Tradisjonell ribbetallerken

tradisjonell-ribbetallerken
Over 60 min
Middels
Skriv ut
Legg oppskriften til din samling

Tradisjonell ribbetallerken

Det er ikke mange norske hjem uten ribbetallerken i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren er like sprø som i fjor.
PORSJONER8

Ingredieser

Fremgangsmåte

  • Hvis du vil ha litt ekstra ribbe til julefrokosten og, kan du beregne oppmot 500 g per person. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv.
  • Gni inn ribba med salt og pepper helst 1 dag før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.
  • Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Hell over vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.
  • Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 grader. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe). Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.
  • La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften «setter seg» og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene. Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær mm. Ribba kan stekes dagen før. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200 grader i ca. 30 minutter.
  • Her finner du oppskrift på medister kaker og hjemmelaget surkål
Kilde: meny.no
Populære oppskrifter den siste uken