Salt kjøtt med kålrot
Til oppskriften

Salt kjøtt med kålrotstappe

Salt kjøtt har sine tradisjoner landet over. Lokale variasjoner gjør at noen steder brukes kun storfekjøtt, andre steder kun lamme- eller svinekjøtt, mens andre steder brukes alle tre i kombinasjon.
Over 60 min
Enkel
Middag, Tradisjon
Norge
PORSJONER4

Ingredieser

Raspeball

Kålrotstappe

Fremgangsmåte

  • Legg kjøtt i usaltet, kokende vann – det skal være rikelig med vann. Skum godt av og la det småkoke/trekke til kjøttet løsner fra beinet, ca. 2 timer. Svineknoke trenger noe lengre koketid, ca. 3 timer.
  • Skrell og riv rå potet på råkostjern eller i en foodprocessor. Riv eller mos de kokte potetene og bland sammen med rå poteter, mel og salt. Kok opp kraft fra salt kjøtt, buljon eller lettsaltet vann.
  • Lag raspeballer med en skje og ha i den kokende kraften. Kok en prøve for å se om deigen er fast nok. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver raspeball, og prøv å få dem så glatte som mulig. Kraften må koke når du legger raspeballene i.
  • La raspeballene småkoke i ca. 30-40 minutter. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge helt igjennom.
  • Del og skrell kålrot i skiver og gulrot i biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
Kilde: matprat.no Foto: Astrid Hals
Print