Meny
Moussaka0

 

Moussaka er en gratinert matrett som stammer fra Midtøsten. I vår tid er retten best kjent fra Tyrkia og Hellas, men den er utbredt i store deler av Midtøsten og på Balkan.
Porsjoner6
Ingredieser
Ostesaus
Fremgangsmåte
  • Skjær auberginene i 5 mm tykke skiver. Legg de på et brett, dryss med salt, og la det trekke i 30 minutter. Skyll med vann, og tørk med kjøkkenpapir.
  • Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  • Varm 2 ss olivenolje i en stekepanne. Tilsett auberginen porsjonsvis, og stek i 1-2 minutter på hver side, eller til de er gylne og myke. Tilsett litt mer olivenolje om nødvendig.
  • Varm 1 ss olivenolje i en stor gryte. Tilsett løk, og stek over middels varme i 5 minutter. Rør inn hvitløk, allehånde og kanel, og stek i 30 sekunder. Tilsett kjøttdeigen , og stek i 5 minutter, eller til det er brunt. Eventuelle klumper løses lett opp med baksiden av en skje. Tilsett tomat, tomatpure og vin, og la det surre over svak varme i 30 minutter, eller til væsken har kokt inn. Rør inn hakket persille, og smak til.
Ostesausen
  • Smelt smøret i en gryte over svak varme. Rør inn melet, og kok i 1 minutt, eller til det blir blekt og skummende. Ta gryten av platen, og rør inn melk og muskatnøtt litt etter litt. Sett gryten tilbake på platen, og kok under konstant omrøring til sausen begynner å tykne. Skru ned varmen, og la det småkoke i 2 minutter. Rør inn 1 ss ost til alt er godt blandet. Rør inn eggene rett før servering.
  • Dekk bunnen i en 3 liters ildfast form (25 x 30 cm) med en tredel av aubergin es kivene. Fordel halvparten av kjøttsausen i formen, og dekk med et nytt lag aubergineskiver. Fordel resten av kjøttsausen på toppen, og dekk med resten av aubergineskivene.
  • Hell ostesausen på toppen, og dryss med resten av osten. Stek i 1 time. La moussakaen hvile i 10 minutter for den skjæres i porsjonsstykker.
  • Tips: Auberginen kan byttes ut med like stor mengde skrelt, frityrstekte squash- eller potetskiver, eller med en kombinasjon av dette.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter