Nøtter0

Cashewnøtter

Cashewnøtter Cashewnøttene høstes fra cashewtreet, og stammer opprinnelig fra Brasil. Treet kan bli mellom 10-15 m høyt, og det er den paprikaformede cashewfrukten som inneholder cashewnøtten.

Cashewnøtt er botanisk sett et frø – selv om vi til daglig kaller den en nøtt. Cashewtreet trenger et varmt og fuktig klima, og landene med størst produksjon er i dag Vietnam, Nigeria, India, Brasil og Indonesia.

Casheweplet kan også spises, og man kan lage syltetøy eller chutney av det. Mange land bruker eplet til å lage vin eller likør.

Bruksområde Cashewnøtter brukes ofte i asiatisk mat som for eksempel i wok. De brukes også ofte som snacks.

Egenskaper Cashewnøtter har et høyt innhold av enumettet fett som bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Cashewnøtter er også en proteinkilde. Protein bidrar til å opprettholde muskelmasse og er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt. Cashewnøtter har videre et høyt innhold av tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor, i tillegg til å være en kilde til vitamin B6 og kostfiber. Tiamin og magnesium bidrar til normal energiomsetning, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kalium bidrar til normalt blodtrykk, mens sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og negler. Fosfor er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt.

Lagring Cashewnøtter er mulig å få tak i hele året og bør oppbevares svalt mellom 8-12 °C.

Hasselnøtter

Hasselnøtter Hasselnøttene vokser på hasselbusken og kommer opprinnelig fra Syd-Europa og Asia. Nøttene har et kraftig skall som man må knekke for å komme til nøttekjernen.

Kjernen er lys og svakt gul og er omfavnet av en tynn, brun hinne som man spiser. Ofte ristes nøttene for å bedre få fram nøttesmaken.

Bruksområde Hasselnøttene har en god smak som passer godt til desserter, kaker og i konfekt og sjokolade.

Egenskaper Hasselnøttene har et høyt innhold av vitamin E. Spiser du 50 gram, som tilsvarer rundt 20 nøtter, dekker du dagens behov. Hasselnøtter er også en kilde til tiamin, vitamin B6, folat, kalium, kopper, fosfor, jern, magnesium, sink, kalsium og kostfiber. Tiamin, vitamin B6, fosfor, magnesium og kalsium bidrar til normal energiomsetning, folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og syn, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Lagring Hasselnøtter er tilgjengelige hele året og bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.

Kastanjer

Kastanjer Kastanje vokser på trær og dyrkes over hele Syd-Europa. Kastanjenøttene vokser tre stykker sammen omgitt av et grønt tagget hylster. Dette brukes ikke, og det er kun de brune kastanjenøttene som selges. Under det tynne brune skallet er fruktkjøttet helt hvitt og mykt. Kastanjen inneholder 50 % vann og mye mer stivelse enn andre nøtter, og brukes derfor som en grønnsak. Smaken blir søt og nøtteaktig ved koking eller steking.

Bruksområde Kastanje spises ikke rå, men kan ristes, stekes, bakes eller kokes. I Syd-Europa selges ofte ristede kastanjer som snacks, direkte fra kullgrillen. De kan også brukes som grønnsak til fjørfe og kjøttretter. Skallet fjernes ved å snitte i skallet, og legge kastanjen i kokende vann til den åpner seg. Deretter kan skallet fjernes for hånd. Kastanjer kan også snittes og bakes i ovn og serveres med litt smør og salt.

Egenskaper Kastanje har lavt fettinnhold og høyt innhold av vitamin B6, folat, vitamin C og kopper. Kastanje er også en kilde til tiamin, kalium og fosfor, i tillegg til å ha et høyt innhold av kostfiber. Vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet, mens tiamin bidrar til hjertets normale funksjon. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav Kastanje skal være hel og tørr, uten spor av mugg eller skadedyr.

Lagring 0 – 2°C. Kastanje har god holdbarhet

Kokosnøtter

Kokosnøtter Kokosnøtten er frukten til kokospalmen og kan bli opp til 2,5 kilo. Ytterst har den et tynt, grønt læraktig skall og under dette sitter selve fruktkjøttet. Vanligvis selges bare kjernen i kokosnøtten, men hele frukten med ytterskall kan også skaffes. Skallet er grønt og læraktig og kan ikke spises.

Bruksområde Kokosnøtt inneholder både kokosmelk og kokosmasse som kan spises. Kokosmassen kan spises naturell eller rives og brukes til baking eller annen matlaging. Kokosmelken kan brukes til matlaging eller drikkes. Det harde skallet på kokosnøtten er delt i tre deler med et mørkt ”øye” på hver del. Disse øynene er nøttens spirer. Den ene delen er litt bredere enn de andre to, og øyet på denne delen er mykt. Man kan lett stikke hull i dette øyet og tømme ut melken eller drikke den direkte fra nøtten før man deler den. Når nøtten er tømt kan man dele den ved å slå et slag med en hammer. En annen metode er å holde kokosnøtten i en hånd, og slå noen slag på «ekvator» på nøtten f.eks. med baksiden av en tung kniv (NB. Ikke eggen). Når nøtten sprekker, kan man f.eks. dele brekke skallet fra hverandre med en kniv.

Egenskaper Kokosnøtt har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Kokosnøtt har også et høyt innhold av kopper. I tillegg er kokosnøtt en kilde til jern, kalsium og fosfor. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalsium og fosfor bidrar til å oppretthole normale knokler og tenner. Fosfor bidrar i tillegg til normal energiomsetning.

Kvalitetskrav Kokosnøtter skal være hele og tørre, uten sprekker og uten mugg. Nøtten skal kjennes tung, og skal inneholde melk. Det vil man høre ved å riste på den. Det skal ikke være vått rundt nøttens tre øyne.

Lagring 0 – 2°C. Kokosnøtt har forholdsvis god holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder ved riktig temperatur.

Macadamianøtter

Macadamianøtter Macadamia er et opptil 15 m høyt tre som vokser nordøst i Australia hvor den også stammer fra. Nøttene har et hardt, brunt skall med en benhvit kjerne. Den er en av de feteste nøttene som finnes, og inneholder mye umettet fett.

Bruksområde Macadamianøtter har en smak som ligner litt på kokos, og kan brukes som snacks eller i bakverk og desserter. De passer også godt i curryretter, salater og grønnsaksretter.

Egenskaper Macadamianøtter har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, tiamin, magnesium og kopper. Videre er makadamianøtter en kilde til niacin, vitamin B6, jern, kalsium og fosfor. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolverdier i blodet. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, magnesium, niacin, vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalsium og fosfor bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner.

Lagring En åpen pakke med macademianøtter bør oppbevares i kjøleskapet eller i fryseren da det høye fettinnholdet gjør at de harskner raskt.

Mandler

Mandel finnes i to varianter – søt og bitter. Mandeltreet anses å komme fra vest i Asia, rettere sagt Afghanistan og Iran hvor den fortsatt i dag forekommer vill.  I dag er det Spania og Italia som er de to største produsentlandene av mandler. Mandeltreet er middels høyt, og selv om de blir omtalt som nøtter er mandelen frøet til treet. Frukten til mandeltreet er grågrønn med små, myke hår. Fruktkjøttet som omgir stenen (mandelen) er ikke spiselig. Mandelen i seg selv er omgitt av en tynn, brun hinne. Denne kan – om man ønsker – skoldes av slik at mandelen blir glatt og hvit.

Bruksområde Søtmandelen brukes ofte i bakverk (som for eksempel i marsipan og kransekake) og konfekt (nougat). Bittermandelen er ofte mindre og gråere enn søtmandelen og kan brukes i bakverk og desserter for å framheve mandelsmaken. Det er ikke nødvendig å bruke mer enn 1-2 bittermandler av gangen. Den eteriske oljen fra bittermandelen brukes i blant annet Amaretto (en italiensk likør).

Egenskaper Mandler har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor. Mandler er også en kilde til protein, tiamin, niacin, folat og jern. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Riboflavin og sink bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens magnesium, fosfor, tiamin og niacin bidrar til normal energiomsetning. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Lagring Mandel bør oppbevares kaldt mellom 0-4°C.

Paranøtter

Paranøtter Paranøtten kommer fra et sør-amerikansk tre og forekommer naturlig i land som Brasil og Venezuela. Paranøttreet er et stort tre som kan bli opptil 30-45 m høyt dessuten kan det bli mer enn 500 år gammelt! Botanisk sett er paranøtten en kapselfrukt og ikke en nøtt. Nøttene sitter inne i en kapsel som veier ca 3 kg og som inneholder ca 25 nøtter. Nøttene sitter så tett at det harde skallet som sitter rundt hver individuelle nøtt formes av nøttene som ligger ved siden av.

Bruksområde Paranøtter knekkes og spises som snacks, gjerne rundt juletider. Smaken minner om kokos og de kan også brukes i bakverk, dessert eller i konfekt. Nøttene er kjent for å være vanskelige å knekke og et godt tips er å bløtlegge de i vann noen minutter først slik at de blir lettere å knekke.

Egenskaper Paranøttene har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, tiamin, kalium, magnesium, sink, selen, kopper, fosfor og kostfiber. Paranøtter er også en kilde til kalsium og jern. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet.  Vitamin E og selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens tiamin og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og syn, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Lagring Paranøtter bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.

Peanøtter

Peanøtter kommer opprinnerlig fra Syd-Amerika, i området rundt Paraguay. Den dyrkes i dag i tropiske og subtropiske strøk som for eksempel Kina og India. Det finnes beviser på peanøttproduksjon som kan dateres så mye som 3500 år tilbake i tid, og nøttene har blitt funnet i Inkaindianernes graver.  Botanisk sett er peanøtten en belgvekst, men nærings- og smaksmessig minner den mer om nøtter og den blir derfor regnet og omtalt som en nøtt.

Peanøttplanten har gule blomster som er selvbefruktende. Etter befruktningen vokser stilken og bøyer seg, for deretter å trenge ned ca. 8 cm ned i jorden. Der utvikles belgen som får et tykt, fiberaktig og porøst skall. Innenfor skallet sitter det to kjerner  peanøttene. Skallet er sprøtt og lett å knekke. Selve nøttene er omfavnet av en tynn, brun hinne som enkelt kan fjernes.

Bruksområde Peanøtter smaker best etter å ha blitt ristet og saltet. De brukes også til å lage peanøttsmør og peanøttolje som kan brukes som matolje. Nøttene er gode å bruke i forskjellige asiatiske retter eller i salater. De innholder ca 50 % fett og anbefales derfor bare i mindre mengder av gangen.

Egenskaper Peanøtter har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Peanøtter har også et høyt innhold av vitamin E, tiamin, niacin, folat, jern, kalsium, magnesium, sink, kopper og fosfor. Vitamin E og sink bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Tiamin og niacin bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalsium, magnesium og fosfor bidrar til  å opprettholde normale knokler og tenner. Peanøtter er også en kilde til protein og vitamin B6 og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin B6 bidrar til normal omsetning av protein og glykogen. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Lagring  Peanøtter er tilgjengelige hele året, og bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.

Pekannøtter

Pekannøtter Pekannøtten kommer fra Nord-Amerika og vokser på store trær som kan bli bortimot 40 m høye. Nøttene tilhører samme familie som valnøtter og minner om dem i smak, men er noe søtere og mildere.

Pekanfrukten som omgir nøtten splittes inn i fire biter når den blir moden for å løsgjøre nøttene. Nøtten har et brunt skall som er forholdsvis tynt og blankt. Selve pekannøtten er avlang og rynkete og lik valnøtten.

Bruksområde Pekannøtter kan knekkes og spises som snacks. De blir også brukt i iskrem, desserter, kaker og konfekt, og i dens hjemland USA brukes den i den populære desserten pecan pie. Nøttene kan også ristes for å forsterke smaken.

Rundt juletider og nyttår er det vanlig å finne hele pekannøtter i ”nøttedisken” i butikken.

Egenskaper Pekannøttene har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, tiamin, magnesium, sink, kopper og fosfor. Pekannøtter er også en kilde til vitamin B6, jern og kalium. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, magnesium, fosfor og vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning. Sink bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk.

Lagring Pekannøtter uten skall bør oppbevares i kjøleskapet mellom 0-4 °C.

Pinjekjerner

Pinjekjerner er store frø fra konglen på spesielle furutrær som vokser ved Middelhavet. Det finnes flere ulike kongler som har store nok frø til at de kan bli solgt som pinjekjerner. Pinjekjerner er rike på jern, proteiner, flerumettet fett og sink. Pinjekjerner importeres fra Italia, Spania og Portugal.

Bruksområde Pinjekjerner blir ofte bedre etter at de har blitt ristet. De brukes ofte i salater og er en av hovedingrediensene i pesto (en italiensk saus). Pinjekjerner bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.

Egenskaper Pinjekjerner har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor. Pinjekjerner er også en kilde til riboflavin, niacin, folat og kostfiber. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Vitamin E og riboflavin bidrar til å beskytter cellene i kroppen mot oksidativt stress, mens tiamin, magnesium og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk. Sink bidrar til å opprettholde normal hud, hår og syn. Niacin og folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Pistasjenøtter

Pistasjenøtter Pistasjenøtten inneholder et lite frø som omgis av en rødlilla hinne. Skreller man bort denne hinnen kommer den karakteristiske, lysegrønne fargen til syne.

Pistasjenøtter kommer opprinnelig fra Syria og Irak og vokser på et lite tre som blir inntil 10 m høyt. Frukten fra treet har et tynt, rynkete og læraktig fruktkjøtt som omgir den hvite stenen som vi kaller pistasjenøtten. Pistasjenøtten inneholder et lite frø som omgis av en rødlilla hinne. Skreller man bort denne hinnen kommer den karakteristiske, lysegrønne fargen til syne. Når frukten er moden åpner skallet seg i den ene enden hvilket gjør det mulig å plukke ut frøet.

Bruksområde Pistasjenøtten kan spises som saltet snacks og dessuten brukes den ofte i is (pistasjeis), desserter, bakverk og konfekt.

Egenskaper Pistasjnøtter har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Pistasjnøtter har også et høyt innhold av kostfiber, tiamin ,vitamin B6, kalium, kopper og fosfor. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Kalium bidrar til normalt blodtrykk. Videre er pistasjnøtter en kilde til protein, vitamin E, riboflavin, folat, jern, magnesium og sink.  Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Riboflavin og sink bidrar til å opprettholde normal hud og syn, mens folat og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Lagring Pistasjenøttene importeres hele året fra blant annet Iran og bør oppbevares kaldt mellom 0-4°C.

Valnøtter

Valnøtter Valnøttreet kommer fra Mellom-Asia, det vitner 7000 år gamle funn fra Iran om. I dag er det USA, Tyrkia og Kina som er de største produsentene av valnøtter.

Treets frukter er grønne og de sprekker når de modner slik at nøtten løsner. Skallet til valnøtten er ruglete og lysebrunt og knekker man den deles den ofte i to klare halvdeler. Kjernen er rynkete og omgitt av en tynn, lys hinne.

Bruksområde Valnøtter er meget mektige og inneholder mye smak. De spises ofte som snacks. Nøttene er en viktig ingrediens i Waldorfsalat og brukes gjerne også i bakverk, desserter, salater og konfekt.

Egenskaper Valnøtter har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Valnøtter har også et høyt innhold av kostfiber, tiamin, vitamin B6, folat, magnesium, fosfor og kopper. I tillegg er valnøtter kilde til jern, kalium og sink. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Folat og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Lagring Valnøtter kan lett harskne og får da en bitter smak. Det er en god idé å oppbevare skrelte valnøtter i kjøleskapet mellom 0-4 °C.

Solsikkekjerner

Passer meget godt til bakst, i wok retter, salater og frokostblandinger

Solsikkefrø er frøene fra planten Solsikke. Uttrykket «solsikkefrø» er faktisk ikke helt riktig i botaniske temaer når frøet fremdeles er i skallet. Da er det nemlig en enkel frukt. Når skallet fjernes sitter man igjen med solsikkekjerner, og det er den vårt produkt består av. Solsikke har blitt dyrket i tusenvis av år, opprinnelig i Mexico og Peru. Frøene er rike på olje med gunstig fettsammensetning og vitamin E. I tillegg har frøene et høyt innhold av proteiner, magnesium og folat. Siden innholdet av karbohydrater er lavt er kjernene en viktig del av en lav-karbo diett. Solsikkekjerner har en god nøttesmak og brukes mest i bakverk, både i deigen og som pynt. De er også fine å bruke som tilsetning til havregrøt, ris, wok og salater. Eller som panering på fisk eller kylling.Møllerens Solsikkekjerner egner seg i bakst, salater og frokostblandinger. Myndighetene anbefaler ikke større inntak av solsikkekjerner.

Kilde: Møllerens