt skall utenpå som ikke egner seg til å spise. Når dette blir fjernet ender vi opp med brun ris som skyldes at riskornet fortsatt har et tynt brunt skall rundt seg. Det er i dette skallet og i kimen det meste av næringen sitter.

Hvit ris/polert ris:
Når du fjerner dette tynne brune skallet rundt riskornet blir det polert, og det er dette vi kaller hvit ris. Da er også mye av næringen i riskornet bortet ettersom det er i dette skallet mesteparten av næringen sitter. Hvit ris inneholder stort sett bare stivelse, og gir en kort metthetsfølelse.

Paraboiled ris/kokt ris:
Paraboiled ris er også en type hvit ris, men den inneholder allikevel mer næring ettersom den blir kokt før det tynne brune skallet fjernes, og på denne måten beholder mye av næringen selv om det ikke er like mye som i brun ris.

Villris/sort ris:
Villris er egentlig et gress og vokser hovedsaklig i Canada og USA. Risen er nærmest svart og har en tydeligere hasselnøttsmak. Denne risen blandes ofte med annen ris og må legges i bløt før den kan spises, men inneholder mer proteiner, jern og B-vitaminer enn annen ris.

Økologisk ris:
Økologisk produksjon bygger som kjent på naturens premisser. Produktene får nok tid til å utvikle smak og næringsinnhold uten tilsetninger, syntetiske sprøytemidler og kunstgjørsel, og det gjør også risen. På denne måten får den et større næringsinnhold enn mange andre rissorter.

Fullkornsris:
Et produkt må inneholde minst 51 prosent fullkorn for å kunne kalles et fullkornsprodukt. Dete gjør at produktet blir mer rikt på næringstoffer som ikke er i finsiktet mel eller andre bearbeidede kornprodukter. Fullkornsris inneholder blant annet antioksidanter og har en god effekt på imminforsvaret. Det gir også en større metthetsfølelse.

Kilde: dinside.no

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Populære oppskrifter
Kanskje du vil like disse også