Print Add to Collection

Helstekt kalvefilet

Kalvefilet er en delikatesse. Den har en mild og fin smak og er utrolig mør. Denne sammensetningen med bakt tomat, sellrerirot, lime-potetpuré og calvadossaus med søte rosiner vil gjøre middagen minnerik. 
Tid Over 60 min
Grad Avansert
Servings 2

Ingredients

Bakt tomat- og sellerirot

Potetpuré

Søte epler

Calvadossaus

Instructions

  • Kalvefileten renskjæres for sener. Margarin og olje brunes lett i en panne. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider. Legg den i en ildfast form og stikk inn et steketermometer i midten av fileten. Stek den sammen med selleriroten til kjernetemperaturen viser 60 °C for rød, 65 °C for rosa og 70 °C for grå.
  • Tomatene snittes i bunnen og i toppen. Legg dem i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca. 20 minutter på 150 °C.
  • Rens selleriroten, og skjær den i tykke skiver på ca. 3 cm. Brun de i panna med litt olje, og bak de i ovnen med kraft/buljong som dekker 3/4 opp på sellerirotskivene. La det stå i ovnen på 150 ºC i ca. 45 minutter, sammen med fileten (se punkt 1). Når sellerien er ferdig, legg de inn sammen med tomatene, og sett det tilbake i ovnen i noen minutter like før servering.
  • Potetene skrelles og kokes i vann uten salt. Sil av vannet og damp dem tørre. Press i limesaften, tilsettt fløte/melk og margarin, og rør godt sammen til en fin glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper like før servering.
  • Eplene deles i to, behold skallet på. Stek dem i margarin på begge sider. Ha over i en ildfast form, drypp over balsamicoeddik og dryss over sukker og kanel. Bak i ovnen på 180 ºC i ca. 30 minutter til eplene er møre.
  • Lag sausen ved å frese hakket sjalottløk og salvie med olje i en jerngryte/kjele. Tilsett calvados, og la det bli varmt. Tenn så på, og brenn av til flammen slokner av seg selv. Tilsett rødvin og kok det ned til det tykner. Ha i kraft/buljong og rosiner. Kok opp. Smak til med salt og pepper, og jevn med maizena til sausen får en fin konsistens. Like før servering røres 2 ss kaldt smør inn i sausen.
  • *eller andre melne gode poteter.
  • ** fra fileten eller buljong.
  • *** maizena utrørt i litt kaldt vann.

Notes