Svin

Nyttige steke- og koketips for svinekjøtt

Bacon

Rett/del Mengde kjøtt pr. porsjon Tilberedningsmetode Kjernetemp. ferdig tilberedt
Surret svinestek u/svor
Bog, skinke
200 g Stekes i ovn på 125 °C, 1,5 kg stekes i ca.2 timer. Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Skinkestek m/svor
Bog, skinke
200 g Dampes i 45 minutter på 230 °C. Stekes i ovn på 175 °C, 1,5 kg stekes
i ca. 1 1/2-2 timer. Bruk grillen på slutten for å få svoren sprø.
Medium: 68 °C
Gjennomstekt: 74 °C
Svinekam m/svor 200 g Dampes i 45 minutter på 230 °C. Stekes i ovn på 175 °C, 1,5 kg stekes ca. 1-1 1/2 timer. Bruk grillen på slutten for å få svoren sprø Medium: 68 °C
Gjennomstekt: 74 °C
Indrefilet 200 g Brunes i panne, etterstekes i ovn på 125 °C. 400 g stekes i ca. 20 minutter Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Ytrefilet 200 g Brunes i panne, etterstekes i ovn på 125 °C. 1 kg stekes
i ca. 40 minutter
Medium: 70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Spareribs
Grillribbe
350 g Rå spareribs dampes først ca. 1 time under folie på 200 °C.
Grilles i 6-8 minutter på hver side.
 
Ribbe
Tynnribbe, familieribbe
300-500 g Dampes i 45 minutter på 230 °C. Stekes deretter på 200 °C
i ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, 2-2 1/2 time for familieribbe.
 
Skinke: Jule-, påske-, sommer-Bayonneskinke
Lettsaltet, røkt skinke, svinebog
200 g Trekke i vann. 1 kg trekkes i ca. 1 time 70 °C
Røkt svinekam
Lettsaltet, røkt svinekam m/ben
300 g Pakkes i folie, stekes i ovn på 125 °C. 1,5 kg stekes i 1 1/2 time 70 °C
Skinkebiff 200 g Brunes raskt på sterk varme, 2 minutter på hver side. Etterstekes på lavere temperatur i ca. 2-3 minutter på hver side.  
Koteletter
Kotelettkam, nakke
250 g Brunes raskt på sterk varme, 2-3 minutter på hver side.Trekk pannen vekk fra platen og legg et lokk over. La kotelettene ettersteke i ca 5 min.  
Gryter og wok
Renskåret svinekjøtt i strimler eller terninger, skinkebiff, flatbiff
200 g Freses raskt i varm panne i olje (Soya eller solsikkeolje), ca. 2 minutter  
Gryteretter, lapskaus
Bog, flatbiff, nakke
150 g Freses raskt i varm panne i 2-3 minutter, deretter trekke i vann/kraft i ca. 40 minutter  
Knoker
Fersk, saltet, røkt
1 stk  Trekkes i vann på 85-90 °C i ca. 3 timer  

Bacon

Bacon er lettsaltet og røkt sideflesk av svin. Bacon kan lages på to måter, enten ved tørrsalting eller lakesalting. Til helgefrokosten er egg og bacon en klassiker. I tillegg inngår bacon i en mengde andre retter hvor den ikke er hovedingrediens.

TILBEREDNING

Sprøstek bacon i tynne skiver på relativt svak varme.

BEREGNING PER PERSON

Hvor mye bacon man beregner per person varierer med hvilken rett man lager.

ALTERNATIVE RÅVARER

Lettsaltet sideflesk uten svor