Meny

Litt om sopp

Sopp

Oppdatert

I Norge finnes det matsopper i alle størrelser, fasonger og farger – noen er sesongbaserte, mens de vanligste typene finner du i butikkhyllene hele året. Sopp er hurtig å tilberede og smaker veldig godt – riktig tilberedt. Alle typer sopp, også tørket, skal varmebehandles før du spiser dem. La soppen ta hovedrollen i ditt neste måltid!

Aromasopp

Er du glad i sjampinjong, bør du prøve aromasopp. Du får enda mer smak, og den lekre brune hatten tar seg godt ut!

Aromasopp er en ung portobellosopp der hatten ennå ikke har sprunget ut. Det er langt mer smak i aromasoppen enn i hvit sjampinjong, og den er fastere i kjøttet, men bruksområdene er de samme.

Smak Aromasopp er som navnet sier aromatisk med fast konsistens.

Tilberedning All sopp må varmebehandles for bruk. Aromasopp skal børstes ren, og ikke skylles med vann. Ikke stek for mye sopp i pannen om gangen! Soppen bør få ligge alene uten å bli rørt i et par minutter, rist så på pannen og tilsett smør. Vend soppen i smøret, og når den er gyllen, er den klar.

Bruk & Fakta Aromasopp kan nytes som en egen rett, som tilbehør til f.eks. stek eller i en gryte. Stekt sopp med litt salt og pepper, kanskje surret i litt rømme, er en deilig kveldssnack.

Sesong Aromasopp er tilgjengelig året rundt, men dyrkes ikke i Norge.

Oppbevaring Aromasopp må lagres mørkt og kjølig. All frisk sopp har kort holdbarhet og bør kjøpes inn kort tid før bruk.

Ernæring Aromasopp er fattig på kalorier, men en kilde til kostfiber. Den er også en kilde til fosfor, kalium, niacin og D-vitamin.

Kilde: bama.no

Enoki

Enokisoppen er mild i smaken, og har en sprø konsistens som passer ypperlig i wok, stekt, marinert og i stuing.

Enoki er en japansk sopp med tynne, hvite stilker og en liten hvit hatt på toppen av hver stilk. Den er en viktig ingrediens i mange asiatiske retter, og hele soppen er spiselig, unntatt rotendene, dersom disse sitter igjen på stilkene.

Smak Enoki har en delikat, mild og søtlig smak, med en lett sprø konsistens og fruktig aroma.

Tilberedning All sopp skal varmebehandles før bruk?. Kutt av den nederste delen av stilken, opp til punktet hvor stilken skiller seg i individuelle stilker. Sopp må ikke skylles, fordi vannet trekker inn i soppen og gjør den vassen. Børst soppen forsiktig eller bruk en liten kniv til å rense om nødvendig.

Bruk & Fakta Enoki kan brukes i supper, sauser, stekt og blandet med annen sopp, i salat eller på sandwichen. Den er godt egnet til fritering som tempura.

Sesong Enokisoppen er tilgjengelig hele året.

Oppbevaring Sopp lagres mørkt, luftig og kjølig ved 2-4 ºC i papirpose. Oppbevar aldri sopp i plastpose eller plastboks.

Ernæring Enoki er en kalorifattig, fiberrik sopp. Den er også rik på vitamin D og B-vitaminet niacin, samt at den er en kilde til fosfor, kalium og B-vitaminene tiamin og folat.

Kilde: bama.no

Kantarell

Den svært smaksrike kantarellen er en av naturens virkelige delikatesser, og omtales blant annet som «skogens gull».

Med sin vakre oransje farge er den ettertraktet av kokker og soppelskere, både som egen rett, tilbehør til middagen eller i sausen. Soppen har en utsøkt, sterk og krydderaktig smak som er lett gjenkjennelig og gir en fin aroma. Til vilt er den perfekt, enten som en del av sausen eller stekt i smør som tilbehør.

Smak Smaken er lett krydret, med pepperlignende ettersmak. De kraftige aromaene gjør den ideell til både supper og sauser.

Tilberedning All sopp skal varmebehandles før bruk. Kantarellen børstes ren, bruk eventuelt en liten kniv. Skjær litt av stilken og riv i passende biter fra toppen og nedover. Stek soppen i varm panne med litt smør eller nøytral olje til du får en fin brunfarge på deler av soppen.

Bruk & Fakta Kantarell kan blandes inn i en soppblanding, stues, lages suppe på, brukes i terriner, wokkes og hermetiseres.

Sesong Kantarell vokser vilt over det meste i Norge og norsk kantarell er tilgjengelig om høsten. Andre tider på året er den importert.

Oppbevaring Sopp lagres mørkt, luftig og kjølig ved 2-4 ºC i papirpose. Oppbevar aldri sopp i plastpose eller plastboks.

Ernæring Kantarellen er rik på protein og kostfiber så vel som B-vitaminet niacin og sporstoffene kobber og selen. Den er en kilde til betakaroten, riboflavin, jern og kalium også. Sopp er tungt fordøyelig.

Kilde: bama.no

Portobello

Portobellosoppen er en fullvoksen aromasopp, med en fyldig og markant smak.

Når aromasoppen er fullt utvokst, blir den altså til en portobello. Den får en kraftig soppsmak, og ettersom den gir fra seg farge, er den best egnet til steking. Fylt portobello kan være en egen, lekker rett; ta ut hele stilken og fyll den snudde hatten med risotto eller kjøttfarse, og gratiner i ovnen.

Smak Portobellosopp har en kraftig, litt nøtteaktig smak.

Tilberedning All sopp skal varmebehandles før bruk. Skjær litt av stilken og del soppen i passende biter eller skiver. De mørkebrune skivene under hatten bør tas vekk hvis du skal koke eller surre soppen – hvis ikke gir de fra seg en kraftig brun farge. Steker du soppen er det ikke nødvendig å fjerne det brune under hatten.

Bruk & Fakta Portobellosopp egner seg også i stuinger og sauser. Den passer i terter og terriner, og den er velegnet til marinering etter helsteking.

Sesong Portobellosopp er tilgjengelig hele året.

Oppbevaring Sopp lagres mørkt, luftig og kjølig ved 2-4 ºC i papirpose. Oppbevar aldri sopp i plastpose eller plastboks.

Ernæring Portobellosopp er fattig på kalorier, og i tillegg en kilde til kostfiber. Den er også en kilde til fosfor, kalium, niacin og D-vitamin.

Kilde: bama.no

Shiitake

Shiitake er den nest mest spiste soppen i verden. Med andre ord smaker den nydelig og kan brukes til det meste.

Shiitake stekt i smør med litt salt og pepper er en delikatesse i seg selv, og i Japan inngår soppen i en mengde retter. I soppverdenen er det bare sjampinjong det dyrkes mer av, og shiitake vokser også vilt, spesielt i Kina og Japan. Shiitake er brun og kan se litt ut som aromasopp, men er tørrere og mer porøs i konsistensen.

Smak Smaken er fyldig og aromatisk med lang ettersmak.

Tilberedning All sopp må varmebehandles før bruk. Rens shiitake-soppen og stek i varm panne med litt nøytral olje til vannet er fordampet. Tilsett salt, litt pepper og en ss smør og stek til du får en fin brunfarge på deler av soppen. Server som de er eller fortsett oppskriften med å stue, lage saus eller suppe.

Bruk & Fakta Brukes i stuinger, supper, sauser, stekt og blandet med annen sopp. Den er godt egnet til wokking og tørking.

Sesong Shiitake er tilgjengelig året rundt. Den vokser vilt i Asia, men dyrkes i dag både i vestlige og østlige land.

Oppbevaring Sopp lagres mørkt, luftig og kjølig ved 2-4 ºC i papirpose. Oppbevar aldri sopp i plastpose eller plastboks. Shiitake har noe lenger holdbarhet enn andre sopptyper.

Ernæring Shiitakesoppen er fiberrik. Den har et høyt proteininnhold, til tross for at den er energifattig. Shiitake er også en kilde til B6 og niacin.

Kilde: bama.no

Sjampinjong

Med sin milde smak er sjampinjongen lett å like, og da er det ikke rart at den er verdens mest spiste sopp.

Skal du få barna til å spise sopp, er den et godt sted å begynne. Den kan være både en rett i seg selv, en ingrediens eller et smakfullt tilbehør til middagen. Tre sopp på grillspyd eller lag en suppe med stavmikseren. Sjampinjongen trives også godt i selskap med annen sopp.

Smak Mild, med aromaer av jord og skogbunn og med fast konsistens.

Tilberedning Sopp skal alltid varmebehandles. Bruk en liten kniv og en børste til å rense soppen før bruk. Skjær av litt av stilken og del den i passende biter eller skiver.

Bruk & Fakta Sopp skal alltid varmebehandles. Sjampinjong kan brukes stekt, i supper, sauser og stuinger og på grillen. Den er også godt egnet til wokking, i gryter og til omeletter.

Sesong Du får tak i sjampinjonger hele året, hovedsakelig importert fra Polen og Nederland.

Oppbevaring All frisk sopp har kort holdbarhet, optimal lagring er mørkt, luftig og kjølig.

Ernæring Sjampinjong er kalorifattig, men mye av de få kaloriene kommer fra protein. Den er svært fiberrik, og den har et høyt innhold av sporstoffet kobber. Den er også en kilde til niacin, kalium og fosfor.

Kilde: bama.no

Steinsopp

Det finnes mange meninger om hva som er den beste soppen, men steinsoppen er en av favorittene.

Pasta er steinsoppens beste venn. Stek soppen og vend den inn i pasta sammen med litt god olivenolje og frest hvitløk. Det blir ikke enklere – og nesten ikke bedre. Eller lag deg en risotto og tilsett godt med stekt steinsopp.

Smak Smaken er aromatisk og kan minne om hasselnøtter. Fruktkjøttet er fast.

Tilberedning Sopp skal alltid varmebehandles. Bruk en liten kniv og en børste til å rense soppen før bruk. Skjær av litt av stilken og del resten av soppen i passende biter eller skiver.

Bruk & Fakta Bruk steinsoppen i stuinger og sauser, eller stekt og blandet med annen sopp, den er velegnet til sylting og passer utmerket i terter og terriner.

Sesong Steinsoppen importeres fra Sverige, Italia og Frankrike fra august til november. Den norske sesongen er fra juli til oktober.

Oppbevaring Sopp lagres mørkt, luftig og kjølig. I frisk tilstand er holdbarheten kort, men tørket sopp kan skaffes hele året.

Ernæring Steinsopp er kalorifattig og fiberrik. Den er også rik på vitamin D, pantotensyre, niacin og kobber, samt en kilde til riboflavin.

Kilde: bama.no

Trøffel

Trøffel er sopp man finner under jorden i høytliggende skogsområder i Syd-Europa, mest i eikeskog. Nesten alle trøfler i handelen kommer fra Italia eller Frankrike.

Trøfler er også å finne på Gotland (Sverige) som er det kjente nordligste funnstedet så langt. Trøfler har variabel fasong, men kan av utseende minne om en litt knudrete potet. Når man skjærer over en trøffel har den et marmoraktig mønster i det saftige fruktkjøttet. Trøfler har en meget kraftig og raffinert smak og lukt, som gjør at dette er høyt etterspurt gourmetmat. Prisen på denne varen gjør at trøfler neppe blir en del av det vanlige sortimentet i norske butikker. Det finnes flere sorter trøfler, og den hvite er den desidert dyreste. Den kan koste flere tusen kroner pr kilo. Sorte vintertrøfler, eller Perigord-trøfler er sorte både utenpå og inni, og er også høyt etterspurt. Sommertrøfler er også svarte utenpå, men hvite inni, og har på langt nær så kraftig smak som vintertrøfler. Det finnes også kinesiske trøfler, som er mye billigere, fordi de har mindre smak. (Til orientering brukes navnet Kinesiske trøfler også på en type blå poteter som dyrkes i Frankrike). Import fra Frankrike og Italia hele året.

Egenskaper Det finnes ingen kjente egenskaper om Trøffel.

Lagring Oppbevaring mørkt i 0 – 2°C gir holdbarhet på 12 – 14 dager.

Kilde: frukt.no

Østerssopp

Med mild smak, knasende konsistens og lekkert utseende er østerssoppen en smaksopplevelse av rang!

Østerssopp passer godt til det meste av kjøttmiddager og er fabelaktig i asiatiske retter eller på pasta. Her får du både tyggemotstand og god smak. Når du steker den, blir den lekkert knasende og den gode smaken trer frem. Du kan også pakke østerssopp i foliepakker sammen med annen sopp, grønnsaker og litt olje, og legge på grillen.

Smak Østerssopp har fin og fyldig smak, soppkjøttet er fast og aromatisk etter steking.

Tilberedning Østerssopp skal børstes rene før bruk. Skjær litt av stilkenden, bruk de små soppene hele, mens de store rives fra toppen og ned i passende biter. Må varmebehandles før bruk. Best smak får du ved å steke dem i varm panne med litt nøytral olje. Stek til vannet er fordampet, nå tilsettes salt, litt pepper og en ss smør. Stek til du får en fin brunfarge på deler av soppen. Serveres som de er eller fortsett oppskriften med å stue, lage saus eller suppe.

Bruk & Fakta Østersopp kan stekes eller wokkes, spises som tilbehør eller som egen rett.

Sesong Østerssopp importeres fra Nederland og Polen, og er tilgjengelig året rundt.

Oppbevaring Sopp lagres mørkt, luftig og kjølig.

Ernæring Det er ikke mange kaloriene i østerssopp, men mye av dem kommer fra protein og kostfiber. Den er også en kilde til B-vitaminene folat og niacin, samt til kobber og fosfor.

Kilde: bama.no

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Populære oppskrifter
Kanskje du vil like disse også