erter

BULGUR – COUSCOUS – QUINOA – LINSER – TØRKEDE BØNNER – KIKERTER – GLASSNUDLER

Couscous

Couscous er gryn fremstilt av semule av durumhvete, det er et hovednæringsmiddel i Nord-Afrika. Navnet stammer fra arabisk kuskusi og er av berbisk opprinnelse, det er avledet av seksu som betyr velrullet, velformet eller rundet. Couscous består av semulegryn rullet i hvetemel. Retten lages ved at disse grynene trekkes i kokende vann, gjerne tilsatt forskjellige krydder og servert med annet tilbehør. De rundt 1 mm store grynene er fremstilt på en slik måte at de har en god lagreevne og er svært lette å tilberede. Couscous er også en betegnelse på en hel rett, nasjonalretten i Marokko, Tunisia og Algerie. Kilde: wikipedia.no

bulgur

Bulgur er en matvare som stammer fra Midtøsten, Kaukasus og rundt Middelhavet. Det lages av durumhvete som forkokes (parboiled), tørkes og knuses. Bulgur ligner couscous, men da en større del av kornet blir bevart, er det mer næringsrikt enn couscous. Kilde: wikipedia.no

quinoa

Chenopodium quinoa er en vekst fra Sør-Amerika hvis frø kan spises, og er et alternativ til pasta, ris og poteter.

Quinoa har fra gammel tid vært viktig i Andesbefolkningens mat, blant annet i Inkariket. Den er fremdeles i dag en av de viktigste vekstene i Andesregionen. Quinoa har høy ernæringsmessig verdi. Det er en nøysom vekst som stiller små krav til vann og næring. Planten har et høyt innhold av de essensielle aminosyrene lysin, metionin og treonin som det er lite av i korn og belgvekster. Den inneholder ikke gluten. Verdens helseorganisasjon regner aminosyresammensetningen som fullgod med proteinene i melk.

2013 ble av FNs generalforsamling kåret til det internasjonale quinoa-året.
Kilde: wikipedia.no

linser

Linser er omtalt allerede i første Mosebok, og har vært kjent som matføde i tusener av år. Det finnes mange sorter linser, og størrelse og farge varierer fra grønne, gule, brune og røde.

Du behøver ikke bløtlegge linser før koking, men ved å bløtlegge dem en times tid, reduseres koketiden noe. Kok linsene i kaldt vann eller kraft. Beregn dobbelt så mye vann som mengde linser. Koketiden er 10 til 20 minutter. Næringsmessig har de samme egenskaper som bønner.

Koketider
Sorte beluga linser  Ca. 20 minutter
Røde linser                Ca. 10 minutter
Grønne linser            Ca. 15 minutter
Gule linser                 Ca. 10-15 minutter

Koketiden kan variere alt ettersom hvor lenge de har ligget i vann og hvor mye væske som er tatt opp. Felles for alle belgvekster skal koke til de er møre. Salt i kokevannet er ikke å anbefale da bønnene kan bli litt trevlete og bitre.

Kilde: frukt.no

Tørkede bønner

Det finnes mange ulike sorter bønner. Felles for dem alle er at de må bløtlegges før bruk, gjerne natten over (10-12 timer). Bønner inneholder stoffer som kan gi magesmerter dersom de ikke bløtlegges først. Ved bløtlegging forsvinner disse stoffene ut i vannet, og vannet skal derfor ikke brukes.

Utvannede bønner skylles og legges i kaldt vann når de skal kokes. Beregn dobbelt så mye vann som bønner. Volumet på tørkede bønner dobler seg ved bløtlegging.

Bønner trenger lang koketid. De store hvite som kalles hestebønner eller butterbeans, skal koke så lenge som 90 minutter.

Koketider
Røde bønner                                  Ca. 60 minutter
Hvite bønner                                   Ca. 50-60 minutter
Hestebønner eller Butterbeans    Ca. 90 minutter
Sorte fasulye bønner                     Ca. 60 minutter
Blackeyed beans eller sorteøye   Ca. 40-50 minutter
Brune bønner                                  Ca, 50-60 minutter

Koketiden kan variere alt ettersom hvor lenge de har ligget i vann og hvor mye væske som er tatt opp. Felles for alle belgvekster skal koke til de er møre. Salt i kokevannet er ikke å anbefale da bønnene kan bli litt trevlete og bitre.
Kilde: frukt.no

Kikerter

Kikerter selges tørket eller ferdig bløtlagt og kokt, hermetiske eller i bokser. Tørkede kikerter må bløtlegges natten over, skylles og kokes møre i vann uten salt.

Kikerter brukes i salater, stuinger, hakkes og frityrkokes i vegetarboller som falafel, kokes og moses til hummus eller ristes og spises som snacks. I India er det vanlig å male opp kikerter til mel som kalles besan, som brukes mye i indiske retter.

Kikerter, bønner og linser er en viktig proteinkilde for de fleste vegetarianere verden over.

Koketid: Kikerter Ca. 60 minutter

Koketiden kan variere alt ettersom hvor lenge de har ligget i vann og hvor mye væske som er tatt opp. Felles for alle belgvekster skal koke til de er møre. Salt i kokevannet er ikke å anbefale da bønnene kan bli litt trevlete og bitre.

Kilde: frukt.no

Glassnudler

Glassnudler er en nudelsort laget av mungbønnemel. De er svært tynne og gjennomskinnelige.

Glassnudler selges vanligvis i tørket form, kokes for å benyttes i supper, wokede matretter eller som fyll i vårruller.

Kilde: wikipedia.no

Populære oppskrifter
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest