Lussekatter-1-1

Lussekatter

Over 60 min
Avansert
Print
Lussekatter er en like viktig del av Luciadagen den 13. desember som skikken med hvitkledde jente og gutter med tente lys. Dette er en skikk vi har adoptert fra Sverige. 
PORSJONER1

Ingredieser

Pensling

  • 1 sammenvispet egg
  • pyntes med rosiner eller korinter

Fremgangsmåte

  • Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken.
  • Tilsett resten av væsken, egget, safranen (gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
  • Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca 40 minutster.
  • Form deigen til lussekatter (se beskrivelse under), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede i ca 15 - 20 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gyllen i stekeovnen ved 225 °C i 8 - 10 minutter. På varmluft 200 °C i 8 - 10 minutter.
  • Beskrivelse av hvordan du kan trille lussekatter
  • Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
  • Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver - en Gullvogn.
  • Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - Prestens hår (pasjfasong).
  • Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.
  • * 1 g safran kan erstattes med 1/2 ts gurkemeie.
Kilde: melk.no Foto: Kina Osan