Raspeballer-med-svineknoke

Raspeballer med svineknoke

Skriv ut
Legg oppskriften til din samling
Raspeballer eller komler er norsk tradisjonsmat som ofte serveres på torsdager, såkalt komletorsdag. Salt kjøtt som for eksempel svineknoke er smakfullt og godt tilbehør, og gir god kraft til å koke potetballene i. Kålrotstappe er tilbehør slik det skal være, i følge tradisjonen.

Ingredieser

Raspeball

Kålrotstappe

Fremgangsmåte

  • Legg svineknoken i rikelig med usaltet, kokende vann. Skum godt av og la det småkoke til kjøttet løsner fra beinet, ca. 3 timer. Ta knoken opp fra kraften.
  • Skrell poteter og riv dem på rivjern eller i en foodprosessor. Klem ut litt av væsken.
  • Riv eller mos de kokte potetene. Bland kokte og rå poteter med mel og salt.
  • Lag raspeballer med en skje og ha i den kokende kraften. Kok en prøve for å se om deigen er fast nok. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver raspeball, og prøv å få dem så glatte som mulig. Kraften skal såvidt koke når du legger i raspeballene. La raspeballene småkoke i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge helt igjennom.
  • Skrell kålrot og gulrot og skjær i mindre biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

MED ELLER UTEN DOTT

  • Vil du ha raspeball med dott kan du legge terninger med lettsaltet flesk i deigen når du former baller.
Kilde: matprat.no Foto: Sara Johannessen  
Populære oppskrifter siste uke