Meny

Tomater i alle former og farger

Tomater

Oppdatert

Tomater

Tomat kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Det var så sent som etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa. Tomat dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden. Tomat har et tynt skall og relativt tynt fruktkjøtt, som omgir en geleaktig masse, hvor det sitter mange flate frø. Den bløte massen, hvor frøene sitter, ligger i flere kamre. Den vanligste sorten er runde, glatte tomater, ca. 4 – 7 cm i diameter og med 3 – 5 fruktkamre. Det finnes tomater i et utall av varianter, de kan være mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene på et par centimeter i diameter, til bifftomater som kan veie over 250 g. Antall fruktkamre varierer fra to til mer enn ti, og fasongen varierer fra rund, til avlang, flaske- eller pæreformet; de kan være glatte og jevne eller ha tydelige langsgående riller. Det er også forskjeller i tykkelsen på fruktkjøttet og smaksegenskapene. Tomater selges enten løse eller hengende på stilk. I de seneste årene har tilbudet av tomater økt kraftig og man kan nå også få de fleste typene som klasetomater. Tomater kan høstes når de er modne innvendig selv om skallet ikke har fått fullstendig farge. Dette utvikler seg under distribusjonen.

Bruksområde
Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomat kan spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. God i salater eller som tilbehør. Grønne tomater er godt egnet til sylting.

Egenskaper
Tomat er kalorifattig, og er rik på A- og C-vitaminer samt mineraler. Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig aktioksidant. Lykopene skal være ekstra gunstig for å hindre utvikling av prostatakreft.

Søltørkede tomater
Søltørkede tomater er tomater som har blitt dehydrert og mistet nesten all sin væske. Tomaten beholder sine næringsstoffer, men inneholder mer salt, da salt ofte brukes i dehydreringsprossessen. Soltørkede tomater brukes i salater, pureer, pasta og selges vanligvis på glass med olje og andre urter.

ss

Kumato, Svart tomat

Kumato (Solanum lycopersicum) er en ny tomatsort som dyrkes i Spania. Opprinnerlig kommer den fra Galapagos. Den er rund, liten til middelsstor, og har et skinnende brunrødt skall. Den er søtsyrlig på smak. Kumato i skiver er veldig dekorativ med sine mørkegrønne frøkamre. Oppbevares som vanlig tomat.

 

Tigertomat

Tigertomat blir også ofte kalt Tigerella, og er en tomatsort som har oransje striper på rød bunn. Den har en meget god og frisk tomatsmak, og brukes på samme måte som andre tomater.

 

Bifftomat

Bifftomat er den største tomaten i tomatfamilien. Den er stor og flattrykt med flere rom. Bifftomat har et fastere fruktkjøtt enn andre tomater. Den er god å skjære i skiver til å ha på hamburgeren eller som tilbehør. Et tips er å skjære bifftomaten i tykke skiver, krydre godt og steke som biff.

 

Cherrytomat

Cherrytomat er den minste tomaten vi har på markedet. Det finnes både røde, oransje og gule varianter. De er på størrelse med et kirsebær og har en kraftig, god tomatsmak. Cherrytomater er gode til snacks, i salatbollen eller som tilbehør, slik som annen tomat. Den er vanligvis pakket i begre à 250 g.

 

Coctailtomat

Coctailtomat er den nest minste tomaten på markedet. Sorten som dyrkes mest i Norge heter Aranca, men den kalles ofte for aromatomat grunnet den deilige tomatsmaken. Nydelig til garnityr og i salater. Den leveres gjerne i hele kasser, også gule og oransje.

 

Plommetomat

Plommetomat er tomater som har form og utseende som en plomme. Den kan være rød, gul eller oransje, og finnes i mange forskjellige størrelser. Den kommer også som klasetomat. Smaken er god og fruktkjøttet er mye tykkere enn på vanlig tomat. Plommetomat egner seg derfor spesielt godt til gryteretter og sauser. Hermetiske tomater er laget av plommetomater.

 

Teardroptomat, Daddeltomat

Daddeltomat (eller teardrop tomat) er små plommetomater som er dråpe- eller pæreformet. Finnes i både gul og rød farge. Daddeltomat har en god og kraftig tomatsmak og brukes i salater, som snacks eller som garnityr.

 

Gul tomat

Gul tomat finnes i vanlig tomatstørrelse, som klasetomat, plommetom og cherrytomat. Smaken er søt og fin. Gul tomat gir en fin fargekombinasjon i salater eller til pynt.

 

Vanlig tomat

Tomat kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Det var så sent som etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa. Tomat dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden. Tomat har et tynt skall og relativt tynt fruktkjøtt, som omgir en geleaktig masse, hvor det sitter mange flate frø. Den bløte massen, hvor frøene sitter, ligger i flere kamre. Den vanligste sorten er runde, glatte tomater, ca 4 – 7 cm i diameter og med 3 – 5 fruktkamre. Det finnes tomater i et utall av varianter, de kan være mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene på et par centimeter i diameter, til bifftomater som kan veie over 250 g. Antall fruktkamre varierer fra to til mer enn ti, og fasongen varierer fra rund, til avlang, flaske- eller pæreformet; de kan være glatte og jevne eller ha tydelige langsgående riller. Det er også forskjeller i tykkelsen på fruktkjøttet og smaksegenskapene. Tomater selges enten løse eller hengende på stilk. I de seneste årene har tilbudet av tomater økt kraftig og man kan nå også få de fleste typene som klasetomater. Tomater kan høstes når de er modne innvendig selv om skallet ikke har fått fullstendig farge. Dette utvikler seg under distribusjonen.

 

Grønn tomat

Grønn tomat er forholdsvis små, men noe større enn cherrytomat. Den brukes mest til sylting, men kan også stekes som grønnsak.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Populære oppskrifter
Kanskje du vil like disse også