Røkt-lammelår-med-stuede-rotgrønnsaker-2-2
Til oppskriften

Røkt lammelår med stuede rotgrønnsaker

Lettsaltet røkt lammelår er herlig, rustikk og smakfull mat som er perfekt å servere til gjestene dine. For mange er denne retten knyttet til høytid, og er like populær i julen som i påsken. 
Over 60 min
Middels
Julemat, Middag, Tradisjon
PORSJONER8

Ingredieser

STUEDE ROTGRØNNSAKER

Fremgangsmåte

  • Legg et ark aluminiumfolie over i en ildfast form/langpanne. Skrell gulrot og løk, kutt i grove biter og ha dem over på folien sammen med laurbærblad og hel pepper. Legg lammelåret over, hell på vann og stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av låret. Pakk folien godt rundt.
  • Sett formen inn i ovnen på 125 °C i ca. 3-3,5 time. Ta ut lammelåret når steketermometeret viser 70 °C, og la det hvile i 15-20 minutter.
  • Tips: Ta av folien, skru opp temperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon og grill lammelåret litt før servering om du ønsker en ekstra deilig skorpe på kjøttet.
  • Skrell og kutt gulrot, kålrot,persillerot og knollselleri i terninger. Kok dem møre i lettsaltet vann, ca.10 minutter. Sil av kokevannet.
  • Smelt smør og ha i mel. Rør godt til en glatt jevning.
  • Spe med melk og fløte under omrøring. Rør godt til du har en klumpefri saus. La sausen koke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.
  • Vend inn godt avrente grønnsaker. Ha i grovhakkede friske urter rett før servering.
  • Skjær lammelåret i fine skiver. Server med stuede rotgrønnsaker og stekesjy. Kokte poteter passer godt til.
  • Tips: Du kan også koke lammelåret i en avlang kjele. Legg da i lammelåret, løk, gulrot, hel pepper og laurbærblad i kjelen. Hell på vann så det så vidt dekker, kok opp og la lammelåret trekke til termometeret vise 70 grader. (Oppbevar gjerne lammelåret i kokevannet, hvis du ønsker å servere det kaldt).
Kilde: matprat.no Foto: Studio Dreyer-Hensley
Print