Meny
Salt

Salt

Salt absorberes bedre og jevnere av ingrediensene hvis det tilsettes under koke- og tilberedningsprosessen. Dette gjelder spesielt for ingredienser som er nøye sammensatt. Du kan ikke alltid bare røre noe sammen!

Saltet fordeler seg ofte bedre i maten hvis det tilsettes under matlagingen. Dette stemmer spesielt godt for mat som er nøye sammensatt. Du kan ikke alltid bare hive noe sammen! Noen retter trenger også litt tid før smakene virkelig kommer til sin rett. Hvis du bare tilsetter salt under måltidet, hjelper det litt med væsken, men ingrediensene kommer generelt til å smake lite, som om de ikke har fått salt.

Havsalt utvinnes av sjøvann ved inndamping. Du får kjøpt både grovt og fint havsalt i alle mulige varianter. Det finnes havsalt fra ulike steder i verden, som for eksempel Amerika, Frankrike, Italia og Hawaii, og det har ulike bruksområder. Noen selges til koking og annen matlaging, mens andre er mer luksusvarianter som brukes som fingersalt. Hawaii-havsalt har en dekorativ rødfarge, og inneholder jern fordi det er tilsatt vulkansk leire. Egner seg godt som bordsalt, og i tradisjonell mat fra Hawaii. Enda en eksotisk variant er røykt havsalt, som finnes i naturen, men som også framstilles med tilsatt aroma. Det passer særlig til grillmat, supper laks og salater.

Maldonsalt er også havsalt, og kanskje det mest kjente flaksaltet, også kjent som fingersalt. Det har en mindre konsentrert smak enn vanlig koksalt og gjør seg best som topping for eksempel på ovnsbakte båtpoteter eller focaccia, mens noen kokker vil si at dette er det eneste saltet de bruker.

Bergsalt, eller mineralsalt, hentes ut fra saltgruver, der saltet stammer fra uttørkede sjøer. Et av de mest berømte er det rosa Himalayasaltet, som både er uraffinert, velsmakende og dekorativt. Det har en mindre intens smak enn vanlig vakuumsalt, og kan brukes både til matlaging og som bordsalt.

Urtesalt inneholder ofte tørket havsalt i en kombinasjon av forskjellige urter og grønnsaker, alt etter hva urtesaltet skal brukes til. Dette kan du fint lage selv, noe som også gjør at du får større kontroll på saltingen og hvor mye salt du velger å tilsette.Det kan brukes både som topping og generelt til matlaging.

Salt tilsatt ulike mineraler er husholdningssalt for dem som vil redusere natriuminntaket. Ofte tilsatt kalium. Det egner seg til matlaging.

Vakuumsalt er raffinert bergsalt. Det er et rimelig, finkornet husholdningssalt med mye saltsmak. Selges med eller uten jodtilsetning, og kan brukes både i matlaging og som bordsalt.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Populære oppskrifter